Jong AZ wint Future of Football Cup

Jong AZ wint Future of Football Cup

Gepubliceerd op 18 juli 21, 12:48

ZEIST- Jong AZ heeft zondag de Future of Football Cup gewonnen. Op de KNVB Campus in Zeist werden in het tweede toernooiduel de beloften van Club Brugge met 6-0 verslagen. Daarmee is de ploeg van Maarten Martens - die donderdag met dezelfde cijfers te sterk was voor RB Leipzig Onder 19 - op doelsaldo toernooiwinnaar. 

Bij de Alkmaarders zaten Mo Taabouni, Zico Buurmeester en Fedde de Jong voor het eerst bij de selectie van Jong AZ. Voor Martens was het treffen met Club Brugge een weerzien met zijn oude team, waarover hij de leiding had voordat hij terugkeerde bij AZ.

Vlot aanvalsspel
Jong AZ begon sterk aan de wedstrijd, waarin opnieuw experimentele spelregels werden gehanteerd. Met vlotte aanvalsspel en veel beweging in de voorhoede werden de Belgen achteruit gedrukt. Dat leverde al na vier minuten de eerste treffer op. Na goed terugleggen van Yusuf Barasi opende Iman Griffith de score.

Gelanceerd
Niet veel later vielen ook de 2-0 en 3-0. Een combinatie met Taabouni en Barasi leverde een treffer op van laatstgenoemde, waarna Griffith in de dertiende minuut werd bediend door de gelanceerde Richonell Margaret.

Korte hoek
In de zeventiende minuut werd Club Brugge voor het eerst gevaarlijk. Dieu Merci Michel worstelde zich langs Tijs Velthuis en Maxim Dekker, maar Beau Reus bracht redding in de korte hoek.

Fraaie chip
Na de pauze kwam Barasi opnieuw op het scorebord. De spits werd vrij voor de keeper gezet en rondde af met een fraaie chip. In de 38e minuut moest ook Reus weer in actie komen. De doelman keerde een inzet van Kyriani Sabbe, maar moest daarbij een rebound toestaan. Lenn de Smet schoot die echter ruim over.

Ingreep VAR
Na de kans voor de Belgen was het andermaal Jong AZ dat de dienst uitmaakte. Na ingrijpen van de VAR kreeg Jong AZ in de 39e minuut een strafschop. Vanaf de stip completeerde Barasi zijn hattrick en maakte hij de vijfde van de middag.

Passeerbeweging
Het laatste woord was voor Ro-Zangelo Daal. Na een goede steekpass van Chase Anrie kwam De Jong voor doel. Hij bewaarde het overzicht en bereikte Daal. Na een fraaie passeerbeweging deed de aanvaller het net bollen: 6-0.

Penaltyserie
De daaropvolgende penaltyserie – dat voor de beslissing moet zorgen bij een gelijke poulestand – werd wel gewonnen door Club Brugge: 4-5. Namens Jong AZ scoorden Bram Franken, Daal, Myron van Brederode en De Jong. Margaret miste zijn strafschop.

Toernooizege
De twee klinkende overwinningen op RB Leipzig en Club Brugge waren voor Jong AZ genoeg om de Future of Football Cup te winnen. Concurrent Jong PSV boekte donderdag een 4-3 zege op de Belgen en moest zondag zijn tweede duel met minstens twaalf doelpunten verschil winnen. Tegen Jong sc Heerenveen - dat de plaats innam van het afgehaakte RB Leipzig - werd het echter 0-2 voor de Eindhovenaren. 

Jacobs: 'Versnelde het spel'
"Het direct dribbelen bij een vrije trap versnelde het spel", beschreef Joey Jacobs na afloop het effect van de experimentele spelregels. "Bij ingooien kan het alleen heel anders werken. Dan kan het direct als een soort corner gebruikt worden. Tegen fysiekere tegenstanders – zoals die waartegen wij in de Keuken Kampioen Divisie spelen – kan dat een nadeel zijn. Ook voelde de tijdstraf bij gele kaarten raar. Ik moest zelf vijf minuten op de bank zitten voor iets dat niet zo zwaar bestraft had hoeven worden."

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ - Jong Club Brugge 6-0 (3-0)

Future of Football Cup

Opstelling Jong AZ: Beau Reus; Fons Gemmel (39. Jurre van Aken), Joey Jacobs (49. Velthuis), Tijs Velthuis (31. Chase Anrie), Maxim Dekker (31. Misha Engel); Zico Buurmeester (31. Bram Franken), Mo Taabouni (31. Fedde de Jong), Richard Sedláček (35. Nick Twisk); Richonell Margaret (31. Myron van Brederode), Yusuf Barasi (39. Ro-Zangelo Daal), Iman Griffith (49. Margaret). 
Basisopstelling Jong Club Brugge: Jelle van Neck; Kyriani Sabbe, Jules van Bost, Jorne Spileers, Sem Audoor; Ibrahima Fofana, Keano van Rafelghem, Mathis Labro, Chemsoine Talbi, Mateo Schiavoni; Dieu Merci Michel. 

Scoreverloop: 4. Griffith 1-0, 7. Barasi 2-0, 13. Griffith 3-0, 36. Barasi 4-0, 39. Barasi 5-0 (pen.), 53. Daal 6-0.
Gele kaarten: Sedláček, Jacobs (Jong AZ), Spileers (Club Brugge). 
Rode kaarten: -

Foto: Marcel van Hoorn