Supporter Sunday: AZ-fan uit Brazilië

Gepubliceerd op 11 oktober 20, 09:03

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters van over de hele wereld. In deze editie: Welington Souza (21) uit Brazilië. “Ik keek FC Utrecht - AZ op mijn telefoon tijdens de Copa Libertadores finale.”

De afstand tussen zijn woonplaats Santo Antônio de Padua - Rio de Janeiro en het AFAS Stadion is 9.421 kilometer, een afstand waar hij met het vliegtuig ongeveer twaalf uur over zou doen.


'Echt fan geworden'
“Ik speelde vroeger veel Brasfoot, een simulatiespel waarbij je de manager wordt van een voetbalclub. Op een gegeven moment kreeg ik het aanbod om AZ te gaan managen. Ik zag het potentieel van de club, dus ik besloot het aanbod aan te nemen. Uiteindelijk was ik erg succesvol met AZ, waardoor ik ook echt geïnteresseerd raakte in de club. Het begon met wedstrijden volgen via een app, maar ontwikkelde zich zo dat ik ook live wedstrijden ging kijken. Uiteindelijk ben ik echt fan geworden.”

Eigen jeugd
“Het leukste aan AZ vind ik hoe de club met veel zelf opgeleide spelers speelt. Alle blikvangers van het team komen uit de eigen jeugd. Daarnaast houd ik van de aanvallende speelstijl. De spelers gaan altijd voor de overwinning, zelfs tegen hoger geplaatste teams. Ik heb daar veel bewondering voor.”

Livestreams
“AZ volgen in Brazilië is vrij lastig. De rechten van de Eredivisie zijn hier in handen van FOX Sports en ESPN, die vaak twee Eredivisie-wedstrijden per speelronde uitzenden. Helaas kozen ze tot en met vorig seizoen vaak voor clubs uit de traditionele top 3, dus als AZ niet tegen één van die clubs speelde, moest ik het doen met livestreams op het internet. Dan moet ik altijd maar hopen dat die werken, maar meestal lukt dat aardig. Het is ook zeker een droom om ooit nog eens een wedstrijd in het AFAS Stadion te kunnen bekijken.”

Memorabele wedstrijden
“Ik heb de laatste jaren veel geweldige wedstrijden gezien, maar er springen er twee echt uit. Eerst de 2-2 tegen Partizan, toen we vanuit een vrijwel kansloze situatie overwintering veilig stelden. Als tweede natuurlijk de 1-0 tegen Ajax vorig seizoen. Toen Myron Boadu in de 90e minuut die goal maakte ben ik echt uit mijn dak gegaan. Wie weet wat die goal had betekend als de Eredivisie wel was uitgespeeld.”

Favoriete spelers
“Mijn favoriete Braziliaan bij AZ is zonder twijfel Ari. Natuurlijk weet ik alle Brazilianen die ooit bij AZ speelden, daar heb ik al eens onderzoek naar gedaan. Maar van wat ik van Ari zag op YouTube was ik echt onder de indruk. Hij is mijn favoriete Brazilliaan. Van de huidige selectie is Fredrik Midtsjø mijn favoriet. Zijn manier van voetballen vind ik fantastisch om te zien en ik houd van zijn wil om te winnen. Marco Bizot vind ik ook een heel goede speler. Hij zit nu een lastige periode, maar vorig jaar was hij zó goed. Ik hoop dat hij snel zijn oude vorm weer terugvindt.”

Verschillen
“In mijn ogen heeft het Nederlandse voetbal een voorsprong op het Braziliaanse voetbal. In Nederland zit aanvallend voetbal in de cultuur. Zelfs de kleinste teams willen aantrekkelijk en aanvallend voetbal spelen, waardoor wedstrijden leuk zijn om naar te kijken. Maar de passie voor voetbal en de beleving zijn weer beter in Brazilië, als je het mij vraagt. Op dat vlak heeft mijn land weer een voorsprong.”

Twitter
Welington beheert zijn eigen Braziliaanse AZ Twitter account: @AZBrasilAlkmaar. “Omdat ik zo vaak over AZ praatte, stelden mijn vrienden voor om een Twitteraccount aan te maken. Op die manier kon ik mijn verhaal kwijt en bereikte ik ook andere AZ-supporters. Op die manier heb ik Alkmaarders leren kennen in Brazilië én heb ik nieuwe mensen verliefd gemaakt op AZ.”

Groot fan
“In Brazilië ben ik fan van Flamengo. Toen AZ vorig jaar tegen FC Utrecht speelde, speelde Flamengo de finale van de Copa Libertadores. Toen stond ik daar, in het publiek, op mijn telefoon AZ te kijken. Zowel AZ als Flamengo wonnen, dus mijn dag kon echt niet meer stuk.”

Eerdere edities
Lees hier de eerdere edities van Supporter Sunday.

Tekst: Bas Beerepoot / AZ Media
Foto: Welington Souza