Scholingsmoment: ‘Een-op-een met professionals’

Scholingsmoment: ‘Een-op-een met professionals’

Gepubliceerd op 19 december 18, 09:59

ZAANSTAD- Een groep van honderd oefenmeesters, coördinatoren en bestuurders uit het Noord-Hollandse voetbal kwam maandag bijeen voor een leerzame avond op het AFAS Trainingscomplex. In Zaanstad werd een scholingsmoment voor bovenbouwtrainers georganiseerd. 

Een van de aanwezigen was Furkan Kirbas. Geen verrassing, want de jeugdtrainer en Hoofd Jeugdopleiding van FC Zaandam meldt zich steevast aan voor de evenementen van de AZ Voetbalschool. “Ik ben bezig met mijn UEFA B-diploma, dus dit soort evenementen trekken mij aan. Het zijn altijd heel leerzame avonden.”

Topniveau
“De AZ Jeugd presteert op topniveau”, weet Kirbas. “Het is heel interessant om te zien hoe het eraan toe gaat op topniveau. Daarover kan ik ook veel lezen, maar een-op-een met professionals praten is veel nuttiger. Je krijgt op avonden als deze echt de kans te zien hoe het er hier aan toe gaat, mooi dat AZ dat doet. De spelprincipes en oefenvormen waarover ik hier hoor, spreken mij erg aan.”

Chaostheorie
De ruim drie uur durende avond werd in het Family Home afgetrapt door Paul Brandenburg. Het Hoofd Jeugdopleiding vertelde – gesteund door onder meer wedstrijdbeelden en een filmpje over het trainen op verschillende ondergronden – uitgebreid over de visie van AZ op talentontwikkeling. AZ Onder 19-trainer Robert Franssen luidde hierna met een verhaal over spelprincipes, aanpassingsvermogen en de chaostheorie een demonstratietraining in.

Duiding
De avond werd buiten vervolgd met een training onder leiding van Jong AZ-coaches Michel Vonk en Koen Stam. Een mix van beloften en Onder 19- en Onder 17-spelers (de drie bovenbouwteams uit de AZ Jeugdopleiding) participeerde in diverse oefenvormen. Franssen voorzag deze gewapend met een microfoon van duiding. De sessie werd vervolgens in groepjes door deelnemers en AZ Jeugd-trainers geanalyseerd in de kleedkamers, waarna werd afgesloten met een vragenronde in het Family Home.

Tegen het licht
Tijdens een gezellige borrel kon onderling nog worden nagepraat. Zo keek Kevin Vreeker van RKEDO (Avenhorn) terug op een nuttige avond. “Natuurlijk is dit een ander niveau, maar het is hetzelfde idee. Of je nu trainer bent bij AZ of een amateurvereniging: je werkt met spelprincipes en probeert contant spelers te triggeren. Dit zijn dus mooie avonden om je eigen werkwijze tegen het licht te houden. Het zet je aan het denken over hoe je spelers in diverse situaties nog meer kunt triggeren.”

Brandenburg: ‘Ideale gelegenheid’
Ook Brandenburg blikte met een goed gevoel terug. “Het is goed om eens in de zoveel tijd bij elkaar te komen met de clubs die samenwerken met de AZ Voetbalschool. Voor ons is dit een ideale gelegenheid om bij te praten met onze partners, die op hun beurt weer met hopelijk veel nuttige  nieuwe inzichten terugkeren bij hun eigen vereniging. Het dient allebei hetzelfde doel, namelijk voetbalniveau in Noord-Holland samen naar een hoger plan tillen.”

AZ Voetbalschool Seminar
Het volgende evenement van de AZ Voetbalschool is het jaarlijkse AZ Voetbalschool Seminar. Het symposium in het AFAS Stadion wordt begin 2019 georganiseerd. Binnenkort worden op AZ.nl data, programma en gasten van de tiende editie bekendgemaakt. 

Tekst en foto's: AZ Media / Sven Bersee