'Ouders in proces betrekken'

Gepubliceerd op 17 maart 21, 15:53

ZAANSTAD- De ouderbijeenkomsten van de AZ Jeugdopleiding zijn dit seizoen in een nieuw en coronaproof jasje gestoken. Middels een online meeting krijgen ouders van AZ Jeugd-spelers voorlichting over hun rol in het proces van talentontwikkeling. AZ’s topsportbegeleiders Bart Heuvingh en Jeroen Peetoom vertellen over de vernieuwde insteek. 

“De rol van ouders is essentieel in de ontwikkeling van sporters”, weet Heuvingh. “Dat blijkt niet alleen uit wetenschappelijke literatuur, maar ook uit de praktijk. Zo hebben wij ervaringen met ouders die positief, maar ook onbedoeld negatief van invloed zijn. Wij willen hen dan ook zoveel mogelijk in het proces betrekken. De kennis dat zij essentieel zijn krijgt namelijk pas waarde als je er ook in de praktijk iets mee doet.”

Neuzen dezelfde kant op
AZ vindt het belangrijk samen te werken met de ouders. Heuvingh: “En het helpt om ook richting het kind dat signaal af te geven. De ouders krijgen daarom informatie over relevante topsportonderwerpen en een inkijk in hoe AZ omgaat met de spelers. Dit om een bepaalde manier van denken te creëren. Zo weet de ouder wat het betekent om topsporter te zijn, ondersteunen zij de voetballer en staan alle neuzen dezelfde kant op.”

Online webinars
De ouderbijeenkomsten zijn daarvoor – samen met team-meetings en gesprekken met AZ’s jeugdtrainers – een belangrijk middel. Het coronavirus vormt echter een obstakel, want door de geldende maatregelen kan al lange tijd niet worden afgesproken op het AFAS Trainingscomplex. Peetoom: “En dat vonden wij te lang duren, aangezien er vanuit topsport ieder seizoen twee ouderbijeenkomsten worden georganiseerd. Om binding en kennis te behouden en vergroten, hebben we besloten het online te doen.”

Door de coronamaatregelen kan niet worden afgesproken op het AFAS Trainingscomplex. 

Gloednieuwe studio
Daarvoor wordt gebruik gemaakt van AZ’s gloednieuwe studio in het AFAS Stadion, waar ook de uitzendingen van AZ Live! en AZ University worden opgenomen. De ouderbijeenkomsten zijn georganiseerd in de vorm van een webinar. Daarin wordt voorlichting gegeven over thema’s die variëren van adviezen over voeding en slaap tot het omgaan met succes en mindset. Heuvingh: “We willen preventief werken in plaats van afwachten totdat er problemen ontstaan.”

Interactie
Peetoom: “De rol van de ouder is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van de speler. Daarom willen we hen erbij betrekken en zijn het interactieve presentaties. De ouders kunnen vragen stellen over de gegeven informatie, stemmen op polls en we laten een aantal video’s zien. Om de betrokkenheid na een bijeenkomst te vergroten hebben we ook nog informatie gedeeld, zoals boekentips en podcasts. Die kunnen zij raadplegen als ze meer over bepaalde onderwerpen willen weten.”

Serieus nemen
Herbert Dekkers, vader van AZ Jeugd-spelers Quinten (Jong AZ) en Sem Dekkers (AZ Onder 17), vindt de aanpak lovenswaardig. “AZ is snel geschakeld van fysiek naar digitaal. Dat heeft de club goed opgepakt. Zelf vond ik vooral het interactieve stuk erg interessant en inhoudelijk zat het zoals gebruikelijk goed in elkaar. Het was fijn weer even contact met AZ te hebben. De club neemt ouders serieus en zet zich erg in om hen betrokken te houden. Dat is fijn en goed geregeld.”

Muesli als ontbijt
Ook Riny Groot, moeder van AZ Onder 11-speler Giel Kappelhof, is erover te spreken. “De gesprekken over voeding waren voor ons een eye-opener. We weten dat je als topsporter gezond moet eten, maar er moet ook veel uit het kind zelf komen. Bij Giel zien we nu dat hij vaak muesli als ontbijt neemt, in plaats van een boterham. Dat komt door de goede begeleiding vanuit de club.”

Denken vanuit kansen
“Het is heel mooi dat AZ de online bijeenkomsten aanbiedt”, vervolgt Groot. “Het verhaal was duidelijk en ik vond het ook fijn dat we de presentatie na afloop konden teruglezen. AZ zegt zelf altijd dat je vanuit kansen moet denken en dit is daarin een mooi voorbeeld.”

Opleidingspartners
Hoewel het een succesvol initiatief is, keren ook Heuvingh en Peetoom het liefst zo snel mogelijk terug naar de offline-vorm. “Voor nu volstaat deze variant en het ziet ernaar uit dat we de eerstvolgende ouderbijeenkomst ook online gaan doen”, vertelt Heuvingh. “Zo krijgen we dit seizoen alsnog de gebruikelijke twee bijeenkomsten om de ouders te ondersteunen in hun rol als opleidingspartner.”

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger