Oude kaas: Silvan Inia

Gepubliceerd op 28 februari 09, 00:00
ALKMAAR- Op AZ.nl besteden we maandelijks aandacht aan een oud-AZ’er. We blikken met hem terug op zijn carrière, zijn periode bij AZ en ontdekken waar hij zich momenteel mee bezighoudt. In aflevering 3 van ‘Oude kaas’ is het de beurt aan Silvan Inia (39).

De polyvalente speler speelde tussen 1991 en 1997 101 wedstrijden voor AZ, waarin hij dertien keer scoorde. Inia speelde na zijn Alkmaarse periode bij achtereenvolgens FC Volendam, Sparta, Stormvogels Telstar en Emmen. Tegenwoordig woont hij samen met zijn vriendin Tanja en hun zoontjes Damian (8) en Denzel (3) en dochtertje Danique (5) in Wognum.

“Tegenwoordig ben ik Projectmanager in de stand- en interieurbouw. Dat doe ik bij een bedrijf van twee jongens uit mijn woonplaats Wognum. Voor mijn werk reis ik heel Europa door. Ik kom onder meer in Wenen, Barcelona, Madrid en veel in Duitsland. Als voetballer was ik gewend om regelmatig onderweg te zijn. In mijn periode bij Emmen heb ik veel moeten reizen en ook tijdens trainingskampen was ik vaak van huis. Het zijn echter maar korte perioden die in het buitenland ben; meestal zo’n drie of vier dagen achter elkaar.”

“Naast mijn werk ben ik ook actief als trainer van derdeklasser Spartanen. Ik speel ook nog mee als inschuivende centrale verdediger. Volgend jaar plak ik er nog een jaar aan vast als voetballer. Het gaat erg goed met Spartanen: we staan momenteel tweede. Een smetje op het seizoen is de klacht die HSV Heiloo tegen ons indiende. Het bleek dat je in de derde klasse geen speler-coach mag zijn. Ik ben daardoor nu op papier alleen voetballer. Een andere trainer doet tijdens wedstrijden de coaching vanaf de bank.”

“Dat is absoluut het kampioenschap van de Eerste Divisie in het seizoen 1995-1996. Het komt niet zo vaak voor dat je kampioen wordt in je carrière. Het was een leuke groep met jongens die bereid waren voor elkaar te werken. Het elftal bestond uit spelers als Barry Opdam, Peter Wijker, Martin van Ophuizen, Piet Keur, Dennis den Turk en John Mutsaers. De gezelligheid die binnen de spelersgroep heerste, bracht wat extra’s met zich mee. Net zoals de Alkmaarder Hout. Dat stadion was zo oud en sfeervol. Het spelershome leek wel een bruine kroeg en de oude bomen rondom het stadion gaven het geheel een mooie ambiance. Doordat het stadion niet al te groot was, leek het altijd vol.”

“Als ik bij wedstrijden van AZ kom kijken dan is het leuk om oud-spelers tegen het lijf te lopen. Vooral het contact met Marco Ruitenbeek is nog erg goed. We spelen ook samen in het Holland Beach Soccerteam. Daarmee spelen we in binnen- en buitenland toernooien. Ook oud-international Glenn Helder speelt soms met ons mee.”

“Dat weet ik niet. Het is altijd de vraag hoe het was verlopen als ik bepaalde dingen anders had gedaan. Maar ik heb zo’n veertien jaar profvoetbal gespeeld; daar ben ik heel tevreden mee. Geruchten over het buitenland staken soms de kop op, maar nooit is er iets concreet geworden. Ik was een speler die op veel posities uit de voeten kon. Bij AZ begon ik als linksback, later werd ik linkshalf, aanvallende middenvelder, spits en verdedigende middenvelder. Dat ik op zoveel plaatsen uit de voeten kon, heeft ervoor gezorgd dat ik vaak speelde. Aan de andere kant is het misschien ook mijn nadeel geweest. Ik speelde overal wel goed, maar was nooit de beste op één plek.”


Wat is je indruk van het huidige AZ?
“Het huidige AZ is nog steeds groeiende. Vorig jaar wist iedereen opeens hoe ze het team het beste konden bestrijden; nu hebben ze weer een stapje terug naar de basis gedaan. Het voetbal oogt verzorgd en de tactische invulling is mooi om te zien. Ik geniet vooral van de individuele klasse van Mounir El Hamdaoui, Maarten Martens en David Mendes da Silva. Die laatste doet zo weinig fout, dat is überhaupt een kunst. Ik hoop dat AZ kampioen wordt dit jaar, maar het kan zomaar zijn dat ze in een moeilijke periode terechtkomen. Het is daarom goed om per wedstrijd te blijven kijken. Praten over een mogelijk kampioenschap is nergens voor nodig. Als ze zo doorgaan, dan worden ze het zeker.”

Tekst: AZ Media/ Daan Ruiter

Foto's: www.edvandepol.nl