Stengs en Boadu in voetsporen Vlaar

Stengs en Boadu in voetsporen Vlaar

Gepubliceerd op 20 november 19, 09:24

ALKMAAR- Calvin Stengs en Myron Boadu maakten dinsdag hun debuut voor het Nederlands elftal. Een prachtige mijlpaal voor de aanvallers én de AZ Jeugdopleiding, die in verleden al vaker talent afleverde aan Oranje. Dit kwintet ging de toptalenten van nu voor.

Ruud Vormer
Stengs en Boadu zijn de eerste in Oranje debuterende AZ Jeugd-exponenten sinds Ruud Vormer. De makkelijk scorende middenvelder kan met recht een laatbloeier genoemd worden. Hij speelde zijn eerste interland als dertigjarige, op 31 mei 2018 in een oefenduel met Slowakije. De speler van Club Brugge deed ook mee tegen Italië en Peru en in de Nations League tegen Frankrijk. Door hevige concurrentie op zijn positie behoort Vormer de laatste tijd niet tot Ronald Koemans keurkorps. De keuzeheer heeft met Marco Bizot wel plaats voor een andere uit Hoorn afkomstige AZ’er.

Wesley Hoedt
Wesley Hoedt doorliep de volledige AZ Jeugdopleiding alvorens hij via het internationale podium binnenkwam in de hoofdmacht. Zijn debuut maakte hij namelijk in de Europa League-wedstrijd tegen PAOK Saloniki. In het seizoen daarop groeide Hoedt uit tot basiskracht, waarna de geboren Alkmaarder verkaste naar Lazio Roma. Daar dwong de verdediger een uitverkiezing voor het Nederlands Elftal af. Op 25 maart 2017 kwam hij als invaller binnen de lijnen in een WK-kwalificatieduel met Bulgarije. Tot dusverre staat de teller voor Hoedt op zes interlands.

Ron Vlaar
Boadu was vier jaar oud toen Ron Vlaar in oktober 2005 debuteerde voor het Nederlands Elftal. Nu spelen ze samen in AZ, waar de spits de jongste is en de verdediger de meest ervaren speler. De routinier is ook de in Alkmaar opgeleide speler met de meeste interlands achter zijn naam: 32. In 2012 maakte Vlaar tegen Noord-Ierland zijn enige doelpunt in Oranje, maar zijn hoogtepunt kwam twee jaar later. Met Ron Beton in de basis pakte de equipe van bondscoach Louis van Gaal het brons op het WK in Brazilië. Leuk detail: drie jaar geleden mocht Boadu vanwege zijn uitverkiezing tot jeugdspeler van de maand een AZ’er uitkiezen om mee in gesprek te gaan. Mede vanwege diens onvergetelijke WK-ervaringen koos hij zonder aarzeling voor Vlaar. “Ik wilde weten of hij nog vaak had nagedacht over zijn gemiste penalty tegen Argentinië”, gaf de toen vijftienjarige Boadu aan. “Maar ik had Ron ook gekozen omdat hij in alles topsporter is. Hij gaf goeie tips over hoe hij zich altijd probeert te verbeteren door te leren van positieve ervaringen.”

Boadu kreeg als jeugdspeler waardevolle tips van Vlaar.

Adam Maher
Wat goed is komt snel. Een spreekwoord dat door Adam Maher kracht werd bijgezet toen hij als achttienjarige zijn eerste minuten in het Nederlands Elftal maakte. Kanttekening: het betrof in mei 2012 een oefenduel met Bayern München en dit telde niet als officiële interland. Die kwam een paar maanden later alsnog: Maher kwam in actie tegen België. De interlandcarrière van het jeugdexponent stagneerde nadat hij voor het eerst vertrok bij AZ. In 2013 speelde hij in Andorra zijn vijfde en laatste duel voor Oranje. Sinds dinsdagavond is Maher overigens niet langer de jongste AZ-debutant in Oranje. Dat is nu de direct bij zijn entree scorende Boadu, die ook de eerste in de 21e eeuw geboren speler in het Nederlands Elftal is.

Guus Til
Een kleine 22 jaar geleden werd hij geboren in Zambia, maar Guus Til heeft zoals zijn naam al doet vermoeden ‘gewoon’ Nederlandse ouders. Met een imposante oefenzege debuteerde hij op 26 maart 2018 voor Oranje. Regerend Europees kampioen Portugal werd die avond in het Zwitserse Genève met liefst 0-3 verslagen en Til kwam als invaller binnen de lijnen. De aanvallende middenvelder doorliep de volledige AZ Jeugdopleiding en werd in het seizoen na zijn eerste cap aanvoerder van AZ. Afgelopen zomer maakte de goedlachse Til een miljoenentransfer naar Spartak Moskou.

Til tijdens de met 3-0 gewonnen oefeninterland tegen Portugal.


Ontbrekende namen
Phillip Cocu, Jeremain Lens, Khalid Boulahrouz en Luciano Narsingh kwamen in het verleden bij elkaar opgeteld tot maar liefst 189 interlands. Zij speelden allen echter maar één seizoen in de AZ Jeugdopleiding, om welke reden zij hier niet expliciet worden uitgelicht.

Who’s next?
Na het debuut van Stengs en Boadu staan de volgende AZ Jeugd-exponenten al in de rij voor het Nederlands Elftal. Jong Oranje-spelers Teun Koopmeiners en Owen Wijndal kloppen bijvoorbeeld steeds nadrukkelijker op de deur en de club heeft in alle leeftijdscategorieën meerdere jeugdinternationals. Zo zetten Mo Taabouni en Soulyman Allouch zich recent nog op de kaart met Oranje Onder 18. De ploeg werd knap vierde op het WK in Brazilië.

Tekst: AZ Media, met dank aan André Liefaard