Stewart: ‘Premies zijn schrikbarend hoog’

Gepubliceerd op 21 november 13, 09:32
ALKMAAR- Toon Gerbrands sprak vorige week in de rubriek Vragen aan de directie over de voetbalklapper in het AFAS Stadion. In deze editie geeft Earnest Stewart antwoord op een supportersvraag over vergoedingen voor internationals: “De KNVB betaalt.”

AZ heeft een flink aantal spelers dat international of jeugdinternational is. Deze spelers krijgen een salaris van AZ , maar zijn vaak dagen en soms weken niet beschikbaar voor de club. Krijgt AZ daarvoor wel een passende vergoeding en hoe gaat het als een speler geblesseerd terugkomt? (Rien Reemers, Bergen op Zoom)
“De clubs zijn verzekerd als onze A-internationals langdurig geblesseerd raken tijdens hun verblijf bij het nationale team. Dan moet je denken aan een tegemoetkoming van hun salaris gedurende de blessuretermijn. Daarnaast kunnen wij onszelf verzekeren als er een bod voor een speler op tafel ligt, maar we bang zijn dat hij geblesseerd raakt tijdens interlandvoetbal. Stel dat de geïnteresseerde club door een blessure ineens minder wil betalen, kunnen we via de verzekering het totale bedrag van het eerste bod laten aanvullen. Zo’n verzekering afsluiten gebeurt echter zelden, want die premies zijn schrikbarend hoog. Wij krijgen verder wel een vergoeding als we internationals afstaan voor het Nederlands A-elftal. Dan betaalt de KNVB een bedrag aan de clubs, ter compensatie van hun afwezigheid. Op het moment dat onze spelers naar een WK of EK gaan, krijgen we een extra vergoeding. Die vergoeding geldt voor alle bonden die aangesloten zijn bij de FIFA en of UEFA. Beide vergoedingen staan vaak niet in verhouding met de salarissen die spelers bij hun clubs verdienen. Dat is nou eenmaal zo. Ik zie het niet gebeuren dat die vergoedingen gelijkgetrokken worden met spelerssalarissen. Als bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo twee weken met zijn land onderweg is, betalen de UEFA en FIFA zich scheel.”

Ook een vraag?
Heb jij ook een interessante en vooral originele vraag aan Gerbrands of Stewart? Mail dan je vraag onder vermelding van je naam en woonplaats naar . Wie weet komt jouw vraag op AZ.nl of in de tweewekelijkse AZ-bijlage in de papieren uitgaven van Rodi Media aan de orde. De meest originele vraag wordt aan het eind van het seizoen beloond met een VIP-arrangement voor twee personen tijdens AZ - Feyenoord op zaterdag 3 mei om 18:45 uur in het AFAS Stadion.