Supporter Sunday: AZ-fan uit Engeland

Gepubliceerd op 17 mei 20, 09:13

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters over de hele wereld. In deze editie: Thomas Hurst (35) uit Engeland. "Ik heb zoveel mooie herinneringen aan AZ."

De afstand tussen zijn woonplaats Ilkley en het AFAS Stadion is 461 kilometer. Met het vliegtuig doe je hier ongeveer 1 uur over.

Alkmaarderhout
De Engels-Nederlandse Thomas Hurst groeide op in de buurt van een heel bijzondere plek: de Alkmaarderhout. “Ik ben praktisch naast De Hout geboren”, vertelt Hurst. "Toen ik interesse kreeg in voetbal, was het daarom ook AZ waar ik sympathie voor had. Al mijn vrienden waren voor het succesvolle Ajax, maar ik stond altijd achter mijn lokale team. Mijn eerste seizoenkaart - samen met mijn vader - had ik op de korte zijde achter het doel, in het seizoen 1996-1997."

Eerste wedstrijd
Het was niet de meest fijne tijd om AZ-supporter te zijn, weet Hurst. "Mijn eerste wedstrijd was thuis tegen Vitesse. Dat duel verloren we met 0-2. John van den Brom scoorde namens Vitesse. Nooit had ik kunnen denken dat de man die mijn eerste wedstrijd zó verpestte, achttien jaar later trainer zou worden van AZ!" Hurst haalt meer herinneringen op: "Het seizoen van mijn eerste wedstrijd degradeerden we. AZ wist maar vier thuiswedstrijden te winnen, het veldspel was niet goed genoeg. Maar we hadden een aantal fantastische spelers zoals Oscar Moens, José Fortes Rodriguez, Barry Opdam, Peter Wijker, Dennis den Turk, Max Huiberts en John Mutsaers."


Goede tijden

"Daardoor wist ik dat de goede tijden zouden terugkeren, en dat gebeurde", vervolgt hij. "Het volgende seizoen werden we kampioen in de Eerste Divisie met de magie van Barry van Galen en Fernando Ricksen." Ook zijn meest memorabele wedstrijden komen uit datzelfde seizoen. “De met 7-1 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en de 8-0 winst op Heracles Almelo. Het was ongelooflijk om zo goed voetbal te zien, een jaar nadat AZ weinig wedstrijden won."

Engeland
Tegenwoordig volgt de voormalig AZ-seizoenkaarthouder de wedstrijden van zijn club vanuit het kleinschalige Ilkley. "Een dorpje in de buurt van Leeds, op zo’n twintig minuten rijden. In 2002 verhuisde ik naar Engeland om aan de universiteit te studeren en ik ben er nooit meer weggegaan. Inmiddels vorm ik een gezin met mijn vrouw en twee kinderen: Arthur (5) en Charlotte (2)." Zijn ouders, van oorsprong Engelsen, wonen nog wel in de buurt van het AFAS Stadion. "In Bergen. Mijn vader heeft nog altijd een seizoenkaart. Soms belt hij mij via FaceTime, zodat ik wat van de wedstrijd meekrijg als ik zelf niet kan kijken."

Nieuw stadion
Zijn eerste wedstrijd in het AFAS Stadion was het openingsduel met Arsenal. "Dat was heel speciaal. Na al die tijd van plannen en bouwen stonden we er eindelijk in. Jammer dat AZ die wedstrijd verloor. Maar: na zes jaar Alkmaarderhout, waar we gebruik maakten van buitentoiletten, naar een prachtig stadion met goede wc’s, saucijzenbroodjes en bier was toch even anders. De Alkmaarderhout blijft iets speciaals hebben. Daar heb ik ook mijn favoriete speler allertijden zien spelen: Barry van Galen. Hij was de speler die het beste in zijn medespelers naar boven haalde en zorgde voor een geweldige teamgeest."

PSV en Feyenoord
"De uitwedstrijden tegen PSV en Feyenoord", antwoordt Hurst als we hem vragen naar de wedstrijden van dit seizoen. "Feyenoord-uit was de eerste wedstrijd die we dit seizoen speelden tegen de traditionele top-drie en direct overtuigend wisten te winnen. We lieten zien hoe goed dit jonge team is en dat we zelf een topclub zijn. Een paar weken later versloegen we PSV in Eindhoven met maar liefst 0-4. Geweldig!"

Herinneringen
"Ik heb zoveel mooie herinneringen aan AZ", vertelt Hurst. "Hoe de club met fans omgaat is fantastisch. Mijn vader is 70-plusser en ontving net als andere seizoenkaarthouders een Paaspakket. Dat was een prachtig gebaar, zeker omdat hij dit seizoen een aantal wedstrijden heeft moeten missen omdat er in Den Haag gespeeld werd. Het is jammer dat het seizoen zo moet eindigen. AZ had kampioen kunnen en misschien zelfs moeten worden. Op naar nieuwe memorabele momenten."

Eerdere edities
Lees hier de eerdere edities van Supporter Sunday.

Tekst: Lars Weijers / AZ Media
Foto's: Thomas Hurst