Stam: 'Samenwerken om individueel uit te blinken'

Gepubliceerd op 13 december 13, 12:15
ALKMAAR- AZ Onder 19 is bezig aan een uitstekende reeks. De oudste AZ-talenten wonnen hun laatste vijf competitiewedstrijden en bezetten de derde plaats op de ranglijst. Trainer Koen Stam kijkt vooruit naar het duel tegen FC Groningen, het laatste in 2013.

"Het zou mooi zijn om onze zegereeks tegen FC Groningen door te zetten", zegt Stam. "Zeker als je kijkt naar de maand januari. Daarin spelen wij twee keer tegen Ajax." De Amsterdammers zijn de enige ploeg in de competitie die minder verliespunten hebben dan Onder 19. "Als we zaterdag winnen en ook in de wedstrijden tegen Ajax presteren, dan staan wij gewoon bovenaan", weet de trainer.

Sterke competitie
Eerst dient er zaterdag te worden afgerekend met FC Groningen. "Een prima ploeg die het in de competitie vrij goed doet", vertelt Stam. "We spelen sowieso in een sterke competitie waarin iedereen van elkaar kan winnen of verliezen. Ik heb het alleen laatst ook al tegen de spelers gezegd: wij moeten zorgen dat niemand van ons kan winnen", spreekt de coach ambitieus.

Samenwerken
Stam is geheimzinnig over het strijdplan tegen de Noorderlingen, maar is open over de kracht van zijn team. "Wanneer wij goed samenwerken, is er ruimte om met onze individuele kwaliteiten uit te blinken. Op het moment dat er een paar spelers verzaken lukt dat niet. De laatste weken speelden wij compact en in een hoog tempo. Dan komen onze kwaliteiten het beste naar voren. Daarnaast scoren we veel."

Corrigeren
De trainer weet ook nog ruimte voor ontwikkeling ligt. "Ik vind dat er nog harder getraind mag worden, al moet ik zeggen dat ook daarin al behoorlijke stappen zijn gezet. Als trainer zit ik er nu nog wel eens bovenop, maar dat moet uiteindelijk uit de spelers zelf komen. Ze moeten elkaar gaan corrigeren, op de trainingen en op het veld."

Mentaal
De coach ziet dagelijks talenten meetrainen bij Jong AZ. "Dat is uitstekend voor hun ontwikkeling", aldus Stam. "Soms is het voor hen wel moeilijk om op zaterdag dan bij een andere groep een wedstrijd te spelen. En voor de spelers die bij de training van Onder 19 uitstekend presteren, is het moeilijk om zaterdag op de bank plaats te nemen. Toch hoort het erbij. Het uitstekende debuut van Wesley Hoedt bewijst dat je niet alleen technisch en tactisch goed moet zijn, maar ook mentaal en fysiek."