Supporter Sunday: Fan in België

Gepubliceerd op 12 mei 19, 09:02

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Christiaan Kalkman (63) volgt AZ al vanaf de jaren ’70 en woont in België.

Kalkman heeft vanaf dit seizoen een seizoenkaart en reist vanuit zijn woonplaats Essen in België 350 kilometer per wedstrijd, 5950 kilometer per seizoen en heeft ongeveer 68 uur aan reistijd.

Zeeland naar Utrecht
De liefde voor AZ begon ruim 40 jaar geleden voor Christiaan. “Ik ging in de jaren zeventig een vakopleiding volgen in Utrecht. Hiervoor ben ik vanuit Zeeland naar Utrecht verhuisd. In die tijd werd ik getriggerd door voetbal. In mijn kindertijd was ik er eigenlijk niet echt mee bezig, maar nu kwam ik in de grote stad.”

Kennemerstraatweg
Kalkman bezocht af en toe een wedstrijd van FC Utrecht, maar had niet veel met de club. “Mijn zus ging in diezelfde tijd in Alkmaar wonen, omdat haar toenmalige vriend hier woonachtig was. Ze verhuisde naar de Kennemerstraatweg, bijna naast De Alkmaarderhout.” Dus keek Christiaan verder dan Utrecht en AZ trok hem eigenlijk wel. “Er werd bij de club toentertijd gebouwd aan een winnend team, er werden leuke aankopen gedaan. Vanaf dat moment pakte ik in de weekenden de trein naar Alkmaar om een wedstrijdje te bezoeken. Zo is het eigenlijk gegroeid.”

AZ - PSV
De eerste wedstrijd waar Kalkman naartoe ging was een memorabele. “De 4-0 overwinning van AZ op PSV in het seizoen 1976-1977. Dit is één van de wedstrijden die mij het meest is bijgebleven.” Maar ook een andere wedstrijd herinnert Christiaan zich als de dag van gisteren. “De 7-0 overwinning op VVV-Venlo in ditzelfde seizoen toen Kees Kist vijf keer scoorde. Die wedstrijd was ook erg indrukwekkend.”

Kampioenswedstrijd
Het kampioensjaar dat twee seizoenen later volgde heeft Kalkman van dichtbij meegemaakt. “Ik was er ook bij in De Kuip tijdens de kampioenswedstrijd. Dat was wel echt een hoogtepunt. Wat een toptijd.”

België
Een aantal jaar later verhuisde Christiaan naar Breda en vervolgens naar België. “Na Utrecht ben ik op een gegeven moment in Breda verzeild geraakt. Ik leerde mijn vriendin kennen en ik zocht woonruimte. In Breda was het moeilijk om aan iets te komen dus toen zijn we over de grens gaan kijken. Daar vonden we een betaalbaar huisje. We kregen kinderen, die raakten ook gehecht aan het land. Zodoende blijf je er wonen. Nu is het mijn thuisland.”

Afwezigheid
Mede door de verschillende verhuizingen verloor Kalkman AZ een beetje uit het oog. “Ik kreeg kinderen en dan ga je andere prioriteiten stellen. Er ging een lange tijd overheen dat ik AZ wel volgde, maar niet meer naar het stadion ging. Dit is achteraf wel jammer natuurlijk, want je mist een hoop belangrijke wedstrijden. Promoties, maar ook degradaties. Daar wil je wel bij zijn.” Sinds deze eeuw heeft Kalkman het bezoeken van wedstrijden van AZ weer opgepakt. “Ik heb de opkomst van het elftal onder Co Adriaanse en onder Louis van Gaal meegemaakt. Dat waren mooie tijden.”

Lange rit
Kalkman woont nu al 28 jaar in Essen en van België naar Alkmaar is het wel een stukje rijden. Daarom reist hij ook niet alleen. “Mijn middelste zoon Felix is ook voor AZ en hij gaat vaak met mij mee. Hij woont in Den Haag. Daar rijd ik dan langs en dan pik ik hem op. Dat is toch een stuk gezelliger.”

Uitwedstrijden
Kalkman is ook regelmatig bij uitwedstrijden van AZ te vinden. “Ik ga eigenlijk naar alle uitwedstrijden in de onderste helft van Nederland. ADO Den Haag, Feyenoord, NAC, noem maar op. Altijd in het uitvak, want je gaat natuurlijk ook een beetje voor de gezelligheid. Ik amuseer mij altijd kostelijk.”

Foto van Christiaan Kalkman op 8 februari 2019 in het Rat Verlegh Stadion bij NAC Breda - AZ (0-3).

Geslaagd seizoen
Christiaan kijkt tot dusver terug op een geslaagd seizoen. “Ik vind het over het algemeen super goed gaan. Ik vind het gezellig en het is nu bijna zeker dat we vierde worden. Dat vind ik knap, als je ziet dat we voorafgaand aan het seizoen bijna de hele voorhoede hebben verkocht. Al onze doelpunten eigenlijk. Ik vind het echt een prestatie van AZ. Het is te wijten aan de rust binnen de club. AZ wordt goed geleid. Er wordt geen paniekvoetbal gespeeld, er heerst rust. Dit is denk ik de basis voor het succes.”

Vak U
Kalkman heeft zijn seizoenkaart op Vak T in het AFAS Stadion. Daar is hij erg tevreden over.  “Ik vind het prima daar. Het zicht is goed. Er is een juiste mix van fanatiekelingen en rustige mensen. Zoals het hoort.” Toch kijkt Christiaan soms met een schuin oog naar links, naar het volgende vak, Vak U. “Volgend jaar word ik 65 jaar en dan kan ik in dat vak met een goedkoop kaartje zitten. Dus over ruim een jaar ben ik daar te vinden.”

Club Brugge
Naast AZ zit er nog een club in het hart van Christiaan: Club Brugge. “In onze vlegeljaren, toen we een jaar of zestien waren, gingen mijn broer en ik altijd vanuit ons kleine dorpje in Zeeland op de brommer naar Brugge. Een uurtje heen, een uurtje terug. Hij was een heel groot Club-supporter, maar hij is helaas twee jaar terug overleden.”

Nagedachtenis
Kalkman vindt het leuk dat AZ de laatste jaren regelmatig oefenwedstrijden tegen Club Brugge speelt. “Twee jaar terug in de voorbereiding speelden ze in België tegen elkaar en hier ben ik toen naartoe geweest. Dit was eigenlijk ook ter nagedachtenis aan mijn broer, omdat het toch wel zijn club was.” Christiaan ziet een connectie tussen beide teams. “Spelers als Ruud Vormer, Ricardo van Rhijn en Ryan Donk die voor zowel Club Brugge als AZ speelden en Maarten Martens die nu jeugdtrainer is bij Club.”

AZ-DNA
Kalkman weet wel wat hij het mooist aan AZ vindt. “Het voetbal is door de jaren heen altijd aantrekkelijk en verzorgd. Er zijn periodes geweest dat het zeker minder was, maar als je terugkijkt zijn er jaren geweest dat AZ het beste voetbal van Nederland speelde. De jaren ’70 toen de club opkwam en dan deze eeuw met Co Adriaanse en Louis van Gaal. Voor het merendeel talentvolle spelers uit de eigen jeugdopleiding inzetten en dit aanvullen met gerichte aankopen. Dat is denk ik het DNA van AZ.”

Co Adriaanse
Tussen 2002 en 2005 stond Christiaans favoriete trainer aan het roer: Adriaanse. “Van Gaal heeft met AZ natuurlijk de prijzen gepakt en Georg Kessler deed dit in de jaren ’80 al eerder, maar toch is Adriaanse mijn favoriet. Vooral Europees onder Co vond ik het zo geweldig gaan. Het voetbal was echt op de aanval, van eigen kracht uit gaan.”

Salzburg
Kalkman was in 2008 met zijn familie in Oostenrijk op vakantie. Hij was in het centrum van Salzburg, toen hij de oud-trainer tegenkwam. “Ik liep over de markt toen ik om mij heen keek en ik hem ineens zag. Ik zei tegen mij vrouw: ‘Dat is Co Adriaanse!’. Maar zij wist eigenlijk niet wie hij was, ze was niet zo geïnteresseerd. Even later bedacht ik mij toen ineens dat Co zonder club zat en Red Bull Salzburg een trainer zocht. Die gaat daar aan de slag, dat kan niet missen. Dit bleek later inderdaad zo te zijn. Het was voor mij sowieso speciaal, omdat mijn moeder uit Salzburg komt en ik daar veel vakanties met mijn oma heb doorgebracht.”

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil je aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan!

Supporter Sunday
Ken jij ook een fan van ver? Stuur je tip naar d.vanderbij@az.nl.
Lees hieronder de vorige edities van deze rubriek
Deel 1 - Bakker uit Hoogeveen
Deel 2 - Fans uit Limburg

Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto’s: Felix en Christiaan Kalkman