Update: resultaten jeugdinternationals

Update: resultaten jeugdinternationals

Gepubliceerd op 27 september 22, 21:47

ZAANSTAD- Verschillende spelers uit de AZ Jeugdopleiding zijn deze week op pad met de nationale jeugdselecties van hun land. Een overzicht van hun prestaties.

Veel spelers die deze week op pad zijn met de nationale jeugdteams, komen van clubs uit de regio. Zo werden Julian Oerip en Jasper Hartog, die inmiddels bij Oranje Onder 17 spelen, opgepikt bij AFC'34. Sem Dekkers en Lewis Schouten kwamen van HSV Heiloo, Kees Smit van De Foresters, Kiyani Zeggen van Sporting Martinus en Elijah Dijkstra van Fortuna Wormerveer. Dave Kwakman maakte de overstap van RKAV Volendam en Yoël van den Ban van Koninklijke HFC. Maxim Dekker (AFC) en Ernest Poku (FC Amsterdam) komen deze week ook uit voor de nationale jeugdteams.

DINSDAG:
Slovenië - Oranje Onder 19 0-0
De EK-kwalificatiecyclus is voor Oranje Onder 19 uitgelopen in een teleurstelling. In Hardenberg speelde de ploeg opnieuw doelpuntloos gelijk - ditmaal tegen Slovenië - en greep het naast de plaatsing voor de volgende kwalificatieronde. Maxim Dekker, Wouter Goes en Lewis Schouten begonnen in de basis en ook invallers Dave Kwakman en Ernest Poku konden geen doorbraak forceren. Doordat Noord-Ierland op zijn beurt met 0-2 van Moldavië won ging het Oranje - dat over drie wedstrijden geen tegengoal incasseerde en zelf twee keer scoorde - op doelsaldo voorbij en bemachtigde het de tweede plaats. Zodoende gaat Oranje niet naar het EK. 

Wouter Goes was één van de drie AZ'ers die bij Oranje Onder 19 in de basis begon (Foto: Herbert Dekkers.)

Denemarken* - Zweden Onder 18 1-1 (*w.n.s.)
Het Zweden Onder 18 van Wilmer Olofsson greep dinsdag naast de prijzen op een vierlandentoernooi. In Hörby namen de Denen in de twaalfde minuut de leiding, waarna Alex Lindelöv (Västerås SK) ruim tien minuten later de gelijkmaker produceerde. Zweden kreeg het hierna lastig toen Metteo Perez Vinlöf (FC Bayern München) vlak voor rust zijn tweede gele kaart kreeg. De Scandinaviërs hielden stand en lieten de finale van het toernooi daarmee uitkomen op een strafschoppenserie. Deze werd gewonnen door Denemarken, nadat doelman Theo Sander (Aalborg BK) de eerste drie Zweedse penalty's keerde. 

MAANDAG:
Faeröer Eilanden Onder 19 - Oranje Onder 18 2-3

Tristan Kuijsten kwam maandag niet in actie voor Oranje Onder 18, dat de Pinatar Cup afsloot met een wedstrijd tegen de Onder 19-selectie van de Faeröer Eilanden. Vanaf de bank zag de doelman hoe zijn ploeg het moeilijk had. Zo kwam de Faeroër Eilanden in de 82e minuut nog op een 2-1 voorsprong, maar eindigde de wedstrijd alsnog in een 2-3 overwinning voor Oranje. Ondanks positieve resultaten tegen België en dus de Faeröer Eilanden greep Oranje echter naast de toernooiwinst. Engeland - waartegen de formatie van Mischa Visser met 0-1 verloor - kroonde zich tot winnaar. 

ZATERDAG:
Oranje Onder 19 - Noord-Ierland 0-0
Het is Oranje Onder 19 zaterdag niet gelukt Noord-Ierland te verslaan. Het formatie van trainer Martijn Reuser - waar Maxim Dekker en Dave Kwakman in de basis begonnen - beet zich stuk op de stugge defensie van de Noord-Ieren: 0-0. Lewis Schouten en Ernest Poku werden als invaller gebracht. Met het gelijkspel verspeelt Oranje Onder 19 dure punten en staat het bereiken van de volgende ronde van de EK-kwalificatie op de tocht. Oranje heeft alles in eigen hand, maar moet komende dinsdag tegen Slovenië waken voor puntverlies om niet buiten de boot te vallen. 

Zweden Onder 18 - Oostenrijk 2-2
Wilmer Olofsson heeft zaterdag zijn debuut als jeugdinternational opgeluisterd met een goal. De AZ'er stond zaterdag in de basis bij Zweden Onder 18, dat tegen Oostenrijk zijn eerste duel van een vierlandentoernooi speelde. Emmanuel Tannor (Parma Calcio 1913) zorgde voor een Zweede voorsprong, maar de gasten uit Midden-Europa kwamen nog voor rust langszij en namen later zelfs de leiding. In de zestigste minuut maakte Olofsson zijn treffer. Uit een hoekschop kwam de bal voor zijn voeten, waarna hij afdrukte: 2-2. De wedstrijd werd met strafschoppen beslist en dat deed Zweden beter. Dinsdag wacht de finale van het toernooi, waarin Denemarken de opponent is. 

Wilmer Olofsson scoort bij zijn debuut als jeugdinternational (Foto: Petter Arvidson).

DONDERDAG:
Oranje Onder 17 - Ierland 3-0
Met Jasper Hartog en Yoël van den Ban in de basis ging Oranje Onder 17 donderdag ruim langs Ierland. Door goals van Sky Heesen (ADO Den Haag) en Aymen Sliti (Feyenoord) kwam Oranje op een 2-0 voorsprong. In de slotfase maakte AZ'er Van den Ban de derde vanaf de penaltystip. Voor Kees Smit en Julian Oerip was een invalbeurt weggelegd, Elijah Dijkstra en Kiyani Zeggen bleven op de bank. 

Oranje Onder 18 - België 3-1
Tristan Kuijsten had een basisplaats bij Oranje Onder 18, dat het donderdag opnam tegen België. De tweede wedstrijd van de Pinatar Cup in het Spaanse San Pedro Del Pinatar werd met 3-1 gewonnen. In de Derby der Lage Landen namen de Zuiderburen aanvankelijk de leiding, maar zette Oranje het duel daarna naar zijn hand. Door goals van Julian Rijkhoff (Borussia Dortmund) en Isaac Babadi (PSV) stond het halverwege 2-1. In de slotfase maakte Kaya Simons (Vitesse) er 3-1 van. 

Tristan Kuijsten verscheen aan de aftrap in de Derby der Lage Landen (Foto: OnsOranje). 

WOENSDAG:
Oranje Onder 19 - Moldavië 2-0
Oranje Onder 19 was op Sportpark de Boshoek in Hardenberg met 2-0 te sterk voor Moldavië. AZ'ers Sem Dekkers, Wouter Goes, Lewis Schouten en Ernest Poku startten in de basisopstelling, terwijl Dave Kwakman in de 71ste minuut inviel. Bayron Strijdonck (Juventus) en Devin Haen (De Graafschap) namen de treffers voor hun rekening. Maxim Dekker kwam niet in actie. 

Sem Dekkers was één van de vijf AZ'ers die bij Oranje Onder 19 in actie kwamen (Foto: Herbert Dekkers).

Oranje Onder 18 - Engeland 0-1
In Spanje werd Oranje Onder 18 in de blessuretijd van de tweede helft nog verrast met een tegentreffer. Daardoor ging Engeland er op het vierlandentoernooi met de zege vandoor. AZ-keeper Tristan Kuijsten bleef de gehele wedstrijd aan de kant.

Oranje Onder 17 - Ierland 1-1
Voor Oranje Onder 17 stond een oefenwedstrijd met Ierland op het programma in Escharen. Op Sportaccommodatie De Kranenhof werd 1-1 gespeeld. Jasper Hartog maakte als basisspeler zijn debuut als jeugdinternational. Namens AZ stonden ook Kiyani Zeggen, Elijah Dijkstra, Kees Smit en Julian Oerip aan de aftrap en viel Yoël van den Ban in. Oerip was als aangever betrokken bij de 1-0 van Avery Appiah (Ajax). In de blessuretijd van de tweede helft viel de 1-1 binnen.

Jasper Hartog (7) debuteerde tegen Ierland als jeugdinternational (Foto: OnsOranje).