'Straatvoetbal-feel' bij 5x5-toernooi

'Straatvoetbal-feel' bij 5x5-toernooi

Gepubliceerd op 07 november 20, 18:07

ZAANSTAD- Een grote beker, intensieve partijen en met de Champions League-hymne het veld op. Hoewel de competities stil liggen, gaat het spelen van wedstrijden in de AZ Jeugdopleiding gewoon door. De twee jongste teams doen dit in de vorm van een onderling 5x5-toernooi met verschillende spelvormen. 

De spelers worden verdeeld over acht groepen, vernoemd naar hun eigen club en deelnemers van de Champions League. Iedere vrijdag werken zij een poulefase af, waarna de twee teams met de meeste punten om de toernooiwinst spelen.

Team Juventus
Fedde Hartog van AZ Onder 12 kijkt weer terug op een geslaagde dag. “Het ging goed. We hebben hard gewerkt en veel goals gemaakt. Je speelt op een klein veld, waardoor je vaak kunt schieten en scoren. Zelf zat ik deze keer in team Juventus. We zijn vijfde geworden.”

Iets gegroeid
Door het ontbreken van een landelijke competitie ziet de trainingsweek van de jongelingen er anders uit dan gebruikelijk. “We spelen in het weekend geen wedstrijden meer, dus moeten we alles op de training leren en ervaren. Daar zijn deze toernooien heel goed voor. Het is belangrijk dat onze basisvaardigheden op orde blijven en we de juiste energie kunnen leveren. Zelf ben ik in alles al wel iets gegroeid. Vooral in het vasthouden van de bal en het behouden van overzicht.”

Groter en sterker
“Het is heel leerzaam om ook tegen jongens van Onder 12 te spelen”, vertelt Jim Jansen van AZ Onder 11. “Zij zijn groter en sterker, maar je moet alsnog de duels van ze winnen. Ook is het belangrijk dat je durft je acties te maken en op doel te schieten. Dat lukte mij best goed.”

Twaalf punten
Jansen zat deze week in team FC Barcelona. “We zijn derde geworden met twaalf punten. We kwamen helaas één puntje te kort voor de finale. Ik heb het toernooi nog niet gewonnen, maar het gaat wel steeds beter. We leren heel veel.”

Straatvoetbal
"We willen het gevoel van straatvoetbal laten terugkomen", vertelt Dico Blei, trainer van AZ Onder 12. “De velden zijn zo ingedeeld dat iedereen veel aan de bal komt. Tijdens de wedstrijden proberen we hen ook zo min mogelijk te begeleiden. Ze mogen er zelf voor zorgen dat alles goed verloopt en iedere week zijn de teams weer anders. Het is mooi om te zien hoe ze uit zichzelf leiding gaan nemen en voor elkaar opkomen.

Steeds beter begrijpen
Het is een gedachtegang die past binnen AZ's manier van opleiden. Blei: "De spelers moeten hierbij zelf de beste manier vinden, nadenken over oplossingen en zich aanpassen aan hun teamgenoten. Zo leren ze het spel steeds beter begrijpen."

Waardevol
Iedere donderdag worden de nieuwe teams van die week middels een online loting bekend gemaakt. Blei: “De jongens kijken er enorm naar uit en zijn er zelfs op maandag al mee bezig. Het is gaaf dat ze dit op zo'n manier kunnen beleven en daar ook de ruimte voor hebben. Je ziet zoveel creatieve oplossingen en vrijheid in de acties. We zijn blij dat we op zo’n waardevolle manier invulling aan het programma kunnen geven."

Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch