Spannende ontknoping Groep D

Gepubliceerd op 22 november 16, 16:44
ALKMAAR- De groepsfase van de Europa League gaat voor AZ nog niet als vooraf gehoopt. Toch mag de ploeg van John van den Brom blijven hopen op een plek in de knock-outfase. Een duik in de spannende ontknoping in Groep D.

AZ bezet met twee punten de laatste plaats in de poule. Maar met nog twee duels te gaan, zijn de kaarten nog niet geschud. In de uitwedstrijd tegen Dundalk FC en een thuisduel met koploper FC Zenit moet AZ een gat van twee punten goedmaken op haar concurrenten. Maccabi Tel Aviv en Dundalk FC hebben allebei tot dusver vier punten verzameld en bivakkeren op plaats twee en drie. In de resterende twee ontmoetingen is een goed resultaat dus noodzakelijk voor de Alkmaarse formatie. Daarnaast moeten zij afwachten wat de concurrentie doet.

Ternauwernood
Als AZ op bezoek bij Maccabi had verloren en Dundalk de uitwedstrijd tegen Zenit won, kwam er al voortijdig een eind aan het Europese avontuur. De Russische miljoenenploeg wist ternauwernood met 2-1 te winnen en AZ speelde 0-0 tegen de Israëliërs, waardoor de Noord-Hollanders hoop hielden.

Twee finales
Voor de mannen van Van den Brom liggen er nog twee finales in het verschiet, te beginnen op 24 november tegen Dundalk. De Ierse formatie sloot eind oktober haar competitieseizoen af als kampioen van de Premier Division. Het team van coach Stephen Kenny is daardoor al een tijdje uitgevoetbald, maar probeert via oefenduels wedstrijdritme te houden. Zo speelde de ploeg bijvoorbeeld woensdag tegen het Engelse Brentford, dat uitkomt in de Championship.

Voor AZ liggen er wel degelijk kansen tegen Dundalk. De vorige ontmoeting tussen de teams eindigde in een 1-1 gelijkspel. De Alkmaarders kwamen in het AFAS Stadion na een uur via Stijn Wuytens op voorsprong, maar de openingstreffer kreeg een zure nasmaak. De middenvelder raakte namelijk door een botsing met de doelman buiten bewustzijn en moest per brancard het veld verlaten. In het verdere verloop van de wedstrijd verzuimde AZ de score te verdubbelen en kreeg de ploeg vlak voor tijd het deksel op de neus; Ciarán Kilduff tekende in de 89e minuut voor de gelijkmaker.

AZ-supporters
AZ kan in Dublin in ieder geval op steun van haar eigen aanhang rekenen. Zo zijn alle 317 beschikbare kaarten voor het Europa League-duel in het Tallaght Stadion verkocht. De wedstrijd begint om 21:05 uur Nederlandse tijd.

FC Zenit
Het laatste duel in de groepsfase van het Europese voetbaltoernooi staat gepland op 8 december. De Alkmaarders treden dan in het AFAS Stadion aan tegen FC Zenit. De Russische miljoenenploeg stuurde AZ in het vorige duel met een 5-0 nederlaag naar huis. Het team, dat onder leiding staat van de 71-jarige trainer Mircea Lucescu, heeft tot dusver alle groepswedstrijden gewonnen.

Kaartverkoop
De nummers één en twee van Groep D gaan door naar de volgende ronde. Steun jij AZ donderdag 8 december (19:00 uur) in het AFAS Stadion in de strijd tegen FC Zenit? Kijk hier voor alle kaartverkoopinformatie van het Europa League-duel of kom langs in het AZ Fancentrum.

Stand Groep D
1. FC Zenit 4-12
2. Maccabi Tel Aviv 4-4
3. Dundalk FC 4-4
4. AZ 4-2

Uitslagen/programma
AZ - Dundalk FC 1-1
FC Zenit - AZ 5-0
AZ - Maccabi Tel Aviv 1-2
Maccabi Tel Aviv - AZ 0-0
Dundalk FC - AZ 24-11-2016
AZ - FC Zenit 08-12-2016