Peetoom: 'Ben heel enthousiast'

Gepubliceerd op 19 november 13, 13:50
AZ Onder 13 heeft sinds enkele weken een nieuwe trainer. Jeroen Peetoom (26) stapte midden in het seizoen in bij een voetbaltrein die al in volle vaart was. De Alkmaarder paste zich snel aan en heeft samen met zijn team grootse plannen.

De voetbal- en trainerscarrière van Peetoom speelt zich in zijn geheel af in zijn woonplaats. Hij begon op jonge leeftijd met voetballen bij het Alkmaarse Kolping Boys en zette daar ook zijn eerste stappen als jeugdtrainer. Terwijl hij als selectielid verbonden bleef aan zijn jeugdliefde, werd de coach werkzaam bij AFC ’34.

Droom
“Toen ontwikkelde ik mij steeds meer en ontstond de droom om stappen te maken in het trainersvak en werkzaam te zijn bij een betaald voetbalorganisatie. In de jeugd, dat wel, het coachen van senioren ambieer ik op dit moment nog niet”, vertelt de coach die in dezelfde periode in aanraking kwam met AZ. “Ik werd benaderd om de Regionale Voetbaltraining (RVT), een samenwerking met de KNVB, in Medemblik te verzorgen.”

In de jaren die volgden voerde Peetoom met veel plezier zijn werkzaamheden als trainer uit. Toen AZ in de zomer van 2012 startte met de Voetbalschool in de regio werd de coach gevraagd om elke zondag de beste E-pupillen uit de regio Heerhugowaard te trainen op het sportcomplex van SVW ’27. “Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. Ik was meer bij AZ aanwezig en kon meer vragen stellen en meeluisteren. Dat kon ik weer gebruiken in mijn trainingen. Dat was heel goed voor mijn ontwikkeling.”

AZ Onder 13
Peetoom leek dit seizoen zijn loopbaan voort te zetten als trainer bij de Voetbalschool in de regio en als technisch jeugdcoördinator bij AFC ’34, tot Hoofd Jeugdopleiding Aloys Wijnker opeens aan de lijn hing. Er was door enkele verschuivingen een gat ontstaan in de technische staf van de AZ Jeugdopleiding en de club zag in Peetoom de ideale nieuwe trainer van AZ Onder 13.

“Waarschijnlijk omdat ik mij goed heb gemanifesteerd bij de Voetbalschool”, analyseert Peetoom de geboden kans. “Het scheelt in ieder geval wel dat ik daar ervaring heb opgedaan. Er komt nog steeds veel op mij af, maar ik ben in ieder geval bekent met de visie van AZ op voetbal en op talent.”

Met de talenten van AZ Onder 13 treft Peetoom naar eigen zeggen de perfecte leeftijdscategorie. “Aan de ene kant zijn het nog kinderen die enthousiast zijn en makkelijk overal in meegaan. Aan de andere kant zijn ze al wel zo ver dat je bepaalde tactieken aan hen uit kunt leggen.”

Enthousiast
De trainer denkt dat zijn werkwijze goed past bij de jonge voetballers. “Ik ben heel enthousiast. Bij een mooie goal op de training kan ik helemaal uit mijn dak gaan. In het begin moeten de spelers daar misschien even aan wennen, maar uiteindelijk gaan ze dat opzoeken. Ik hoop dat ze denken: voor hem wil ik mijn best doen. Ik vind het belangrijk dat de samenwerking bij een team goed is en dat er een positief groepsproces is.”

Peetoom beseft dat door zijn instroom midden in het seizoen juist dat groepsproces werd onderbroken bij zijn nieuwe team. “Het liep heel goed: ze trainden goed en stonden er goed voor. De verwachtingen waren duidelijk en toen ging opeens hun trainer weg. De eerste paar dagen was dat best lastig. Ik heb toen tegen de jongens gezegd: ‘Trainer Paul (Brandenburg, red) is er niet meer. We kunnen in teleurstelling blijven zitten of het samen zo goed mogelijk doen.’ Toen hebben wij samen nieuwe teamafspraken gemaakt”, kijkt de trainer terug op de eerste week.

Beste
Samen met het team legde Peetoom een behoorlijk doelstelling neer. “Het team wil het beste Onder 13-team zijn dat er is. Dan gaat het niet per se om het resultaat, maar vooral om het spel. Dat er over een jaar of vijf nog spelers van andere clubs naar ze toekomen en zeggen: ‘Weet je nog een paar jaar geleden? Dat jullie ons alle kanten opspeelden?’ De eerste stappen zijn al gezet. De ploeg valt al op, het is nu wachten op de complimenten van buiten.”

Peetoom heeft zijn eigen doelstellingen en ambities voor de komende tijd helder. “Op de korte termijn is het belangrijk dat ik de organisatie tot in de details leer kennen. Ik wil iedereen kunnen vertellen hoe we bij AZ werken en waarom we dat doen. Daarnaast wil ik in dit seizoen een goede indruk achterlaten bij de spelers en de club."

Specialist
"Mijn ambitie voor de lange termijn is om de beste jeugdtrainer in een bepaalde lichting te worden", vervolgt de coach. "Ik geloof namelijk dat een club er bij gebaat is dat zij op elke leeftijdscategorie een specialist hebben. Ik heb er dan ook helemaal geen moeite mee om de komende tien jaar dezelfde leeftijdscategorie te trainen en mijzelf onmisbaar te maken.”

Tekst: Rick Stet / AZ.nl/Jeugd
Foto: Vincent de Vries / Rodi Media