Statement tegen racisme

Gepubliceerd op 21 november 19, 20:31

ALKMAAR- Het Nederlands betaald voetbal komt dit weekend met een gezamenlijk statement tegen racisme. Met de boodschap ‘Racisme? Dan voetballen we niet!’ laten clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hun afkeer horen tegen discriminatie en kwetsende spreekkoren op de tribunes.

De actie is komend speelweekend ook te zien in de Galgenwaard, waar AZ het zaterdag (18:30 uur) opneemt tegen FC Utrecht.

Minuut niet in actie
Op initiatief van de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie wordt in samenwerking met de 34 betaald voetbalclubs, KNVB, Coaches Betaald Voetbal en spelersvakbond VVCS een collectieve actie opgezet tijdens de wedstrijden in beide divisies. Spelers komen niet in actie in de eerste minuut na de aftrap, terwijl de boodschap op de reclameborden en videoschermen in het stadion verschijnt.

Bewustwording
Met de actie wordt stilgestaan bij de scheldkoren op de tribunes en discriminatie op de Nederlandse (amateur)voetbalvelden. Het is bedoeld om fans bewust te maken dat voetbal van iedereen is, ongeacht culturele achtergrond, religie of seksuele voorkeur.

Protocol
De boodschap ‘Racisme? Dan voetballen we niet!’ sluit ook aan op het protocol dat door de KNVB en clubs sinds 2016 gehanteerd wordt tijdens de wedstrijden. Bij kwetsende en discriminerende scheldkoren worden supporters gevraagd om dit gedrag te stoppen. Indien de scheldkoren dan alsnog doorgaan, wordt het voetbal stilgelegd.

Mendes Moreira
Het statement van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie volgt naar aanleiding van de gebeurtenissen bij Den Bosch - Excelsior afgelopen zondag. Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira was het slachtoffer van racistische geluiden vanaf de tribune. De zaak zorgde voor veel beroering: in de media, op sociale media en bij de spelers zelf.

De organisaties in het betaald voetbal betreuren deze gebeurtenissen en willen meer doen om deze misdragingen tegen te gaan. Door schouder aan schouder iedere vorm van geweld, racisme en discriminatie te bestrijden, zorgen we ervoor dat iedereen zich welkom blijft voelen in het voetbal.