Supporter Sunday: Hoteleigenaar uit Leuven

Gepubliceerd op 02 juni 19, 08:52

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Pieter Konijn (42) woont in Leuven en biedt met zijn hotel onderdak aan AZ Onder 13 tijdens het Europese Miniementornooi in België.

Om zijn favoriete team in het AFAS Stadion in actie te zien legt Konijn meer dan 500 kilometer per wedstrijd af en zit hij met zijn gezin per duel in totaal ruim vijf uur in de auto. Wat neerkomt op 8500 kilometers en 85 uur reistijd per seizoen.

Heerhugowaard
“Ik ben in Alkmaar geboren, ik kom oorspronkelijk uit Heerhugowaard. Vanaf dat ik klein ben bezoek ik de wedstrijden van AZ. In De Alkmaarder Hout op de staantribune. Maar ik kan mij hier niet zo heel veel meer van herinneren. Mijn woonplaats is ook in eerste instantie de reden geweest waarvoor ik voor AZ ben geworden. In de tijd dat ik studeerde ben ik wel even afwezig geweest, maar hierna ben ik weer teruggekomen.”

Hotel
“Ik woon nu sinds 1995, dus al bijna 25 jaar, in Leuven. Ik ben hier heen gekomen voor de studie. Ik wilde Geneeskunde studeren, maar ik was in Nederland uitgeloot, waarna ik naar België ben vertrokken. Ik heb de opleiding uiteindelijk niet afgemaakt en ik ben de horeca in gegaan. Ik ben voor mezelf gestart en ik heb toen een restaurant geopend. Het ging steeds beter in de branche waardoor ik ook een hotel ben begonnen.”

Maarten Martens
“Ik vind het heel leuk dat er met name vroeger veel Belgen speelden. Maarten Martens is hierin wel een van mijn favorieten. Hij is nu natuurlijk werkzaam bij Club Brugge. Maar ik heb ook een keer naast hem gezeten tijdens een wedstrijd. Hij was voor mij wel de absolute topper. Technisch een heel mooie speler. Maar er zijn er natuurlijk meer, zoals Gill Swerts en Moussa Dembélé.”

Vak voor Belgen
“Vroeger was er een Belgenvak in het AFAS Stadion. Het vak naast het uitvak. Als een Belg scoorde, dan werd het het nummer ‘België’ van Het Goede Doel gedraaid. Ik heb in het Belgenvak gezeten. Dat is natuurlijk wel leuk. Het schept toch wel een extra band die ik met AZ heb. Voor de rest heb ik nog achter de dug-out gezeten, maar ik zit nu mooi in het midden van het stadion, in Vak P. ”

Ouders
Er zijn veel dingen die Konijn aantrekkelijk vindt aan AZ. “Dat de club hun eigen jeugd veel kansen geeft. Dat vind ik gewoon tof. Ze spelen mooi en aanvallend voetbal. Ik kom er gewoon graag. Mede ook, omdat mijn ouders daar op de tribune zitten. Dus ik zie en spreek mijn ouders altijd in het stadion. Dat maakt het gezellig. Af en toe eten wij vooraf. Ik vind het gewoon een heel mooie en sportieve club. Uiteindelijk dit seizoen toch weer een goede vierde plek en er zijn weer veel Nederlanders in het elftal. Dat vind ik knap.

Europese uitwedstrijden
Pieter is er ook bij alle Europese uitwedstrijden van AZ bij. “Een vriend met wie ik altijd naar de wedstrijden van AZ ga, had connecties bij Rodi Media en zodoende werden wij een keer uitgenodigd in de skybox. Hier ontmoette ik Dick Ranzijn, de technisch directeur. Hier sprak ik met hem over Europees voetbal. Dat ik graag naar de wedstrijden toe wilde, maar ik vond het niet veilig om alleen te gaan. En sindsdien ga ik elke Europese wedstrijd met hem mee. Rodi en AZ regelen dit. Dan gaan wij een dag of vijf weg en ook mijn familie gaat mee. We gaan voor de wedstrijd, maar ook een beetje voor de cultuur en de stad. Het is gezellig, om er gewoon eens af en toe tussenuit te zijn. Dus ik ben heel blij dat AZ ook dit jaar weer Europees voetbal heeft gehaald.”

Foto van Konijn tijdens FC Zenit - AZ in de groepsfase van de Europa League, 29 september 2016.

Familiare sfeer
“Bij AZ heerst een hele familiare sfeer, met de mensen die er werken. De flexibiliteit is ook erg goed, want als ik een keer niet kan komen en ik de kaarten wil doorgeven, dan wordt dit goed geregeld. Alles gaat goed in werking, helemaal als je het vergelijkt met de Belgen. Daar is het administratief een stuk minder georganiseerd. Dat terwijl je veel meer betaalt voor je seizoenkaart. Ik zie heel veel voetbal in België, op uitnodiging altijd, maar alleen als AZ die dag niet speelt. Ik ken John van den Brom bijvoorbeeld ook van zijn tijd bij Anderlecht. Hij staat ook met mijn zoon op de foto, dat maakt het allemaal wel grappig eigenlijk.”

Miniementornooi
De jeugdspelers van AZ Onder 13 komen elk jaar in augustus drie dagen in Pieter's hotel slapen. “Zij spelen hier het Europese Miniementornooi. Zij doen het eigenlijk altijd goed. Ze spelen regelmatig de finale of winnen zelfs. En er spelen altijd echt heel grote ploegen, zoals Manchester City en Chelsea. Dat maakt het alleen maar leuker. Ik was in eerste instantie zelf altijd toeschouwer bij het jeugdtoernooi en op een gegeven moment kwam de toernooidirecteur naar mij toe om te vragen of ik met mijn hotel AZ niet kon herbergen tegen een kleine betaling. De AZ’ers sliepen toen namelijk in een hotel waar zij veel voor betaalden. Maar ik wilde dat wel gratis doen, want het is tenslotte mijn club. Dat is mijn sponsoring naar AZ toe.”

Dankbaar
“Als de spelers hier komen slapen krijg ik altijd na afloop een vaantje of een sjaaltje. Ze zijn altijd heel dankbaar en zeer respectvol en netjes. ’s Avonds drinken en bespreken wij ook wel eens wat met de trainers. Ook zij zijn altijd heel vriendelijk en warm.” Toen de spelers een keer in hotel logeerde vond er een tragische gebeurtenis plaats. “Een student die bij mij werkte was overleden. Toen de spelers dit hoorden, gingen zij allemaal in een kring staan. Dat was zo prachtig. Dat wekt bij mij alleen nog maar meer sympathie voor AZ op.”

Parkeerplek
In ruil voor zijn sponsoring krijgt Pieter een parkeerplek naast het AFAS Stadion. “Hierdoor kan ik snel wegrijden na de wedstrijd. Dat scheelt wel als je een paar uur onderweg bent. Vooral als het een slechte wedstrijd is en ze hebben verloren, dan is die tweeënhalfuur wel lang en is de stemming ook niet zo goed. Het stadion is voor mij makkelijk bereikbaar, al is het een afstand, het ligt buiten de stad, heel anders dan in vergelijking met België waar de stadions allemaal in de steden liggen.” 

AZ-kantoor
“Ik heb mijn kantoor helemaal verbouwd. Zo prijkt het AZ-logo hier op de muur. Dit is vooral leuk als er mensen uit Alkmaar komen. Zij zijn dan altijd zo verbaasd als ze dit aantreffen.”

Een foto van de muur van Pieter's kantoor.

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil jij aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan!


Supporter Sunday
Ken jij ook een fan van ver? Stuur je tip naar d.vanderbij@az.nl
Lees hieronder de vorige edities van Supporter Sunday.
Deel 1 - Bakker uit Hoogeveen
Deel 2 - Fans uit Limburg
Deel 3 - Fan in België
Deel 4 - Marco uit Flevoland
Deel 5 - Friese fan

Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto’s: Pieter Konijn