'Spelers ondersteunen bij ontwikkeling'

Gepubliceerd op 11 september 13, 13:13
ALKMAAR- Het opleiden van een speler voor AZ 1 gaat verder dan trainen en wedstrijden spelen. De AZ-talenten worden klaargestoomd voor een leven als topsporter. Kersverse Topsportbegeleider Bart Heuvingh helpt de jonge voetballers bij hun ontwikkeling.

Ruim anderhalf jaar geleden zette hij zijn eerste stappen op Sportcomplex ’t Lood. Als student Sport- en Prestatiepsychologie startte Heuvingh in januari 2012 met een stage bij de AZ Jeugdopleiding. “Gangbaar bij mijn studie was dat je stage ging lopen bij een psycholoog, maar ik wist al dat ik die kant niet op wilde”, kijkt Heuvingh terug.

Stage
“Ik had al een studie Bewegingswetenschappen achter de rug en ik wilde heel graag werkervaring opdoen bij een topsportorganisatie. Ik ben toen rond gaan kijken op de websites van diverse voetbalclubs door het hele land om de verhalen over hun jeugdopleiding te bestuderen. Het verhaal van AZ sloot het beste aan bij mijn inzichten en waar ik in geloof qua opleiden van spelers. Ik besloot een plan te schrijven en daarin aan te geven wat ik zou kunnen toevoegen. Na een gesprek mocht ik aan de slag als stagiair.”

Handboek
De samenwerking tussen de AZ Jeugdopleiding en de in Amstelveen woonachtige student verliep positief. Toen er na vijf maanden een einde aan de samenwerking kwam baalde Heuvingh daar van. “Ik zat thuis en vond dat eigenlijk heel zonde. Ik had een onderzoek gedaan naar leervermogen en eigenlijk was iedereen enthousiast. Ik heb toen gevraagd of ik niet een dag per week kon blijven werken.” Voor beide partijen bleek dat een goede oplossing. “Ik heb toen een handboek over leervermogen geschreven. Toen dit in januari klaar was ben ik het met de trainers in de praktijk gaan brengen. Tegen die tijd kwam ook mijn huidige functie ter sprake.”

Topsportbegeleider
Heuvingh bekleedt vanaf dit seizoen de functie van Topsportbegeleider. Hij heeft daarin twee belangrijke taken. “Als eerste ben ik aangesteld als de sociaal begeleider van de twee IJslandse jongens die dit seizoen bij de jeugdopleiding zijn gekomen. Ik help hen wegwijs te worden in het land, zorg voor enkele administratieve zaken en help ze op weg met het Topsport Ontwikkelingsprogramma waarbij zij een behoorlijke achterstand hebben.”

Ontwikkeling
Datzelfde Topsport Ontwikkelingsprogramma, de verzamelnaam voor alle workshops en lessen die de talenten helpt op weg naar een leven als topsporter, speelt een belangrijke rol bij de tweede taak van Heuvingh. “Als topsportbegeleider ondersteun ik de spelers bij hun topsportontwikkeling en help ze om een ‘topsportlifestyle’ toe te passen. Ik ga mij toeleggen op het individueel maken van alle kennis in het Topsport Ontwikkelingsprogramma. De talenten krijgen nu heel veel informatie te verwerken in de workshops, maar het is belangrijk dat zij er ook mee kunnen werken. Kennis krijgt pas echt waarde als het wordt toegepast.”, legt de Topsportbegeleider uit.

Talent
Heuvingh richt zich met zijn werkzaamheden in eerste instantie op de bovenbouw. “De spelers van Onder 16, Onder 17 en Onder 19 maken nu kennis met de topsportprofielen die zij in moeten vullen. Hierin kunnen de talenten aangeven hoe zij tijdens de week bezig zijn met de verschillende aspecten van topsport”, vertelt Heuvingh die direct een voorbeeld geeft. “Een speler kan bijvoorbeeld beschrijven wat hij doet in voorbereiding op een wedstrijd. Wat neemt hij te eten? Hoe laat gaat hij naar bed? Hoe laadt hij zich op? Voor iedere speler kan dat anders zijn. Door de spelers deze informatie te laten invullen, krijgt zowel hij als de trainer een goed beeld. Het is mijn taak om de profielen te controleren en daar waar ruimte voor verbetering is, de talenten hierin te stimuleren.”

Niet aangeboren
De Topsportbegeleider ziet het als een belangrijke taak de spelers te overtuigen van het belang van het invullen van het document. “Ik wil niet dat ze het invullen omdat het verplicht is. Ze moeten beseffen dat ze er een betere voetballer door kunnen worden en dat het hen kan helpen om het stadion te bereiken. Jongens moeten overtuigd zijn dat talent niet aangeboren is, maar dat zij zich elke dag kunnen ontwikkelen."

Viergever
"Nick Viergever zei daar laatst in een interview iets heel moois over. Toen hij in de jeugdopleiding bij Sparta zat, zag hij allemaal jongens om zich heen die meer talent hadden dan hij, maar daar alleen op teerden en zich niet verder ontwikkelden. Viergever vond zichzelf nooit de beste, maar viel niet in die valkuil en bleef zich ontwikkelen. Hij gelooft dat hij het daarom wel heeft gehaald en die anderen niet. Als het mij lukt om die bewustwording bij de talenten van AZ over te brengen, heb ik een belangrijk doel bereikt”, sluit Heuvingh af.

Tekst: Rick Stet / AZ.nl/Jeugd
Foto: Rodi Media