Rob Mooij: 200e verslag AZ Blindentribune

Gepubliceerd op 22 maart 19, 11:32

ALKMAAR- Hij bereikte zondag een mooie mijlpaal. Rob Mooij (34) deed tijdens de wedstrijd AZ - Ajax (1-0) voor de 200e keer verslag voor de AZ Blindentribune. De commentator over zijn hoogtepunten, zijn ambities en de interactie met de doelgroep.

Jouw teller staat na zondag op 200. Hoe blik je terug op de afgelopen jaren?
"Met een grote glimlach op het gezicht. Dit was natuurlijk een speciale wedstrijd, maar eigenlijk elke wedstrijd die ik mag verslaan is speciaal. Het is geweldig om contact te hebben met deze doelgroep. Met het handje vol blinden en slechtzienden die op de tribune zit. Dat is wat het leuk maakt."

Hoe ben je bij AZ terecht gekomen?
"Ik was vroeger al fan van AZ. Ik had een seizoenkaart op Vak W met ongeveer 30 voetbalvrienden. Ik deed in die tijd verslag voor de lokale omroep RTV Alkmaar. Dan stond ik elke zondag langs de amateurvelden. Ik merkte dat het mij vrij goed af ging. In februari 2010 kwam er toen op de AZ-website te staan dat ze verslaggevers voor de Blindentribune zochten. Zoveel vrienden van mij zeiden: ‘Rob dat moet jij doen, dat is echt iets voor jou!’ Dus toen dacht ik: Waarom ook niet? Wat is er mooier dan de combinatie van verslag doen bij de club waar je voor bent en voor een doelgroep die het enorm waardevol vindt? Ik heb toen een mailtje geschreven. Ik deed niet eens heel veel uitgebreide moeite, ik schreef gewoon een paar zinnetjes. Ik stuurde bijvoorbeeld geen demo mee, wat anderen wel deden. En toch werd ik uitgekozen om met vijf anderen een testwedstrijd te verslaan. De doelgroep en ook een aantal medewerkers van AZ luisterden mee tijdens de wedstrijd en zij hebben toen bepaald wie zij wilden hebben. Ik was één van de drie."

Wat is jouw absolute hoogtepunt?
"Er zijn heel veel momenten. Maar als ik er eentje uit moet pakken, dan denk ik toch wel de gewonnen bekerfinale AZ - PSV (2-1). Ik mocht verslag doen in de Kuip. Het was zo’n mooie entourage. Na de finale ben ik met een bus supporters en vrienden, die bij de wedstrijd aanwezig waren, naar het AFAS Stadion gereden. Eenmaal daar was ik op een gegeven moment zelfs feest aan het vieren tussen de spelers op het bordes. Ik stond als verslaggever gewoon naast de doelpuntenmakers Jozy Altidore en Adam Maher, die met de beker in de handen stonden. Fenomenaal."


Hoe is de interactie met mensen op de tribune?
"Het wordt heel erg gewaardeerd door de blinden en slechtzienden, je bouwt echt een band op. Ik doe het nu negen jaar en de meesten ken ik al vanaf het begin. Ik ben een keer op de 60e verjaardag van een van de mannen geweest, samen naar een zaalvoetbalwedstrijd, dat soort dingen zijn gewoon super gaaf. Het is meer dan gewoon verslag doen van een wedstrijd. De dankbaarheid is het allermooist."

Hoe reageren zij op jouw verslaggeving?
"We worden als helden onthaald. Ik doe gewoon waar ik plezier in heb en waar ik goed in ben. Je merkt niet wat voor impact AZ en onze verslaggeving op het leven van deze mensen heeft, hoe belangrijk het voor hen is. Tot je op zo’n verjaardag komt en je hoort hoe er over je gepraat wordt."

Jouw collega Chris Wobben vertrok een aantal jaar geleden naar de NOS.
"Die zit nu inderdaad bij Langs de Lijn. Ik heb met hem vijf en een half jaar lang verslag mogen doen. We hebben ruim 100 wedstrijden samen beleefd. Ik spreek hem nog steeds zeer regelmatig. Koen Roozendaal, met wie ik nu het commentaar geef, ken ik ook al jaren. Ik denk dat dat het ook juist prettig maakt voor de luisteraars, omdat we goed op elkaar ingespeeld zijn. We hebben redelijk dezelfde humor, pure passie voor het verslaggeven. Dat maakt het wel mooi. Het heeft zeker vriendschappen opgeleverd."


Hoe zit het met jouw ambities?
"Hier heb ik het regelmatig over met Chris. Het is niet dat ik koste wat het kost hogerop wil komen. Bij AZ zit ik perfect. Het is gewoon een uit de hand gelopen hobby. Stel ik ga naar de NOS, dan wordt het echt werk. Dan vraag ik mij af of het dan nog wel zo leuk is. Nu is het eigenlijk alleen maar plezier hebben. Dat staat bij mij ook wel echt voorop. Natuurlijk heb je ambities, maar het is niet makkelijk. Er is een beperkt aantal plekken. Als ik over 100 wedstrijden nog bij AZ zit, dan is dat ook perfect, 300 wedstrijden zou ook mooi zijn. Het is niet per se dat ik de stap moet maken, als het gebeurt dan gebeurt het, zo niet dan is AZ een prachtige club om het, zeker voor deze doelgroep, te mogen doen."

Wat zijn de verschillen tussen regulier commentaar en een wedstrijd verslaan voor mensen met een visuele beperking?
"Het is specifieker en meer beschrijvend dan normaal commentaar. Je benoemt de kleur van de shirts: de keeper speelt in het blauw met lange mouwen, Oussama Idrissi speelt met korte mouwen, maar wel met handschoenen aan. Je vertelt ook de hele tijd waar de bal op het veld is: is hij linksachter, bij de middenlijn, wordt er druk gezet of juist niet. Je probeert een beeld neer te zetten. Als iemand kaal is, zoals Ron Vlaar, dan benoem je dat: ‘Vlaar kopt de bal weg met zijn kale hoofd’. Of afgelopen zondag tegen Ajax, dan zeg je dat Kasper Dolberg lange blonde haren heeft met een haarbandje in."

Naast verslaggeven neem je ook interviews af bij AZ en presenteer je bij verschillende evenementen. Waar ligt je hart?
"De presentatieklussen zijn prachtig om te doen: open dagen, het presenteren van de Amstel Vrienden-Quiz in de AZ-bar voor de wedstrijd, de Rabo AZ Foodtour afgelopen maand en het aan elkaar praten van het voetbaltoernooi met alle Business-clubs aan het eind van het seizoen. Maar er gaat niks boven het verslaggeven. Dat is het mooiste wat er is. Ik doe dat dan ook het liefst nog tot aan duizend wedstrijden."


AZ Radio
Luister hieronder naar het interview van Mooij met Marco Bizot na afloop van AZ - Ajax.

Tekst: Denise van der Bij (Stag.) / AZ Media