Solide winst voor AZ Onder 19

Gepubliceerd op 26 oktober 13, 18:14
ALKMAAR- Met een zege op Willem II/RKC A1 heeft AZ Onder 19 de nare smaak van de nederlaag tegen FC Utrecht A1 kunnen wegspoelen. Uitblinker Stijn Spierings opende de score waarna treffers van Nick Doodeman, Donny van Iperen en Yovany van der Stelt leidden tot een 4-1 eindstand.

Uit of thuis maakt dit seizoen een behoorlijke impact bij de oudste Alkmaarse talenten. Alle bekende zaken en de knusheid van de eigen kleedkamer stellen AZ Onder 19 in staat om normaliter goed voor de dag te komen. Het was tegen Willem II/RKC A1 niet anders. Ondanks dat de Brabanders behoorlijk wat energie in het duel gooiden, kwam de thuisploeg nimmer in de problemen.

Twijfelmoment
Dat het immer hoog druk zettende Willem II/RKC A1 het niet lukte om ook maar één enkele uitgespeelde kans te creëren had de verdedigende discipline bij de Alkmaarders niet beter kunnen onderstrepen. Slechts één keer was er een twijfelmoment toen Derrick Luckassen iets te snel aan de noodrem trok en Randy Achempong binnen het strafschopgebied neerhaalde, waarna Alper Öztürk vanaf elf meter Nick Olij kon passeren.

Spierings
Het was op dat moment met de 3-0 tussenstand al lang een gelopen koers. De aanvallen van de Brabanders maakten totaal geen indruk terwijl AZ Onder 19 de rust en het overzicht bewaarde om waar het kon toe te slaan. Zoals Spierings na tien minuten liet merken door na balverlies twee verdedigers te passeren om vervolgens met een bekeken schuiver doelman Jordy Taal te kloppen.

Counter
De 2-0 had het duel niet meer kunnen typeren. Deze viel nota bene na een bezoekende hoekschop. In een mum van tijd was Doodeman het eindstation van een razendsnelle counter. Nog voor de rust had de score verder kunnen oplopen met kansjes voor Meraj Allahdad, Raïes Roshanali en Yemaro Hoogdorp. Deze laatste had pech dat zijn inzet via de keeper tegen de paal zeilde.

Kwaliteiten
Ook in de tweede helft was al het gevaar Alkmaars getint, al was er wel een vrij goedkope strafschop –wat duw- en trekwerk bij een hoekschop– nodig om verdediger Van Iperen tot scoren te laten komen. Rond het plaagstootje van de bezoekers waren er nog goede mogelijkheden voor Sem Witteveen, Van der Stelt en Spierings. De vierde treffer bracht uiteindelijk alle kwaliteiten van dit AZ Onder 19 tot uiting; de steekbal van Spierings, de goede loopactie van Dabney Dos Santos en de eenvoudige binnentikker van Van der Stelt. Als voorbereiding op de topper van komende dinsdag tegen Ajax A1 kan het tellen.

WEDSTRIJDKARAKETERISTIEKEN:
AZ Onder 19 – Willem II/RKC A1 4-1 (2-0)

Opstelling AZ Onder 19:
Nick Olij, Yemaro Hoogdorp (67. Levi Opdam), Derrick Luckassen, Donny van Iperen, Guus van Weerdenburg, Dabney Dos Santos Souza, Meraj Allahdad (52. Yovany van der Stelt), Raïes Roshanali (52. Thomas Ouwejan), Sem Witteveen (76. Joris Kramer), Stijn Spierings, Nick Doodeman (81. Jelle Hopman).

Scoreverloop: 10. Spierings 1-0, 27. Doodeman 2-0, 57. Van Iperen 3-0 (pen.), 67. Öztürk 3-1 (pen.), 80. Van der Stelt 4-1.