Smit: 'Leider leren zijn'

Gepubliceerd op 16 mei 20, 12:25

HEILOO- Geen wedstrijden, contact met anderen vermijden en zoveel mogelijk thuis blijven. Door de coronamaatregelen lag het dagelijks leven van voetballers lang stil, maar de trainingen zijn inmiddels weer hervat. In de rubriek Thuisblijven met... vertellen jonge AZ'ers over hun omgang met de situatie. Met in deel acht Kees Smit van het nieuwe AZ Onder 16. 

Je bent bij AZ weer in training met je team. Hoe gaat het?
“Het waren leuke en zware trainingen. We kunnen heel veel doen, maar moeten wel uit de duels en op anderhalve meter van elkaar blijven. Het is jammer dat we daardoor geen partijvormen kunnen doen. Dat mis ik wel erg."

Welke oefenvormen mogen jullie wel doen?
“We worden als selectie iedere training opgedeeld in drie groepen. De eerste groep begint met baloefeningen, zoals pass- en trapvormen. De tweede doet bewegingsscholing en de derde groep speelt spelletjes als Teqball en voetvolley. Ieder setje duurt zo’n veertig minuten en daarna draaien we door.”

"We kunnen heel veel doen, maar moeten wel uit de duels blijven."

Is het lastig je daarbij aan de coronavoorschriften te houden?
“Niet echt. Het is duidelijk wat wel en niet mag. We mogen tijdens de training niet koppen of de bal met onze handen aanraken. Ook trainen we met de handschoenen aan. Dat is soms best warm, maar wel te doen. We moeten op de regels letten en dat gaat goed.”

Je traint drie keer per week op het AFAS Trainingscomplex. Gaan jullie thuis ook nog aan de slag?
“Niet meer zoals dat een paar weken geleden ging. Toen waren er nog geen trainingen met het team en werkten we individueel. Nu doen we vooral waar we normaal gesproken ook al voor onszelf aan werken. Zelf hou ik me vooral bezig met dribbeloefeningen, hardlopen, sprintjes en afronden. Dat doe ik in parkjes, bij een voetbalclub in de buurt en in mijn tuin. Daar heb ik zelf een doel gemaakt door een paar houten planken aan elkaar te timmeren. Dat ding is erg stevig, dus daar kun je goed op schieten.”

Lukt het buitenshuis ook nog afstand te houden van andere mensen?
“Ja, dat lukt wel. Ik let er goed op dat ik niet te dicht bij hen in de buurt kom. Zelfs als ik ga voetballen met vrienden houden we daar allemaal rekening mee.”

Komend seizoen speel je in AZ Onder 16. Wat zijn jouw verwachtingen?
“Het team is op een aantal plekken veranderd ten opzichte van onze Onder 15-groep. Een aantal jongens zijn doorgeschoven naar Onder 17 en er zijn een paar nieuwe spelers bijgekomen. We zullen in het begin even aan elkaar moeten wennen, maar ik denk dat we om de prijzen gaan spelen.”

"Heb zelf een doel gemaakt door een paar houten planken aan elkaar te timmeren."

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
“Ik vond het vooral een heel leuk seizoen. We hadden als team een goede band met elkaar en dat is nog niet veranderd. Ik denk dat iedereen zich goed heeft ontwikkeld en we hebben met de Supercup een prijs gewonnen. Daarnaast stonden we nog in de halve finales van het bekertoernooi toen het seizoen werd beëindigd."

Wat vind je van je eigen ontwikkeling?
“Ik heb geleerd beter het spel te lezen in aanvallend opzicht. Ik heb als middenvelder altijd best verdedigend gespeeld, maar ik ben nu meer oplossingen gaan zoeken door de bal vooruit te spelen. Vooral mijn kijkgedrag in het veld is verbeterd.”

Waar ligt komend seizoen voor jou de grootste uitdaging?
“Ik wil mezelf aanleren meer een leider te zijn. Ik hou er eigenlijk niet zoveel van, maar denk dat het voor mij wel goed is om te doen. Het lijkt me ergens ook wel leuk een leider in het team te zijn en dat hoeft niet eens als aanvoerder. Ik denk namelijk dat ik medespelers ook zonder band om mijn arm moet kunnen aanspreken en coachen.”  

"Ik wil mezelf aanleren meer een leider te zijn." 

Eerdere edities
Deel 1: Thuisblijven met... Thijs Oosting
Deel 2: Thuisblijven met... Jason Sharma
Deel 3: Thuisblijven met... Nick Perez Mutsaers
Deel 4: Thuisblijven met... Mexx Meerdink
Deel 5: Thuisblijven met... Kevin Van Ouytsel
Deel 6: Thuisblijven met... Rome-Jayden Owusu-Oduro
Deel 7: Thuisblijven met... Rayan Zekri

Tekst: AZ Media / Mitchell Burger
Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch & Kees Smit