Supporter Sunday: AZ-fan uit Israël

Gepubliceerd op 22 maart 20, 12:12

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday komen AZ-supporters over de hele wereld aan het woord. In deze editie: Ido Yosif Or uit Israël. "Ik kan me niet herinneren of ik een wedstrijd van AZ gemist heb."

De afstand tussen zijn woonplaats Holon en het AFAS Stadion is 3.328 kilometer. Met het vliegtuig doe je hier ruim 4 uur over.

Sympathie
AZ-fan Ido is al meer dan een decennium fan van de Alkmaarders. Zijn sympathie begon op een wel heel bijzondere manier: "Dat was in het seizoen 2004-2005. Via de Israëlische TOTO waagde ik een gok op een wedstrijd van AZ: tegen AJ Auxerre. AZ won die wedstrijd met 2-0, waardoor ik een bedrag bij mocht schrijven. Twee rondes later deed ik hetzelfde, toen AZ tegen Rangers speelde. Opnieuw werd er gewonnen en won ik mijn TOTO. Vanaf dat moment volgde ik AZ in de UEFA Cup, tot aan het tragische moment in de halve finale tegen Sporting Lissabon. Dat was ook de eerste wedstrijd van AZ die ik live op televisie zag. Het brak mijn hart om foto’s te zien van de fans in de Alkmaarderhout, waardoor mijn sympathie voor de club begon."

"Twee jaar later speelden we opnieuw goed in Europa, totdat er verloren werd van Weder Bremen in de kwartfinale. In dat seizoen zag ik wat wedstrijden van AZ en las ik op de website Play by Play. In die tijd was er een vak waarin een goal, een actie of een wissel werd aangekondigd. Zo leerde ik ook mijn eerste Nederlandse zin: 'Grote kans.'"

Familie
"Mijn vrouw (Maayan) steunt mij als AZ-fan en ontvangt live-SMS updates van mij tijdens wedstrijden van de club, zelfs als ze naast me zit! We hebben samen een zoon (Noam) van twee jaar oud. Mijn vader is ook geïnteresseerd in AZ en vraagt mij regelmatig naar de club. Bijvoorbeeld uitslagen en waar AZ staat op de ranglijst. Als we 's avonds spelen, kijkt hij wel eens mee naar de wedstrijd als ik aan het kijken ben. Een vriend van me is ook supporter van AZ, maar niet op mijn level. Hij kent een aantal spelers en kijkt soms naar wedstrijden. Maar ik zie echt alles."

Ido scoort tijdens het seizoen 2013-2014 een handtekening van Nemanja Gudelj.

Niets gemist
"Ik kan me niet herinneren of ik een wedstrijd van AZ gemist heb, de laatste paar jaar. Ik kijk altijd alles. De enige reden waardoor ik een wedstrijd kan missen, is als mijn basketbalteam Hapoel Halon een belangrijke wedstrijd speelt. Ik ben ook een groot basketbalfan. Maar meestal spelen AZ en Hapoel Halon niet tegelijkertijd."

Op zondag, een reguliere werkdag in Israël, vertrekt Ido zelfs eerder van het werk om zijn club te kunnen zien spelen. "Ik herinner mijn baas eraan dat ik op zondag eerder weg moet, als AZ om 12:15 of 14:30 uur speelt. Omdat het Matchday is!"

Miracle
Zijn meest memorabele AZ-wedstrijd is voor Ido vanzelfsprekend: "The miracle against Partizan!" AZ kwam die thuiswedstrijd terug van een 0-2 achterstand en had aan een gelijkspel genoeg voor Europese overwintering. "De aansluitingstreffer van Ferdy Druijf zorgde er niet eens voor dat ik bewoog op de bank. Ik hield het niet voor mogelijk dat AZ nóg eens zou scoren. Wat er gebeurde na de 2-2 was beyond understanding. Ik deed mijn shirt uit, rende naar mijn vrouw in de slaapkamer en schreeuwde: ‘Ik kan niet geloven wat er net is gebeurd!’ Ik maakte daardoor per ongeluk zelfs mijn zoontje van twee wakker." Maar ook het kampioenseizoen doet oude tijden herleven. "Onze thuiswedstrijd tegen Ajax in de sneeuw en de hak van Ari, toen wist je echt dat er iets magisch mogelijk was dat seizoen."

Bezoek aan AZ
Of Odi al eens een wedstrijd van AZ bezocht heeft? "Ja! Op 20 oktober 2009 bezochten mijn vriendin (inmiddels vrouw) en ik de Champions League- wedstrijd tegen Arsenal (1-1). Het was een geweldige avond om voor het eerst in het stadion te zijn tijdens zo’n grote wedstrijd. De tweede keer was op 28 november 2013, toen AZ 2-0 won van Maccabi Haifa (mijn favoriete team in Israël). Dat was een gek gevoel voor mij, want ik was blij dat AZ won, maar Maccabi Haifa is ook het team dat ik support in Israël."

Favoriete speler
"Maarten Martens is mijn favoriete speler. Hij was zo slim in het veld en maakte altijd de juiste beslissing. Toen AZ voor het eerst naar Israël kwam, wachtte ik de selectie op bij het vliegveld. Ik wilde natuurlijk een foto met mijn favoriete speler, maar ik was hem door al het tumult kwijtgeraakt! Bij de spelersbus vroeg ik iemand of Maarten Martens in de bus zat, en of hij naar beneden wilde komen. Natuurlijk deed hij dat! Gelukkig kon ik daardoor nog met hem op de foto."

AZ - Ajax
Vanzelfsprekend keek Ido dit seizoen ook de wedstrijd tegen Ajax, waar AZ terugkeerde in het eigen AFAS Stadion. Ido filmde zichzelf en zijn zoontje terwijl zij de wedstrijd keken. Dat leverde deze heerlijke beelden op:

Eerdere edities
Lees hier de eerdere edities van Supporter Sunday.

Tekst: Lars Weijers / AZ Media
Foto's en video: Ido Yosif Or