Sterke reeks AZ in 2019

Gepubliceerd op 18 februari 19, 16:23

ALKMAAR- AZ won zaterdag ook de zesde wedstrijd van 2019. Tevens werd voor de zesde keer dit jaar de nul gehouden door Marco Bizot. Een Europees record.

Geen enkele club in de grote competities van Europa: Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Engeland, wist in 2019 alle wedstrijden te winnen én geen treffer tegen te krijgen, zocht GraceNote uit.

'De Nul'
Met de vijf gewonnen Eredivisie-duels op rij verbreekt Bizot zijn eigen record van meeste duels op rij die gewonnen werden zonder tegengoal. Dit record komt uit het vorige seizoen, toen AZ acht wedstrijden op rij wist te winnen en de keeper het doel vier keer schoon wist te houden. 

Wanneer AZ zondag op bezoek gaat bij Willem II en zonder tegengoal zou winnen, wordt het record van Brad Jones (Feyenoord) geëvenaard. In het seizoen 2016-2017 toen Feyenoord kampioen werd, wist de Australische keeper na de winterstop zes wedstrijden op rij de nul te houden in de Eredivisie.


Seuntjens
Een ander record is voor Mats Seuntjens. Een nare hoofdblessure hield hem tegen zijn oude club NAC Breda aan de kant, maar tegen het VVV van zijn broer Ralf maakte de multi-inzetbare speler zijn vijfde Eredivisie-goal van het seizoen. Nog niet eerder wist hij zo vaak te scoren in de hoogste divisie. 

Productiviteit
AZ is na Ajax (17) de meest productieve ploeg uit de Eredivisie met zestien goals in de eerste vijf Eredivisie-duels van 2019. De Amsterdammers kregen er echter elf tegen.

Sterke defensie
In de negentien wedstrijden voor de winterstop hadden de tegenstanders van AZ een gemiddelde van 11,29 scoringskansen per wedstrijd waarvan er 4,76 keer op doel werd geschoten, rekende VI.nl uit. In de competitiewedstrijden na de winterstop ligt het gemiddeld aantal scoringskansen beduidend lager: op 8,8 en werd er gemiddeld per duel 1,8 keer op doel geschoten. In de eerste vijf Eredivisie-wedstrijden resulteert dit in een totaal van 44 scoringskansen, waarvan negen op doel .

Hierin doet AZ het beter dan de huidige top-3 van de Eredivisie. Alleen PSV kreeg tevens negen doelkansen tegen. Maar hiervan werden er wel zeven gescoord door de concurrent, terwijl AZ geen enkele goal tegen kreeg.