Spierings: 'Maak je borst maar nat'

Gepubliceerd op 27 oktober 13, 13:32
ALKMAAR- Onder inspiratie van Stijn Spierings was AZ Onder 19 zaterdagmiddag met duidelijke 4-1 cijfers te sterk voor Willem II/RKC A1. De spelmaker verdeelde en heerste op het Alkmaarse middenveld en stond aan de basis van menig goede aanval.

Het werd zo uiteindelijk een vrij eenvoudige zege voor de oudste Alkmaarse talenten. Spierings zelf vond na amper tien minuten het eerste gaatje toen hij na balverlies op het Brabantse middenveld, na eerst nog even twee tegenstanders te hebben uitgeschakeld, met een bekeken schuiver de 1-0 aantekende.

“Voor mij was het op dat moment al duidelijk dat we deze wedstrijd gingen winnen. Ondanks dat zij voortdurend hoog druk zetten en de felle wind hadden wij volledig de controle. We waren geduldig en zochten de voetballende oplossing wanneer het kon. Daardoor kregen we veel kansen om de score verder uit te breiden. Het was alleen zonde van het tegendoelpunt. Dat was niet nodig geweest.”

Concurrentie
Persoonlijk ging het wel lekker voor de aanvallende middenvelder. “Ik had al een goed gevoel toen ik vanochtend opstond”, vertelde Spierings. Na enkele wedstrijden op de bank lonkte opnieuw een basisplaats. Het is een nieuw fenomeen. “In de voorbije zeven jaren stond ik altijd in de basis als ik fit was.”

Sinds dit seizoen is er enorme concurrentie op het Alkmaarse middenveld en heeft de trainer meerdere keuzemogelijkheden. “Op zich is dat alleen maar goed en het is aan ons om het de trainer zo moeilijk mogelijk te maken”. Zelf haalt hij er de motivatie uit om scherper voor de dag te komen. “Het zou niet mogen, maar ik heb af en toe deze prikkel nog nodig om meer uit mijzelf te halen. Als je dan de kans krijgt, wil je gewoon laten zien dat je erin hoort.”

Nummer tien
Spierings omschrijft zich als een echte nummer tien. “Mijn kwaliteiten liggen in de steekbal en het positiespel. Ik moet het echt hebben van het overzicht en de passing.” Het veelvuldig in de zestien komen is nog een puntje van aandacht. “Ik moet eerder het moment leren herkennen. Nu zie ik het soms te laat en dan heeft het geen zin meer.”

Ook de defensieve omschakeling is nog wel eens een verwijtpuntje. Op conditioneel vlak vallen er nog heel wat stappen te maken. “Nee, ik ben inderdaad geen loopwonder. Ik besef wel dat dit in het moderne voetbal belangrijke eigenschappen zijn. Kijk maar naar teams zoals Borussia Dortmund en Bayern Munchen in de Champions League. Dat was lopen en puur op wilskracht. Al denk ik wel dat hoe hoger het niveau waarop je speelt je jezelf hierin ook aan aanpast.”

Ajax
De winst thuis tegen Willem II/RKC A1 stond in schril contrast met de verliespartij een week eerder bij FC Utrecht A1. “Utrecht zette ons voortdurend onder druk, alleen toen durfden we niet altijd er onderuit te voetballen. Op dat vlak moeten we meer lef tonen, alleen op deze manier kunnen we de wisselvalligheid eruit krijgen.”

Aankomende dinsdag wacht alweer Ajax A1. “Ook tegen hen zullen we lef moeten tonen en spelen op de manier zoals vandaag. Voor mij als Alkmaarder is dit altijd een speciaal duel. We kennen elkaar allemaal, ook van bij het Nederlands elftal. Het is zeker een wedstrijd die ik heel graag wil winnen. Ze kunnen hun borst nat maken!”

Tekst: Rudy Huygelen / AZ.nl/Jeugd