Seizoensfinales AZ Onder 18: 'Bokaal het enige dat telt'

Seizoensfinales AZ Onder 18: 'Bokaal het enige dat telt'

Gepubliceerd op 19 mei 22, 11:22

ZAANSTAD- AZ Onder 18 werd zaterdag voorjaarskampioen, maar de echte prijzen moeten nog altijd verdeeld worden. De formatie van Jan Sierksma wacht namelijk nog twee finales. Komende zaterdag staat de eindstrijd van de KNVB Beker op de rol, waarna een week later tegen PSV om het algemene kampioenschap en een ticket voor de UEFA Youth League wordt gespeeld. Nick Twisk en Lewis Schouten blikken vooruit op de cruciale duels. 

"We hebben een sterk seizoen gedraaid", vertelt Twisk. "Vooral in de voorjaarscompetitie. Daarin hebben we alle zeven wedstrijden gewonnen, 23 keer gescoord en maar drie goals tegen gekregen. Dat is best knap en een compliment waard." 

Stap naar Jong AZ
Volgens Schouten ligt de ontwikkeling van het team daaraan ten grondslag. "Een aantal spelers van de Onder 18-lichting hebben al de stap naar Jong AZ gemaakt. Zij nemen die ervaringen vervolgens mee naar wedstrijden bij AZ Onder 18. Zelf heb ik ook veel bij Jong AZ gespeeld. Ik merk bijvoorbeeld dat mijn handelingssnelheid omhoog is gegaan en ik beter de ruimtes kan bespelen."

Kwaliteiten
Die groei heeft daarnaast ook ervoor gezorgd dat AZ in een favorietenrol is gekropen. Schouten: "Voorheen was het knap als we van de top drie wonnen, maar nu voelt het als een slecht resultaat als we gelijkspelen. We hebben de kwaliteiten om iedereen te verslaan en daarvan zijn we ons bewust. Als we deze finales niet winnen is het seizoen niet geslaagd."

Bekeropponent
Komende zaterdag staat de eerste kraker op de rol: de bekerfinale. Daarin is de FC Twente/Heracles Academie de tegenstander. Deze ploeg speelt in de tweede divisie, waar het afgelopen zaterdag kampioen werd en dus promoveerde. Komend seizoen acteren zij op hetzelfde competitieniveau als AZ. 


Twisk: 'Alle druk ligt bij ons'
"De bekerfinale wordt uitdagend", weet Twisk. "We zijn ons ervan bewust dat ze op een lager niveau spelen, dus alle druk ligt bij ons. Vaak zie je bij dit soort tegenstanders dat ze zich ingraven, hopen op één foutje en dan in de counter toeslaan. Daar moeten we voor waken, er volle bak op gaan en geen kansen weggeven. Die bokaal is het enige dat telt." 

Goede kansen
AZ Onder 18 sloot in februari de najaarscompetitie – de eerste fase van het seizoen – af met een derde plaats. PSV kroonde zich daarin tot kampioen en is zaterdag 28 mei op het AFAS Trainingscomplex de opponent in de strijd om de algemene landstitel. Twisk dicht de Alkmaarders goede kansen toe. "Wij zitten er goed in en zijn al sinds de winterstop ongeslagen. Dat we thuis spelen is helemaal gaaf en ik hoop dat we net zoveel support krijgen als in de Youth League-wedstrijden tegen Villarreal en Juventus. Het wordt een echte finale tussen de beste Onder 18-teams van Nederland."

Schouten: 'In hun kracht laten komen'
De laatste ontmoeting met de Eindhovenaren was in de halve finale van de KNVB Beker. In reguliere speeltijd bleef het 0-0, maar AZ won na strafschoppen. Schouten ziet in PSV een listige tegenstander. "Het is een sterk team dat goed kan voetballen en makkelijk scoort. Wel hadden wij in die bekerwedstrijd over het algemeen de overhand en wonnen ook in de competitie van ze. Ik denk dat het belangrijk is dat we tegen hen de diepte blijven zoeken en onze balvaardige spelers in hun kracht laten komen."

Op details beslist
"PSV heeft veel individuele kwaliteiten", vult Twisk aan. "Het is aan ons de ruimtes klein te houden en waakzaam te zijn voor counters. We moeten gefocust blijven en geen domme dingen doen. Deze wedstrijden worden op details beslist."


Furore in Youth League
Naast het zilverwerk staat er in de seizoensfinale tegen PSV nog een belangrijke prijs op het spel: een ticket voor de UEFA Youth League. AZ debuteerde dit seizoen in de Onder 19-equivalent van de Champions League en maakte daarin direct furore. De ploeg versloeg Gabala SC (Azerbeidzjan), Angers SCO (Frankrijk) en Villarreal CF (Spanje) en drong door tot de kwartfinales. Hierin werd na strafschoppen verloren van Juventus.

Top van Europa
"Het is binnen de groep al te merken dat het leeft en heel belangrijk is voor de club", vertelt Twisk. "Spelen in de Youth League is misschien wel het vetste wat je als jeugdspeler kunt meemaken. Je speelt tegen leeftijdsgenoten op het hoogste niveau en kunt je daarin niet alleen als speler, maar ook als jeugdopleiding meten met de top van Europa. We hebben daarin geleerd dat Europees voetbal heel anders is dan het Nederlandse competitievoetbal. Het gaat puur om resultaat en je moet iedere wedstrijd een topprestatie neerzetten."

Podium
Schouten vult aan: "We moeten natuurlijk eerst PSV nog verslaan, maar als wij ons voor de Youth League plaatsen kunnen we daarin volgend seizoen met nagenoeg dezelfde selectie spelen. We gaan alles eraan doen om PSV te verslaan, zodat we opnieuw op dat podium mogen acteren."

Vrije toegang
De bekerfinale wordt op het AFAS Trainingscomplex afgewerkt. De aftrap is zaterdag om 15:00 uur. De wedstrijd is vrij te bezoeken en wordt ook live uitgezonden op AZ’s Youtube-kanaal. Een week later geldt hetzelfde voor de competitiefinale tegen PSV. Ook dit duel begint om 15:00 uur in Zaanstad. 


Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: Herbert Dekkers