Sierksma behaalt UEFA Pro-diploma

Sierksma behaalt UEFA Pro-diploma

Gepubliceerd op 07 juni 23, 18:53

ZAANSTAD- Jan Sierksma heeft zijn UEFA Pro-diploma gehaald. De 38-jarige Fries - komend seizoen trainer van Jong AZ - kreeg woensdag bericht van de KNVB dat hij de hoogste trainersopleiding in Nederland met succes heeft afgerond. 

De oefenmeester werd vorig seizoen toegelaten tot de opleiding, waarvoor een strenge selectieprocedure geldt. Zo worden zij beoordeeld op hun trainerservaring, vooropleiding en eigen voetbalcarrière. Een toelatingscommissie - bestaande uit belangenorganisaties Coaches Betaald Voetbal (CBV), Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland (VVON), vertegenwoordigers uit het betaald voetbal en de KNVB - maakt hierin uiteindelijk de keuzes. 

KNVB Beker
Sierksma - die in 2020 van SC Cambuur de overstap naar AZ maakte - mag nu met het behalen van dit diploma zelfstandig aan de slag als hoofdtrainer in het betaald voetbal, iets wat hij komend seizoen al gaat doen. Begin mei werd hij al gepresenteerd als nieuwe trainer van Jong AZ, waar hij Maarten Martens zal opvolgen. De afgelopen twee seizoenen had hij de leiding over AZ Onder 18, waarmee hij vorig jaar de dubbel pakte en afgelopen week opnieuw de KNVB Beker won. Eerder was hij ook trainer van AZ Onder 17. 

UEFA Youth League
Naast zijn werkzaamheden bij AZ Onder 18 was hij ook twee seizoenen trainer van AZ's Youth League-selectie. Die groep schreef eind april historie met het winnen van het Onder 19-equivalent van de Champions League. Daarmee was AZ de eerste club in Nederland die deze prestatie neerzette.

Betaalde voetbal
"Ik ben blij dit intensieve en succesvolle seizoen te kunnen afsluiten met het behalen van het UEFA Pro-diploma", vertelt Sierksma. "Ik kijk ernaar uit met Jong AZ aan de slag te gaan in het betaalde voetbal."