‘Perfecte volgende stap’ voor Rietveld

Gepubliceerd op 08 november 18, 13:46

ZAANSTAD- Weer een exponent van de club bij AZ 1. En nee, het gaat deze keer niet over de nieuwe Teun Koopmeiners, Calvin Stengs of Guus Til. Fysieke data-analist Rick Rietveld schuift van de AZ Jeugdopleiding door naar het eerste team en staat daarmee symbool voor de clubcultuur.

De promotie schetst fraai de mentaliteit die heerst op het AFAS Trainingscomplex, waar medewerkers worden gestimuleerd iedere dag ernaar te streven alles uit hun omgeving en zichzelf te halen. Een omgeving ook waar ontwikkelkansen zich constant aandienen. “Dit is een zeer uitdagende werkomgeving waarin ik enorm veel leer, en een club die openstaat voor innovaties op mijn vakgebied”, zei Rietveld in maart nog, toen hij zijn contract bij de AZ Jeugdopleiding verlengde.

Perfecte stap
De 25-jarige Maaslander maakt nu dus – sneller dan hij zelf had verwacht – de stap naar AZ 1. “Precies vier jaar geleden begon ik als stagiair bij AZ. Ik kreeg de kans om hier met de jeugd te werken en heb ontzettend veel geleerd, onder meer van alle innovatieve en ervaren mensen om me heen. Dit is voor mij de perfecte volgende stap. Die had ik niet zo vroeg al zien aankomen, maar een kans als deze moet je met beide handen aangrijpen.”

Brandenburg: ‘Broedplaats talent’
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg is trots dat Rietveld nu een volgende stap maakt. “Rick is enorm bevlogen en heeft in de afgelopen jaren veel kennis opgedaan op het gebied van fysiek, periodisering en monitoring. Deze promotie onderstreept dat zelfontplooiing binnen elke geleding van onze organisatie wordt gestimuleerd en dat dit een broedplaats voor talent is. Niet alleen voetballers, maar ook alle medewerkers krijgen hier de kans door te groeien en zichzelf optimaal te ontwikkelen.”

Uitdaging
“Voor mij is dit heel mooi”, vervolgt Rietveld, die in het bijzijn van Directeur Voetbalzaken Max Huiberts een nieuw contract tekende. “Nieuwe omgeving, nieuwe uitdaging. Het is weer iets anders dan werken met de jeugd. Daar draait het in de eerste plaats om opleiden, terwijl hier direct presteren het doel is. En meer dan voorheen ga ik gespecialiseerd met data aan de slag. Waar ik bij de jeugd namelijk met meerdere teams werkte, ligt nu de focus op één selectie. Daardoor kan ik nog meer diepgang in mijn werk creëren.”

Cirkel rond
De fysieke data-analist zorgt samen met inspanningsfysioloog Niels Kok en de medische en technische staf voor het fit houden van de ploeg. “Dat bevalt heel goed. Ik werk met een voor mij nieuwe, zeer professionele trainersstaf, en natuurlijk met Niels. Ik ben ooit onder hem als stagiair bij AZ begonnen. Wat dat betreft is de cirkel nu rond. Tegelijkertijd begint een nieuwe periode met nieuwe kansen. Op ons gebied is nog veel mogelijk en daar zijn we druk mee bezig.”

Doorgroeiruimte
De promotie van Rietveld is geen op zichzelf staand geval. Zo schoven jeugdtrainers Robert Franssen (Onder 19) en Michael van Zijtveld (Onder 15) afgelopen zomer door naar oudere teams en is Koen Stam nu een van de hoofdtrainers van Jong AZ. De oefenmeester werkte zich via de Onder 15 en Onder 19 op naar de beloftenploeg. “Dit past goed bij hoe AZ met mensen omgaat”, reageerde Huiberts in mei na de ondertekening van Stams contract. “Je krijgt hier de ruimte door te groeien in de organisatie. Dit is daar het volgende voorbeeld van.”

Sparren
De kennis en kwaliteiten van Rietveld gaan overigens niet verloren voor de AZ Jeugdopleiding. “Ik blijf betrokken bij de jeugd en zal nog regelmatig sparren over innovaties, ontwikkelingen en nieuwe ideeën. Alles met als doel de club op fysiek vlak naar een hoger niveau te tillen.”


Stagelopen bij AZ
Rietveld kwam in 2014 als stagiair binnen en werkte zich in een paar jaar tijd op naar een functie bij de A-selectie. Een mooi voorbeeld van hoe de club zowel op als naast het veld bezig is met het opleiden van talent. Ook stagelopen bij AZ? Elk seizoen biedt de club diverse stageplaatsen aan voor enthousiaste en leergierige studenten. Klik hier voor het actuele stage-aanbod.