Supporter Sunday: AZ'er uit Gelderland

Gepubliceerd op 16 juni 19, 09:10

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Raymond Messink (47) is geboren en getogen in Twello (Gelderland, vlakbij Deventer) en fan van AZ. Zo beleefde hij zijn vrijgezellendag bij de club.

Vanaf zijn woonplaats naar het AFAS Stadion reist Messink bijna 300 kilometer en is hij heen en terug meer dan drie uur onderweg.

Landskampioen
“Toen ik een klein jongetje was kreeg ik samen met een vriendje op de basisschool het verwijt dat ik altijd voor de landskampioen was. Ik was negen toen AZ in 1981 de titel won. Na deze overwinning besloten wij om nu voortaan voor AZ te blijven. Het is onze club.”

AZ - Ajax
“Ik ben in 1988 - in het jaar dat AZ degradeerde - voor het eerst in het stadion geweest. Dit was bij de openingswedstrijd van het seizoen tegen Ajax. Het was een cadeautje van mijn ouders voor mijn verjaardag. Helaas verloren wij die wedstrijd met 1-2. Maar ik was direct verkocht door de sfeer van De Alkmaarder Hout, het fanatisme wat rond de wedstrijden leefde. De hele club sprak mij zo aan. Dat ik toen dacht dat ik hier vaker heen wilde.”

‘Support your local’
Raymond bezocht zijn eerste wedstrijd met zijn vader. “Mijn vader komt zelf uit Arnhem en is Vitesse-supporter. Maar hij nam mij mee naar de wedstrijd. Hij vindt het niet erg dat ik voor AZ ben. De meesten vinden het erger dat ik niet voor Go Ahead Eagles ben. Ik heb wat vrienden die redelijk fanatiek Eagles-supporter zijn. Ze hebben het wel geaccepteerd dat ik voor AZ ben, maar ze hebben wel zoiets van ‘support your local’. In feite ligt het Eagles-stadion zes kilometer bij mij vandaan.”

Vrijgezellendag
“Toen ik een aantal jaar geleden ging trouwen hadden mijn vrienden een vrijgezellendag georganiseerd. Toen zijn wij destijds naar AZ in De Alkmaarder Hout geweest. Dit was in medewerking van Co Adriaanse, Jan Kromkamp en Barry van Galen. We hebben toen een soort persconferentie gedaan en zijn bij de training gaan kijken. Achteraf kon ik ook even praten met de spelers. Dat was hartstikke leuk. Mijn vrienden hadden wel door hoe groot mijn liefde voor AZ was.”

Studeren
“Mijn meest fanatieke periode bij AZ was in de tijd van de Eerste Divisie. Toen heb ik de meeste wedstrijden bezocht. Ik ging altijd met de trein naar de duels. Ik nam toen altijd mijn studieboeken mee in de trein en gebruikte de tijd om voor mijn opleiding Bedrijfseconomie te leren. De treinreizen zijn wel een steuntje geweest om mijn opleiding te halen.”

Medesupporter
“Ik bezoek de wedstrijden niet zo vaak meer als ik wil. Ik pik de laatste jaren een wedstrijd of vijf à zes uit waarbij ik lijfelijk aanwezig ben. Dit is soms bij AZ en de andere keren zijn het uitwedstrijden. Ik probeer nu vooral om wedstrijden in de stadions te bezoeken waar ik nog niet geweest ben. Dit seizoen ben ik bijvoorbeeld bij Heracles Almelo geweest. En mijn zoon gaat soms ook mee. Hij is nu ook helemaal voor AZ. Hij ook lid van de Juniorclubs.”

AZ-shirt
“Hij loopt regelmatig hier in Twello rond in zijn AZ-shirt, bij de gym op school en bij zijn eigen voetbalclub. Dit zie je ook steeds meer. Hetzij een heel oud-shirt of jonge jongetjes die ik wel eens zie voetballen. Vorige keer sprak ik ook een meisje die op vakantie was geweest in de buurt van Alkmaar en die had dan ook een shirtje in de fanshop gekocht. Gewoon omdat zij AZ een leuke club vindt.”

Gezellig
Raymond vindt het jammer dat hij minder vaak in het stadion is. “Ik heb nu een gezin en andere sociale verplichtingen. Maar het staat zeker op de planning om volgend seizoen weer vaker naar Alkmaar te komen. Het is altijd gezellig in het stadion, de sfeer spreekt mij gewoon aan. Ik wil gewoon leuk voetbal zien.”

PAOK-uit
“Het hele Europese avontuur in 2005 was mijn grootste hoogtepunt van AZ. De verloren halve finale is de wedstrijd die altijd het eerste in mij naar boven komt. Mijn vader had mij al een kaartje voor de finale beloofd.. De uitwedstrijd tegen PAOK Saloniki in Griekenland was mijn favoriete wedstrijd van die reeks. Dit was eigenlijk een groot kippenvelmoment. Vanaf het boarden op Schiphol, richting het vliegtuig gaan, tot het verlaten van het stadion en in het vliegtuig weer terug. Dat was de meest memorabele wedstrijd voor mij.”

Favorieten
“Vroeger was Kees Pier Tol mijn favoriete speler. Ik had altijd wel een zwak voor linksbuitens. Ook Max Huiberts was een van mijn favorieten. Hij speelde door blessures helaas te weinig wedstrijden bij AZ. Barry van Galen is het ook wel even geweest.” Als hij er dit seizoen een moet kiezen komt Messink bij Ron Vlaar uit. “Die heeft het met name in de tweede helft van het seizoen erg goed gedaan.”

Doorbreken
“Maar op een gegeven moment word je wat ouder en heb je niet echt favoriete spelers meer, dan hoop je vooral dat jongens uit de jeugd doorbreken. Zoals nu hoop je met Calvin Stengs en Myron Boadu dat zij de kwaliteiten die zij door mening analytici toegeschreven krijgen, waar gaan maken. Je ziet natuurlijk ook wel dat zij meer kunnen dan de gemiddelde speler.”

Beoogde elftal
“Cijfermatig ben ik tevreden met de behaalde vierde plaats. Het voetbal daarentegen vond ik ten opzichte van vorig jaar wel minder. Ik vond het spel van vorig seizoen een stuk attractiever. Het was leuker om naar te kijken. Ik denk dat dat voor het grootste gedeelte komt, omdat AZ pech heeft gehad met de blessures van Boadu en Stengs. Hun terugkeer liet natuurlijk lang op zich wachten. Hierdoor kon de club niet het beoogde elftal opstellen.”

Europees avontuur
“Dit seizoen hoop ik op een mooi Europees avontuur. Ik kijk uit naar een leuke buitenlandse trip. Hiermee bedoel ik een reis die te behappen is en niet een waar ik een visum voor nodig heb. Hopelijk overleeft de club de eerste twee rondes, want dan ben ik waarschijnlijk nog op vakantie. Dan kan ik in augustus in de derde ronde mee.”

Durven investeren
“Ik heb wel het idee dat er nu een heel goede groep staat. Enkel het laatste beetje finesse ontbreekt. Ik hoop dat AZ niet teveel vertrouwt op de jeugd, maar dat zij ook een stukje ervaring durven aan te trekken om de top weer uit te dagen. Een Wesley Hoedt of Vincent Janssen terughalen, eventueel op huurbasis. Soms moet je durven investeren en hopelijk kunnen we dan een keertje verrassen.”

Sfeervak
“Ik zit meestal in de bocht, in Vak V/W naast het sfeervak. Ik kies hier specifiek voor. Ik vind het altijd leuk om de sfeergroep van dichtbij mee te maken. Dat het niet bezwaarlijk is als je opstaat, want je leeft natuurlijk mee en dan wil je niet dat je weer moet gaan zitten.”

Voetbalcarrière
“Ik voetbal zelfs ook nog steeds. In de kelderklasse bij SV Voorwaarts Twello 12. Hier speel ik in de verdediging als voorstopper en soms als rechtsback. Ik ben een beetje de Ron Vlaar van het elftal. Ik word ook wat ouder, heb af en toe een mankementje. Al ben ik niet de routinier, ik ben in mijn team nog een van de jongere mensen. Hiernaast ben ik sinds twee jaar scheidsrechter. Ik fluit voornamelijk de jeugd van de eigen vereniging op verschillende niveaus. Ik wilde wat meer maatschappelijk betrokken zijn bij de club.”

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil jij aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan!


Supporter Sunday
Ken jij ook een fan van ver? Stuur je tip naar d.vanderbij@az.nl
Lees hieronder de vorige edities van Supporter Sunday.
Deel 1 - Bakker uit Hoogeveen
Deel 2 - Fans uit Limburg
Deel 3 - Fan in België
Deel 4 - Marco uit Flevoland
Deel 5 - Friese fan
Deel 6 - Hoteleigenaar uit Leuven
Deel 7 - Op de motor vanuit Breda

Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto's: Raymond Messink