Robbemond tekent eerste contract bij AZ

Robbemond tekent eerste contract bij AZ

Gepubliceerd op 24 mei 23, 14:31

ALKMAAR- AZ heeft jeugdspeler Rio Robbemond vastgelegd. De middenvelder van AZ Onder 17 tekende in het AFAS Stadion een overeenkomst tot medio 2025 met een optie voor een extra seizoen.

De achttienjarige Robbemond speelde vanwege zijn biologische leeftijd dit seizoen met dispensatie voor Onder 17. De afgelopen jaren had hij met de nodige fysieke problemen te kampen, voornamelijk groeipijn. Toch bleef hij voor de AZ Jeugdopleiding behouden en maakte hij dit seizoen veel minuten in het team van trainer Michael van Zijtveld.

'AZ-bloed stroomt door mijn aderen'
Robbemond, de zoon van oud-AZ'er Reinier Robbemond, begon in de AZ Voetbalschool. Hij werd opgepikt bij zijn lokale amateurclub Reiger Boys. "Ik zit hier nu zeven jaar en je kunt wel zeggen dat het AZ-bloed door mijn aderen stroomt", zegt hij. "Vanaf het moment dat je hier binnenkomt, word je helemaal opnieuw opgebouwd. Ze maken hier een topsportvoetballer van je. Ik vind dat je aan het grote aantal spelers dat via deze weg het betaald voetbal haalt kunt zien hoe goed de opleiding is."

Twee jaar geleden maakte AZ TV deze special met Rio & Reinier Robbemond.

'Mooi hoe de club geduld toont'
Doordat Robbemond qua lengte achterbleef bij zijn teamgenoten, maakte hij zich soms zorgen over zijn toekomst bij de club. "De laatste twee, drie jaar maakte ik bijna geen minuten. Het had me niet verbaasd als ik nu niet meer in de opleiding zou zitten. Maar AZ heeft vertrouwen in mij gehouden. Het is mooi hoe de club geduld toont met spelers die potentie hebben. Ik ben heel dankbaar dat AZ me de kans heeft gegeven om mezelf door te ontwikkelen."

'Kans verdienen'
Robbemond hoopt uiteraard dat zijn volgende stappen zo snel mogelijk naar het eerste elftal van AZ leiden. "Ik moet mijn kans verdienen. Dat wil ik gaan doen door elke dag het maximale uit mezelf te blijven halen. Ik ben iemand die het spel goed begrijpt, die creatief is en graag de aanvallen opzet. Op die manier probeer ik impact te maken op het spel van het team. Hopelijk kan ik laten zien dat ik me daarin blijf doorontwikkelen."

Brandenburg: 'Uiteindelijk is het aan hemzelf'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: "Rio is een mooi voorbeeld van iemand die komt bovendrijven als je geduld hebt met een jeugdspeler. Maar we kunnen nóg zo veel geduld hebben, uiteindelijk is het aan hemzelf om de stappen te maken die nodig zijn om het betaald voetbal te halen. Daar is hij de afgelopen jaren al goed mee bezig geweest. Na een aantal moeizame jaren is hij nu al voor een langere periode consistent, zowel in zijn spel als in zijn fysiek en op topsportgebied. Rio is een technische, creatieve middenvelder die niet alleen het verschil maakt met inzicht, maar ook met technische hoogstandjes. Dit heeft erin geresulteerd dat hij vaak van waarde was in het behalen van het landskampioenschap met AZ Onder 17."

Foto's: Steven Schmitz