Peetoom: ‘Veel meer initiatief nemen’

Gepubliceerd op 27 september 18, 15:21
ZAANSTAD- Na zeges op Feyenoord en FC Twente rekende AZ Onder 13 woensdag ook af met Sparta. De ploeg is na drie duels foutloos en de gedeelde koploper van de Eredivisie. Toch is trainer Jeroen Peetoom nog verre van tevreden. “Ons gedrag in het veld is nog heel matig.”

Tegen Sparta gaf AZ Onder 13 een voorsprong uit handen, waarna in de tweede helft orde op zaken werd gesteld. De Alkmaarders wonnen met 4-1. “Maar ook na rust was het van onze kant niet eens zo goed”, zei Peetoom. “Het is dat Sparta het niet meer volhield, waardoor er grotere ruimtes vielen en het voor ons makkelijker werd erdoorheen te spelen. We begonnen nog goed aan de tweede helft, maar na de 3-1 was dat helaas weer weg.”

Onhandig
Volgens de oefenmeester viel zijn ploeg na het vergroten van de voorsprong terug op het niveau dat voor rust werd gehaald. Een niveau waar hij niet over te spreken was. “Sparta gaf hoog druk en speelde één-op-één. Dat betekent dat je open moet staan en vooruit moet voetballen, maar dat deden we niet. We voetbalden juist ‘in de bal’ en gingen dus elke keer de duels in met een man in de rug. Erg onhandig.”

Meer initiatief
Peetoom zag dat zijn ploeg op deze manier verzuimde er relatief eenvoudig doorheen te voetballen. Wat hem nog het meest stoorde, was dat hier ook geen scherpe reactie op kwam. “Je staat in het veld en merkt dat het niet de goede kant opgaat. Dan moet je je als speler afvragen wat je daaraan kunt veranderen en nieuwe dingen proberen, maar ik zag iedereen juist steeds hetzelfde doen. Wij moeten veel meer initiatief nemen.”

Intensiteit
“Ons gedrag in het veld is nog heel matig. Dan heb ik het over zaken als durven uitblinken, spelen met lef en er alles aan doen om zoveel mogelijk goals te maken en voorkomen. Ook stralen wij niet uit te spelen om het publiek te vermaken. Om dat wel te bereiken, moeten wij met een veel hogere intensiteit spelen. Dat we dat in wedstrijden niet voor elkaar krijgen, komt doordat ons dat op trainingen ook nog niet lukt.”

Opportunisme
De trainer eist dan ook van zijn ploeg dat de intensiteit op de training fors omhoog gaat. “Het komt erop neer dat de spelers op het trainingsveld meer sprints maken en sneller de bal moeten willen veroveren. Er moet bij ons meer opportunisme in. Niet met als doel om onze wedstrijden opportunistischer te spelen, maar puur omdat daarmee de intensiteit van trainingen omhoog gaat. Door als een gek te rennen en jagen krijg je meer fysieke inhoud. Dat is iets wat wij missen.”

Duelleren
Peetoom vindt dus dat zijn selectie er veel harder voor moet werken. “Wij hebben te veel spelers die fiftyfifty duels ingaan, waarbij de kans net zo groot is dat de tegenstander wint. We verliezen er dus te veel en moeten er alles aan doen om beter te duelleren. Zonder aarzeling erin gaan, je poot ertussen gooien en er alles aan doen om te voorkomen dat jouw tegenstander je voorbij komt. Alles valt of staat bij de intensiteit van onze trainingen. Daar hebben wij nog een grote stap in te zetten.”

Programma AZ Jeugdopleiding
AZ Onder 13 neemt het zaterdag wederom in eigen huis op tegen een Rotterdamse tegenstander. Spartaan’20 – dat onlangs al stuntte door stadsgenoot Feyenoord te verslaan – is de opponent op het AFAS Trainingscomplex. De aftrap is om 10:30 uur. Ook AZ Onder 19, Onder 16 en Onder 12 komen in actie op Zaanse bodem. Klik hier voor het volledige programma.

Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch