Slot: 'Beter voor de dag komen'

Slot: 'Beter voor de dag komen'

Gepubliceerd op 23 oktober 19, 16:54

DEN HAAG- Arne Slot en Ron Vlaar schoven woensdagmiddag in de persruimte van het ADO Den Haag Stadion aan om vooruit te blikken op het Europa League-duel met FC Astana van donderdag (18:55 uur).  

Tijdens het persmoment ging het veel over de standaardsituaties van de Alkmaarders. Tegen Heerenveen incasseerde AZ drie goals uit een corner, maar maakte het zelf ook een doelpunt vanuit een hoekschop. 

Slot: ”Als we zowel in de Eredivisie als in de Europa League de aansluiting willen vinden met de top, dan zullen we in standaardsituaties echt beter voor de dag moeten komen. Ik ben ontzettend tevreden over ons spel, maar we moeten ook goals gaan maken vanuit die momenten en daaruit geen tegengoals krijgen.”

Verschil
Als voorbeeld haalde Slot de wedstrijd tegen Manchester United aan. “Wij waren toen veel beter en dat kwam onder meer naar voren uit de cornerverhoudingen: 10 voor en 1 tegen. Toch hebben we geen goal gemaakt. Dat kan soms wel eens het verschil maken in het winnen van wedstrijden. Daar hebben we zaterdag een belangrijke les in gehad.”

Astana
“Ik denk dat dat tegen Astana wederom belangrijk gaat worden”, vulde de trainer aan. “Afgelopen weekend hebben zij gewonnen van Kairat, ons welbekend, en ze staan inmiddels qua verliespunten bovenaan. In die wedstrijd maakten zij ook een goal vanuit een standaardsituatie. Astana is een ploeg met veel lengte en daar ligt voor ons de uitdaging.” 

Manchester United
Waar het tegen Man United misschien nog mocht, moet het tegen Astana: winnen. “Wij vonden ook dat we van Manchester United moesten winnen”, reageerde Slot. “Dat dat niet is gebeurd, is eerlijk gezegd een teleurstelling. Morgen hebben we maar één opdracht en dat is de drie punten binnenhalen. Dat zal een lastige opdracht zijn, want Astana is altijd vertegenwoordigd in Europese competities. Een geduchte tegenstander dus.”

Overwinteren
Ook voor Vlaar is de opdracht voor donderdag duidelijk. “We moeten zeker winnen”, beaamde hij. “We hebben tot dusver twee punten gehaald. In het uitduel met Partizan kwamen we met tien man te staan en tegen Manchester United, in deze poule de grootste club, haalden we met goed voetbal een prima resultaat. Alleen willen we Europees overwinteren. Astana heeft nog geen enkel punt, dus als wij echt wat willen, dan moeten we morgen winnen.”

Te kort
Ondanks twee gelijke spelen en een nederlaag op rij, zit AZ niet in een dip volgens Vlaar. “Dat gaat te ver. Natuurlijk begrijp ik dat de toon drie weken geleden anders was. We hebben afgelopen zaterdag verloren, dat is een feit. Maar zowel in die wedstrijd, als in de twee duels ervoor hebben we onszelf tekort gedaan. Ik maak me dus geen zorgen. We weten heel goed waar we mee bezig zijn. Dat willen we donderdag weer laten zien.”

Den Haag
Het resultaat dat zowel Slot als Vlaar voor ogen hebben, moet donderdag worden behaald in Den Haag. Al enige tijd de uitvalsbasis voor AZ. Toch ontbreekt het volgens Vlaar niet aan een thuisgevoel. “Als ik puur voor mezelf spreek, heb ik er geen enkele moeite mee. Toevallig liep ik hier vandaag binnen en voelde het normaal. Zo benaderen wij het in ieder geval en dat merk ik ook om me heen."

Gewoonte
"Dat het niet ideaal is, dat zal allemaal wel", besloot Vlaar. "Maar daar hebben wij geen invloed op. Wij moeten zorgen dat we goed voetbal laten zien en punten halen. Ook in de Europa League moeten we ons ding gaan doen. Het is inmiddels gewoon geworden om in Den Haag te komen en hier onze wedstrijden te spelen.”


Live
AZ - FC Astana begint donderdag om 18:55 uur en is live te volgen via het Twitter-account van AZ of via FOX Sports. De samenvatting is later te zien op YouTube.com/AZTV.