Splinter tekent eerste contract bij AZ

Splinter tekent eerste contract bij AZ

Gepubliceerd op 05 augustus 22, 18:58

ALKMAAR- AZ heeft vrijdag Ilias Splinter vastgelegd. De zeventienjarige jeugdspeler tekende in het AFAS Stadion zijn eerste contract. Hij zette zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2025.

De middenvelder kwam in 2016 over van Koninklijke HFC en sloot aan bij AZ Onder 12. Aankomend seizoen maakt hij deel uit van de Onder 18-selectie.

EK-finale
Splinter debuteerde op 3 september 2021 als jeugdinternational, toen hij met Oranje Onder 17 in Polen om de Syrenka Cup speelde. Samen met clubgenoot Enoch Mastoras won hij dat toernooi. Onlangs was de Haarlemmer met hetzelfde Oranje-jeugdteam nog actief op het EK Onder 17 in Israël. Daar reikten Splinter en AZ-goalie Tristan Kuijsten tot de finale, die met 2-1 werd verloren van Frankrijk.

Splinter: 'Betere balans gevonden'
"Het is fijn beloond te worden voor mijn ontwikkeling", vertelt Splinter. "Ik heb een goed jaar gehad, zowel bij AZ als de Oranje-jeugd. Als speler ben ik volwassener geworden. Verdedigend sta ik beter mijn mannetje en ik ben harder in de duels. In het aanvalsspel heb ik een betere balans gevonden tussen het vasthouden van de bal en het snel handelen in de korte combinaties."

'Veel minuten maken'
Splinter vervolgt: "Wel kan ik me in wedstrijden nog meer laten gelden. Ik wil meer de leiding nemen en echt uitblinken door de beste speler van het veld te zijn. Komend seizoen wil ik veel minuten maken in AZ Onder 18, spelen in de UEFA Youth League en weer geselecteerd worden voor Oranje. Ook zou het lekker zijn al mijn debuut in Jong AZ te maken."

Brandenburg: 'Goede ontwikkeling'
"Ilias is een moderne middenvelder die op meerdere posities uit de voeten kan", weet AZ's Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. "Hij kan zowel met zijn linker- als rechterbeen wegdraaien en medespelers wegzetten. Ook weet hij vaak goed positie te kiezen. Dat hij werd opgenomen in de EK-selectie van Oranje Onder 17 zegt veel over de goede ontwikkeling die hij doormaakt. Komend seizoen sluit hij aan bij de selectie bij AZ Onder 18 en moet van daaruit de volgende stappen richting het betaald voetbal zetten."

Foto's: AZ Media / Steven Schmitz