Strijdend AZ verliest in Eindhoven

Strijdend AZ verliest in Eindhoven

Gepubliceerd op 22 december 18, 21:37

EINDHOVEN- AZ heeft zaterdag de laatste wedstrijd van 2018 verloren van PSV. Het duel met de koploper eindigde in 3-1. Mats Seuntjens opende de score in het Philips Stadion, maar de Eindhovenaren trokken na rust aan het langste eind. 

John van den Brom begon met dezelfde opstelling als in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Excelsior. Dat betekende dat Thomas Ouwejan, die ziek was tijdens het bekertreffen met PEC, weer terugkeerde in de basis.

Seuntjens
In de zestiende minuut opende AZ de score. Guus Til veroverde op knappe wijze de bal op het middenveld. De aanvoerder speelde Mats Seuntjens in die kon opstomen. Vlak voor het strafschopgebied schoot in de linkerhoek raak. De Eindhovenaren kwamen door het doelpunt van de Brabander voor het eerst in 364 dagen op een 0-1 achterstand in eigen huis.

Overwicht
AZ had het overwicht en creëerde ook na de 0-1 de grootste kansen. Teun Koopmeiners speelde de volledig vrije Oussama Idrissi in. De linksbuiten kapte Angeliño uit en zette Jorrit Hendrix opzij, maar schoot voorlangs. In de 28e minuut gaf  Ouwejan, de assistenkoning van AZ, een voorzet waarna Seuntjens een voetlengte te kort kwam om zijn tweede van de avond te maken.

Gelijkmaker
PSV kwam meer en meer in de wedstrijd en kwam vijf minuten voor rust op gelijke hoogte. Hirving Lozano dribbelde gemakkelijk het strafschopgebied binnen en schoot op de vuisten van Marco Bizot. De rebound belandde bij Steven Bergwijn, die de gelijke stand op het scorebord zette: 1-1.

Sádilek
Twee minuten na de thee bracht invaller Michal Sadilek de thuisploeg op voorsprong. De middenvelder, die Gastón Perreiro nog vóór het eerste half uur verving, schoof een voorzet van Luuk de Jong via Bizot in het doel: 1-2.

Grote kansen
Ondanks de achterstand bleef AZ geloven in een resultaat. Beide teams creëerden gevaarlijke kansen. Nét voor het uur schoot Bergwijn richting de lange hoek, maar daar lag Marco Bizot om de 1-3 te voorkomen. Enkele minuten later ontving Fredrik Midtsjø de bal aan de rechter kant van het strafschopgebied van Calvin Stengs. Vervolgens schoot de Noor boven Zoet op de lat.

Penalty
Bizot moest na 69 minuten reddend optreden. Angeliño trok naar binnen en schoot hard op het lijf van de doelman. In de 83e minuut vergrootte PSV alsnog haar voorsprong via een gemakkelijk gegeven penalty. Lozano benutte de strafschop: 1-3. Vlak na de 1-3 kreeg AZ enorme kansen via twee invallers. Eerst kopte Bjørn Johnsen op de lat, waarna Gudmundsson naast schoot. 

Winterstop
AZ hervat de competitie na de winterstop op 19 januari 2019 met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Na de jaarwisseling gaat de selectie van 6 tot 12 januari op trainingskamp in het Turkse Belek, waar de ploeg twee oefenwedstrijden zal spelen. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN
PSV - AZ 3-1 (1-1)
Eredivisie

Opstelling PSV: Jeroen Zoet, Denzel Dumfries, Nicolas Isimat-Mirin, Nick Viergever, Angeliño; Érick Gutiérrez (86. Donyell Malen), Jorrit Hendrix, Gastón Perreiro (28 Michal Sadilek),  Hirving Lozano, Luuk de Jong, Steven Bergwijn (90+2 Cody Gakpo). 
Opstelling AZ: Marco Bizot; Jonas Svensson (78. Bjørn Johnsen), Ron Vlaar, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan (78. Owen Wijndal); Adam Maher, Guus Til, Fredrik Midtsjo; Calvin Stengs (85. Albert Gudmundsson), Mats Seuntjens, Oussama Idrissi. 

Scoreverloop: 16. Seuntjens 0-1, 40. Bergwijn 1-1, 47. Sadilek 3-1, 84. Lozano (pen.) 3-1.
Gele kaarten: Svensson, Ouwejan, Koopmeiners, Idrissi, Vlaar (AZ), Hendrix, Lozano, Sadilek, Bergwijn (PSV).
Rode kaarten:
Scheidsrechter: Pol van Boekel 
Toeschouwers: 34.300

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl