Regeling: 'Lekker om weer te winnen'

Gepubliceerd op 23 november 13, 20:10
ALKMAAR- Sinds lange tijd hield AZ Onder 17 nog eens de nul en omdat de Alkmaarse talenten zelf ook nog één keer wisten te scoren, bracht dit nog eens de winst op. Verdediger Vincent Regeling speelde een uur mee in de ietwat chaotische wedstrijd tegen ADO Den Haag B1.

De centrale verdediger moet eens er goed over nadenken. “Tja, hoe lang is het al geleden dat we nog eens gewonnen hebben? Ik denk een wedstrijd of zes, zeven; thuis tegen Sparta B1.” Er ligt zichtbaar een dikke stoflaag op het stapeltje overwinningen. “Het is lekker eens te kunnen winnen, het begon toch te knagen. Hopelijk dat we dit tot de winterstop nog een paar keer kunnen doen.”

Gemakkelijk ging het geenszins tegen ADO Den Haag. “Het was moeilijk voetballen. Op zich was er voldoende ruimte, maar daar maakten wij veel te weinig van gebruik. Het ontbrak ook wat aan voldoende beweging. Ik zoek graag de diepte maar moest me nu beperken tot saaie breedteballetjes. Het was vandaag niet echt ons spel zoals we het graag willen spelen. De laatste weken speelden we wel eens goed en verloren we. Nu was het minder, maar winnen we wel. Het is op dat vlak beter lelijk winnen dan mooi verliezen.”

Beste kansen
Uiteindelijk vindt Regeling de winst terecht. “Zij hadden zeker voldoende mogelijkheden en we zijn ook een paar keer goed weggekomen, anderzijds hadden wij toch de beste kansen.” Van een vertrouwenscrisis is volgens hem geen sprake al merkt hij bij de aanvallers dat het uitblijven van doelpunten begint te wegen. “Op training maken ze de ene fantastische goal na de andere en toch lukt het niet om in de wedstrijden de kansen af te maken.”

De nul houden is voor elke verdediger heilig. Dat lukte tegen ADO Den Haag B1, al was het vaak meer geluk dan wijsheid. “Onze onderlinge samenwerking kan stukken beter. Vooral op gebied van coaching en organisatie. Zoals we na een hoekschop in een ondertalsituatie terecht kwamen, dat mag echt niet. Als verdediger moet je constant bezig zijn met de restverdediging. Hoe staat het als we nu balverlies lijden. Het is lastig om constant die concentratie te houden.”

Geen extra druk
Zelf speelt Regeling voor het tweede opeenvolgende jaar bij AZ Onder 17. Vorig seizoen stroomde hij al een jaar eerder in dan zijn leeftijdsgenoten. “Nee, dit legt geen extra druk op me. Het is niet zo dat ik me dan de man voel of daardoor belangrijker ben voor het team. Een speciale geldingsdrang heb ik niet. Tuurlijk wil je belangrijk zijn, maar dat willen we allemaal. Ik heb afgelopen jaar wel wat meer ervaring opgedaan en heb me vooral fysiek ontwikkeld.” Ontgoocheling over het niet aansluiten bij AZ Onder 19 is er nauwelijks. “Daar spelen al echte mannen. Dan kom je misschien op de bank terecht, terwijl ik nu wekelijks kan spelen.”

De verbeterpunten zijn hem bekend. “Meedogenlozer worden. Ik ben een typische Nederlandse verdediger die opbouwend sterk is. Maar onze basistaak is puur verdedigend. Daar hadden we het afgelopen tijd ook op training over. Hoe zorg je ervoor om bij een scrimmage toch dat duel te winnen? Je moet beter het moment herkennen en er dan vol ingaan om als het ware het geluk af te dwingen.”

Tekst: Rudy Huygelen / AZ.nl/Jeugd