Resultaten jeugdinternationals

Gepubliceerd op 14 november 17, 19:06
ZAANSTAD- Een flinke hoeveelheid AZ-talenten komt deze dagen in actie als jeugdinternational. Zo speelt Ogulcan Sadiroglu EK-kwalificatie met Turkije Onder 19 en hangen Viktor Karl Einarsson en Jonatan Ingi Jonsson IJslands blauw om de schouders. De rest komt in actie met Oranje-jeugd.

DINSDAG
Oranje Onder 20

Tegen de leeftijdsgenoten van Italië creëerde Oranje Onder 20 kans op kans, maar werd er niet gescoord. De azuurblauwen gingen daarentegen efficiënt om met de spaarzame mogelijkheden en wonnen met 1-0. Voor coach Dwight Lodeweges, die Teun Koopmeiners en Jeremy Helmer een basisplaats had toebedeeld, eindigde zijn tijd als bondscoach daarmee in mineur.

MAANDAG
Oranje Onder 19
Net als donderdag tegen Italië was Owen Wijndal belangrijk voor Oranje Onder 19. In Stara Pazova gaf de linksback op slag van rust een assist: zijn lage voorzet werd afgerond door Donyell Malen. Daarmee werd in het oefenduel met Servië ook direct de eindstand op het scorebord gebracht: 2-0. Malen had na ruim een halfuur spelen ook al de score geopend.

Oranje Onder 18
Met een 4-1 nederlaag tegen Tsjechië kende Oranje Onder 18 een ronduit slechte start van het vierlandentoernooi in Spanje, maar de ploeg herpakte zich daarna uitstekend door Ierland met 8-0 te kloppen. Maandag werd ook met dat goede gevoel afgesloten: België werd met 4-1 verslagen. Ibrahim Kargbo Jr. (Crystal Palace) zorgde nog wel voor een tegenvaller door er in de eerste minuut al 0-1 van te maken, maar de Nederlanders herpakten zich door goals van Zakaria Aboukhlal (PSV). Na invalbeurten van AZ'ers Thijs Oosting en Justin de Haas liep de score op naar 4-1.

Turkije Onder 19
Zeges op Kazachstan (3-0) en Wales (2-1) brachten Turkije Onder 19 aan de leiding in de poule, maar het team waarvan AZ-middenvelder Ogulcan Sadiroglu deel uitmaakt greep in het laatste duel alsnog naast de groepswinst. Slowakije was met 3-2 te sterk. Toch houden de Turken zich op een EK-ticket, want ook de nummer twee in de poule gaat door naar de elitronde.

ZATERDAG
Oranje Onder 18

Na de 4-1 nederlaag tegen Tsjechië had Oranje Onder 18 iets goed te maken en dat deed het tegen Ierland dubbel en dwars. Met Joey Jacobs centraal achterin werd een 8-0 zege geboekt. Voor de AZ-verdediger was het niet alleen een mooie avond omdat de nul werd gehouden, want hij scoorde ook nog eens. Met een stijlvolle kopbal bracht hij de stand na 56 minuten spelen op 6-0. Helaas was er ook minder goed nieuws: AZ-keeper Jasper Schendelaar heeft het vierlandentoernooi in Spanje verlaten vanwege een blessure.

DONDERDAG
IJsland Onder 21

IJsland Onder 21, waar Viktor Karl Einarsson in de basiself te vinden was, leed een nipte nederlaag tegen Spanje. Een kleine tien minuten voor rust was het Fabián Ruiz van Real Betis die de enige goal op het scorebord bracht. Zo grepen de Scandinaviërs naast broodnodige punten in de strijd om een ticket voor het EK Onder 21. Na vier duels heeft IJsland vier punten en staat het vijfde in een poule van zes.

Oranje Onder 20
Eén doelpunt was genoeg voor Oranje Onder 20 om een oefenzege te boeken op Zwitserland: 1-0. Basisklanten Jeremy Helmer en Teun Koopmeiners zagen Kaj Sierhuis (Ajax) na een uur spelen de ban breken. In de slotfase kwam ook Jamie Jacobs nog in het veld. Hij verving de doelpuntenmaker.

Oranje Onder 18
Oranje Onder 18 begon het vierlandentoernooi in Spanje in mineur. De ploeg van coach Bert Konterman, die voor Justin de Haas en Thijs Oosting een basisplaats had ingeruimd, ging in Murcia met 1-4 onderuit tegen Tsjechië. Amper een minuut na de 0-1 van David Heidenreich (Atalanta Bergamo) wist Thomas Buitink (Vitesse) nog wel een gelijkmaker te produceren, maar via opnieuw Heidenreich, Tomas Zlatohlavek (Sigma Olomouc) en Tomas Cvancara (Slavia Praag) liepen de Tsjechen weg. Joey Jacobs en Jasper Schendelaar bleven negentig minuten op de bank.

Oranje Onder 19
Met Owen Wijndal in de basis vocht Oranje Onder 19 zich terug van een achterstand tegen Italië. De bezoekers kwamen in de oefeninterland op de KNVB Campus in Zeist halverwege de eerste helft op voorsprong via Nicolo Zaniolo (Internazionale), maar kort daarna was het weer gelijk toen PSV'er Joël Piroe een penalty benutte. Deze werd toegekend omdat zijn clubgenoot Justin Lonwijk na een goede voorzet van Wijndal naar de grond werd gewerkt. Op slag van rust maakte de eveneens bij PSV spelende Donyell Malen er 2-1 van, wat de eindstand betekende.