Supporter Sunday: Friese fan

Gepubliceerd op 26 mei 19, 09:07

ALKMAAR- In de nieuwe rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Alex van Regenmortel (47) is al 30 jaar seizoenkaarthouder en woont in Friesland.

Alex reist voor elke thuiswedstrijd van AZ vanuit zijn woonplaats Leeuwarden zo'n 250 kilometer op en neer. Dit is 4.250 kilometer per seizoen en hiervoor is hij per seizoen ongeveer 50 uur aan reistijd kwijt.

Studententijd
“Ik woon sinds januari 2000 in Leeuwarden. Ik ben geboren en opgegroeid in Anna Paulowna, in de kop van Noord-Holland. Ik heb op de HEAO in Alkmaar bedrijfseconomie gestudeerd. In die tijd ben ik ook vrienden geworden met een aantal van mijn medestudenten.Toen wij in Alkmaar studeerden, waren wij een jaar of 17/18, we gingen we ook regelmatig naar voetbalwedstrijden. We kochten nog gewoon een los kaartje. We gingen ook weleens met een groepje bij trainingen kijken. Dit was in de tijd dat AZ net gedegradeerd was, 1989 uit mijn hoofd.”

Jubileum
“Ik weet nog dat wij de laatste wedstrijd van het seizoen thuis speelde tegen FC Den Haag, die wonnen wij met 3-1. Toen scoorde David Loggie twee keer. Dit was ook het jaar van die beruchte wedstrijd Volendam - PEC Zwolle die op 0-0 werd gehouden (salon remise). Wij vlogen eruit en zij bleven er allebei in. Na dat jaar heb ik een seizoenkaart gekocht. Ik zei het al tegen mijn dochter enige weken geleden, ik heb ook mijn seizoenkaart voor volgend seizoen alweer besteld en dit wordt dan de dertigste.”

Leeuwarden
“Na mijn studie in 1994 moest ik nog in militaire dienst. Na mijn dienstperiode heb ik drie jaar voor een makelaar in Anna Paulowna gewerkt. In die periode had ik contact gekregen met een grote verzekeraar in Leeuwarden. De contacten waren dusdanig goed, dat ik dacht: 'ik ga eens een open sollicitatie sturen'. Twee gesprekken later was ik aangenomen. Ik heb tweeënhalf jaar heen en weer gereden tussen Anna Paulowna en Leeuwarden. Het beviel zo goed dat ik naar een woning ben gaan kijken, om mij daar te gaan vestigen. In januari 2000 ben in Leeuwarden komen wonen. Al gauw daarna heb ik mijn vrouw leren kennen. Via de tennis, want ik tennis ook veel. Hierna zijn wij vrij snel gaan samenwonen en nu wonen wij alweer negentien jaar samen met onze twee dochters in Leeuwarden.”

Over de dijk
“Op het moment dat ik ging verhuizen zeiden mijn vrienden, die allemaal een beetje in de buurt van Alkmaar wonen, dat ik het nog een jaartje vol zou houden en dat ik dan de dijk niet meer over zou komen. Maar nu zijn we dus weer zoveel jaar verder en ik kom nog steeds één keer in de twee weken de dijk over voor een wedstrijd van AZ. Inmiddels gaat ook mijn oudste dochter nu alweer twee jaar mee naar de wedstrijden. Die heeft de genen een beetje van mij meegekregen. Zij heeft nu een gezamenlijke seizoenkaart met de zoon van een vriend van mij. We wisselen dan elke keer af wie er mee gaat. Zij is ook regelmatig bij thuiswedstrijden aanwezig. Ze vindt dat heel gaaf en het is ook gezelliger met z'n tweeën in de auto.”

Uitwedstrijden
“Vroeger heb ik ook veel uitwedstrijden bezocht. In eerste instantie ging ik met de jongens door Nederland heen. Zoals naar Rotterdam tegen Excelsior, naar MVV in Maastricht, en naar FC Eindhoven. Dit was toen nog allemaal in de TOTO Divisie-tijd. We hebben best wel veel stadions bezocht en we koppelden er ook vaak een weekendje aan. Dan huurden we een huisje in de buurt. Het was dus eerst in Nederland, en later hebben we ook aardig wat tripjes in het buitenland gemaakt.”

05-05-2005
“Ik moest er pas nog aan denken. We zijn naar Portugal geweest voor de halve finale van de UEFA Cup tegen Sporting Lissabon. Daar verloren wij met 2-1. Hierna kwam die memorabele wedstrijd op 5 mei 2005 in De Alkmaarder Hout. Toen werd het in de blessuretijd van de verlenging 3-2 voor Sporting en werd de eerdere vreugde ondergedompeld in groot verdriet. Je zag volwassen mensen met tranen in de ogen. ‘Hoe kan het nou?’ Vraag je dan af. We waren zo dicht bij de finale. De tickets waren bij wijze van spreken al geboekt.”

Krakkemikkig stadion
Twee jaar later, in 2007, was Alex er in Turkije bij tegen Fenerbahçe. “Toen werd het 3-3. Aardig wat doelpunten. De sfeer, 50.000 Turken die tekeer gingen, dat ging door merg en been. Hierna zijn wij ook een paar keer in Duitsland geweest en volgens mij de laatste echt verre uitwedstrijd was weer in Lissabon, alleen nu bij Benfica, waar we 2-0 verloren. Recentelijk ben ik nog in Ierland geweest voor de wedstrijd tegen Dundalk FC. Dat was in een krakkemikkig stadion in een buitenwijk van Dublin.”

Fanatiek
“Het is sowieso heel leuk om met elkaar naar het stadion te gaan en om al mijn vrienden, de ex-studenten, weer te zien. We zitten bovenin Vak R, ter hoogte van de middenlijn met een man of vijftien. Hier zitten wij al jaren bij elkaar. In 1994, na onze studie, zijn wij uit elkaar gegaan en is iedereen gaan werken. Het is van de zomer 25 jaar geleden dat wij afgestudeerd zijn. Het is heel gaaf om te zien dat je het contact met elkaar nog wel hebt. We zijn ook nog steeds goede vrienden en even fanatiek als vroeger. Wij gaan niet met de handen over elkaar zitten, er moet leven en bezieling in zitten en dat zit bij ons wel goed. Aanmoedigen, maar wel op een normale manier hoor. Voetbal is mijn passie en emotie hoort daar bij.”

‘Liefde zit diep’
Het wordt wel moeilijker voor Alex om de wedstrijden van AZ te bezoeken. “De kinderen groeien op, worden ouder, zij gaan in het weekend ook sporten. Het is allemaal wat passen en meten en dan merk je wel dat het een afstand is. Ik ben als ik naar een wedstrijd ga een halve dag kwijt. Dat wordt niet altijd gewaardeerd, maar de liefde voor AZ zit zo diep van binnen dat ik er toch elke keer weer heen ga. Het is ook elk jaar weer automatisme om mijn seizoenkaart te verlengen. Het is ontspanning, het is een uitlaatklep. Mensen weer zien en spreken en ik hou gewoon van voetbal. Hier liggen mijn roots.”

FC Groningen
Pas geleden heeft Alex zijn schoonvader meegenomen naar de wedstrijd AZ - FC Groningen. “Hij is een geboren Groninger, woont al jaren in Sneek, maar is supporter van de club. Hij is al wat ouder en gaat niet actief meer naar het stadion. Een vriend van mij is penningmeester van de Supportersvereniging bij AZ dus via hem hadden wij de kaarten gekregen. Dan wil hij wel graag mee. Mijn vrouw en mijn jongste dochter waren er ook bij. Dat zijn gewoon leuke momenten om met elkaar te beleven. Tijdens zo’n wedstrijd ben je elkaar natuurlijk wel een beetje aan het gek maken. Dan hoop je wel dat jouw ploeg wint, anders hoor je dat natuurlijk van je familie. Mijn vrouw heeft ook Gronings-bloed dus zij zit er een beetje tussenin. Zij zegt weleens gekscherend dat zij voor Groningen is.”

Brief
Van Regenmortel heeft door de jaren heen verschillende spelers gehad waarvoor hij naar het stadion kwam. “Toen ik nog klein was, rond de tien jaar, heb ik een brief naar Roelf-Jan Tiktak gestuurd. Hierin vroeg ik om een handtekening. Ik kreeg toen een gesigneerde ansichtkaart met zijn foto erop terug. Dat was heel grappig.”

Adriaanse
Tussen 2002 en 2005 onder coach Co Adriaanse was een misschien wel zijn favoriete tijd. “We speelden toen heel mooi voetbal. Vanaf minuut één volle gang naar voren. Vooral een speler als Mousa Dembélé springt er dan uit. Als je dan naar een actie van hem kijkt zoals toen uit bij Willem II in Tilburg. Zijn slalom langs vijf á zes man en dan nog scoren ook! Het elftal van Co was toch wel het gouden elftal, van wat ik tot nu toe gezien heb in het stadion. Ik heb Adriaanse zelf op mijn werk ook nog mogen ontmoeten toen hij een lezing gaf. Ik heb hem toen even kort gesproken over deze periode. Het was wel bijzonder om het even een-op-een met hem hiervoor te kunnen hebben.”

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil jij aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan!


Supporter Sunday

Ken jij ook een fan van ver? Stuur je tip naar d.vanderbij@az.nl
Lees hieronder de vorige edities van Supporter Sunday.
Deel 1 - Bakker uit Hoogeveen
Deel 2 - Fans uit Limburg
Deel 3 - Fan in België
Deel 4 - Marco uit Flevoland

Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto’s: Alex van Regenmortel