Statement na ongeregeldheden AZ - NEC

Statement na ongeregeldheden AZ - NEC

Gepubliceerd op 23 november 21, 14:29

ALKMAAR- In een gezamenlijk statement reageert de voetbalvierhoek Alkmaar – burgemeester, politie, Openbaar Ministerie en AZ – op de ongeregeldheden rond AZ - NEC. De partijen zijn van mening dat zaterdag een grens is overschreden.

Tijdens de wedstrijd vond een georganiseerde actie plaats door ‘supporters’ die het stadion binnendrongen. Zij staken vuurwerk af en richtten dat onder meer op politie en stewards, braken door de hekken en begaven zich op en aan de rand van het veld. De wedstrijd werd stilgelegd, maar kon uiteindelijk weer hervat worden. Politie start naar aanleiding van de ongeregeldheden een strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het OM.

Intimiderend
Het gaat hier om vormen van geweld en intimidatie die niet getolereerd kunnen worden, zo vindt de vierhoek. De actie is door medewerkers van AZ in en om het stadion als intimiderend en bedreigend ervaren. Ook is er materiele schade aangericht. Daarnaast heeft de vierhoek zorgen over het zeer gevaarlijke vuurwerk dat tijdens de actie is afgestoken. Het vuurwerk dat wordt gebruikt kan voor ernstig lichamelijk letsel zorgen. De vierhoek vraagt zich af of deze ’supporters’ zich wel realiseren hoe gevaarlijk dit soort vuurwerk is.

Maatregelen
Direct na de ongeregeldheden op zaterdagavond werd een voetbalvierhoek voor maandag ingelast om de problematiek te bespreken. De leden van de vierhoek hebben besproken dat ze samen zullen optrekken tegen groeiend voetbalgeweld. Elk lid van de vierhoek neemt daarbij de benodigde maatregelen.

Geen aanleiding
De vierhoek geeft tot slot aan dat ook zij niets liever heeft dan een stadion vol publiek tijdens de thuiswedstrijden van AZ. Op dit moment is dat vanwege de coronamaatregelen echter niet mogelijk. Dat kan echter nooit aanleiding zijn voor dit soort acties.