‘Spelers blij elkaar weer te zien’

Gepubliceerd op 06 mei 20, 08:17

ZAANSTAD- AZ 1 en de negen jeugdteams zijn weer in training, nadat samen voetballen bijna twee maanden lang niet aan de orde was. Toch hielden de spelers ‘gewoon’ hun conditie op peil. Inspanningsfysioloog Niels Kok vertelt hoe het fysieke programma in een periode vol onzekerheid wordt aangepakt.

In de eerste weken van de lockdown moest in het achterhoofd nog rekening gehouden worden met een snelle terugkeer op het veld. Dat bleek echter niet aan de orde te zijn. De overheidsmaatregelen rond het coronavirus werden verlengd van 6 april tot 29 april en staan inmiddels vast tot 20 mei, terwijl ook duidelijk is dat voor 1 september geen betaald voetbal meer wordt gespeeld. AZ en Jong AZ hebben maanden te overbruggen.

Pushen
De lange break heeft invloed op het fysieke programma. Al was van een rigoureuze aanpassing van het schema halverwege maart – toen een snelle competitiehervatting nog tot de theoretische mogelijkheden behoorde – nog geen sprake. “We pushten de spelers om zoveel mogelijk in hetzelfde ritme te blijven, zodat na drie weken de draad weer opgepakt kon worden. Zij kregen thuis fitnessapparaten bezorgd door onze materiaalman Melvin Reemnet en bleven intensief hardlopen. Zo konden zij zaken als het uithoudingsvermogen, kracht en mobiliteit op niveau houden.”

De spelers hielden in de voorbije twee maanden thuis hun conditie op peil.

Zomerstop

“Toen bleek dat 6 april niet haalbaar was, hebben we het fysieke programma anders ingekleed”,  vervolgt Kok. “We kwamen terecht in een langere break en besloten het meer als een zomerstop aan te pakken. Natuurlijk moet het lichaam fit blijven en onderhouden worden, maar de omvang van het schema werd drastisch omlaag geschroefd. Zo liepen de mannen in de eerste weken zo’n 35 kilometer, in de voorbij weken was dat tien kilometer.”

Specifieke belasting
Inmiddels is meer duidelijk over de toekomst: op zijn vroegst over vier maanden wordt pas weer betaald voetbal gespeeld. Toch is bewust nu al het trainen op de club weer opgestart. “Het is belangrijk dat specifieke belasting niet voor een heel lange periode wegvalt. Denk aan voetballen op gras en oefeningen die je thuis moeilijk kunt doen, zoals wenden en keren, waarmee je specifiek spieren belast die je met voetbal gebruikt."

Versoepeling
"Het is onverstandig dat vier maanden stil te leggen", vervolgt Kok. "Ook is er door versoepeling van regelgeving ruimte gekomen om individuele ontwikkeling van spelers voort te zetten. Zodoende kunnen we spelers sneller en vaardiger maken. De jongens zijn ook blij elkaar weer te zien en met een bal bezig te zijn. Ik merk dat ze daar veel zin in hebben.”

Eerst ervaren
De spelers komen nu drie keer per week op de club en trainen dan in kleine groepjes. Het is nog afwachten hoe dit alles bevalt. “We moeten eerst ervaren hoe dit allemaal loopt, want een situatie als deze hebben we niet eerder meegemaakt. Ook kan de hele situatie ieder moment veranderen en om die reden denken we niet te ver vooruit. Zo werken we net als de overheid in blokken en startten we maandag met het eerste blok. Er is voldoende tijd om te evalueren hoe het loopt.”

De AZ-selectie keerde maandag terug op het AFAS Trainingscomplex.


Vakantieperiode
De terugkeer op het AFAS Trainingscomplex betekent in ieder geval niet dat de komende maanden onafgebroken getraind gaat worden. “Hoe het er precies uit komt te zien is nog onduidelijk, maar we verwachten te gaan trainen met tussenpozen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de vraag hoe de vakantieperiode er deze zomer uitziet. Kunnen de spelers dat niet op een ‘normale’ manier doen, dan is het waarschijnlijk goed om het trainingsschema in meerdere blokken aan te bieden.”

Energie
In de voorbije weken zag het schema van de spelers er al uit als in een reguliere zomerstop. Het grote verschil is echter dat zij noodgedwongen thuis zaten in plaats van energie bij te kunnen tanken in een zonnig oord. “In een vakantieperiode kun je normaal met familie zijn, een restaurantje bezoeken, het strand op, een potje tennissen... Dat is in deze periode lastig, terwijl het juist belangrijk is iets te doen wat je leuk vindt. Dan raak je namelijk niet zo snel vermoeid.”

Eigen land
“Veel meer dan om de fysieke gesteldheid maken wij ons in een periode waarin spelers niet op de club komen zorgen over de gemoedstoestand van de spelers. De Nederlanders vinden hun weg wel, maar vooral voor de buitenlandse jongens kan het lastig zijn. Hier alleen zitten, ver van je familie en amper de deur uit kunnen: dat is niet makkelijk. Zij mochten daarom in de afgelopen weken terug naar hun eigen land. Zo konden zij toch dichtbij familie zijn en dat kan net de energie geven die je nu nodig hebt.”

Gevolgen AZ Jeugd
Al enige tijd is duidelijk dat ook de competities van de AZ Jeugd erop zitten. Vorige week hervatten zij al de training, net als AZ 1 en Jong AZ volgens een strak coronaprotocol. “Voor de jeugd is het heel belangrijk voetbaluren te maken en veel tijd te investeren in de leukste bezigheid op aarde. Dat valt niet te compenseren met een fysiek programma en het is dus prettig dat zij weer naar de club mogen komen.”

Geblesseerden
Sinds het begin van de coronacrisis is één groep overigens al regelmatig op het AFAS Trainingscomplex te vinden: geblesseerden. Denk aan Pantelis Hatzidiakos, die middenin in een revalidatieproces zit. “De medische behandeling is onderverdeeld over een aantal specialisten. Zo doet Frank Rensenbrink de revalidatie binnen, staan ik en collega Martin Cruijff om en om op het veld en doet Rob Tamminga het ‘hands on-werk’, indien noodzakelijk. Zo komen de collega’s onderling niet in contact met elkaar, werken we binnen de grenzen van de maatschappelijke regels en kunnen spelers gewoon herstellen.”

Kok: "Een situatie als deze hebben we niet eerder meegemaakt."


Interviews
In een vijfdelige interviewserie vertelden Marco BizotMyron BoaduOwen WijndalRon Vlaar en Håkon Evjen eerder uitgebreid over hun situatie in een periode van social distancing.

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl