Rusland-trip ‘goed voor teamgevoel’

Rusland-trip ‘goed voor teamgevoel’

Gepubliceerd op 15 maart 19, 10:28

ZAANSTAD- In Sint-Petersburg vond afgelopen weekend een clash tussen de jeugdopleidingen van Zenit en AZ plaats. De Alkmaarse talenten wonnen deze en sleepten de Dmitri Besov Cup in de wacht. Maar de trip naar Rusland draaide om veel meer dan deze goudkleurige bokaal.

Op de Gazprom Academy kwam de AZ Jeugd sterk uit de startblokken: AZ Onder 17, Onder 16, Onder 15 en Onder 14 wonnen zaterdag onder toeziend oog van Zenit-legende Andrey Arshavin allemaal. De Russische grootmacht deed het op dag twee beter, maar kon niet voorkomen dat de Noord-Hollanders er met de cup vandoor gingen. In totaal won AZ zes van de acht duels, werd één wedstrijd verloren en eenmaal gelijkgespeeld.

‘Erkenning is mooi’
In alle leeftijdscategorieën werd na afloop een AZ’er verkozen tot Speler van het Toernooi. Bij de Onder 17 was dat Jorn Berkhout. De verdediger blijft er zelf bescheiden onder. “Ik vond mezelf niet fantastisch spelen, maar die erkenning is hartstikke mooi. Je speelt in een land waar mensen je nog niet kennen, dus dan is het leuk als ze je goed vinden.”

‘Best aanpassen’
Ook Bayron Strijdonck werd door de toernooi-organisatie uitgeroepen tot beste speler. Met AZ Onder 15 won hij twee keer van Zenit, waarvan de eerste keer in de zaal. Dat had alles te maken met de winterse weersomstandigheden in Sint-Petersburg, waar het die ochtend flink gesneeuwd had. “We speelden in de zaal vijf tegen vijf en wij pasten ons het best aan. We wonnen ruim (2-15) en waren op zondag ook buiten de betere partij.”

Europees voetbal
De aanvaller zag ondanks twee terechte zeges ruimte voor verbetering. “Wij waren duidelijk beter, maar wonnen het tweede duel met ‘maar’ 0-2. Soms waren wij namelijk niet rustig genoeg aan de bal. Verder kunnen we tevreden zijn over het spel. Het is mooi om te spelen tegen een ploeg uit een ander land. Voor twee wedstrijden naar Rusland vliegen en dan weer terug: alsof je Europees voetbal speelt. Daar zijn wij ook goed mee omgegaan qua topsportgedrag, herstel en blessurepreventie.”

Glad veld
Berkhout benadrukte dat hiernaast ook de weersomstandigheden een rol speelden in de voorbereiding op de wedstrijden. “Het was daar best koud en het veld was behoorlijk glad door de sneeuw die gevallen was. Dat waren dus lastige omstandigheden om mee om te gaan. Soms moet je er dan bijvoorbeeld voor kiezen om eerder af te spelen en zo minder risico te nemen.”

Fysiek sterk Zenit
AZ Onder 17 ging op dag 1 uitstekend met de omstandigheden om en versloeg Zenit. Een dag later lukte dat niet en volgens Berkhout had de ploeg dat aan zichzelf te wijten. “Zenit is een fysiek sterke ploeg dat daarom graag de duels aangaat, terwijl wij voetballend sterker zijn. Op zich gingen we daar goed mee om, maar persoonlijke fouten deden ons in de tweede wedstrijd de das om. Het was wel interessant te spelen tegen een ploeg die een andere manier van druk zetten hanteert.”

Stadswandeling
In Rusland was overigens niet alleen maar oog voor het voetbal. De spelers kregen ook de ruimte om cultuur te snuiven in Sint-Petersburg. “Een leuke stad”, vindt Strijdonck, die vlak voor de reis naar Rusland nog een goede indruk achterliet bij Oranje Onder 15. “Tijdens de stadswandeling hebben we veel mooie gebouwen gezien. Het was een leuke trip.”

Teamgevoel
Ook bij Berkhout viel de trip in de smaak. “Het is goed bevallen. Je doet vier dagen lang alles samen en dat is goed voor het teamgevoel. Volgens mij zijn we weer wat dichter bij elkaar gekomen en dit was dan ook een mooie ervaring. De wedstrijden zelf vond ik zelf wel het leukst, dat is uiteindelijk waar je het voor doet.”

Programma
Berkhout en Strijdonck hebben inmiddels weer een aantal trainingen op Nederlandse bodem in de benen en gaan in de volgende competitieronde met hun teams op bezoek bij PSV. Klik hier voor het volledige programma van de AZ Jeugdopleiding.

Foto's: www.en.fc-zenit.ru