Supporter Sunday: Bakker uit Hoogeveen

Gepubliceerd op 28 april 19, 09:04

ALKMAAR- In de nieuwe rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Maikel Bakker (29) heeft bijna tien jaar een seizoenkaart en is woonachtig in Hoogeveen. De geboren Alkmaarder over zijn hoogtepunten in Vak S en het supporter zijn in Drenthe.

Bakker reist vanuit zijn woonplaats Hoogeveen elke thuiswedstrijd heen en terug een totaal van 400 kilometer. Dit komt per seizoen neer op 6.800 afgelegde kilometers en zo'n 68 uur aan reistijd.

Basisschool
Op de basisschool kwam Maikel voor het eerst in aanraking met AZ. “Ik ben geboren in Alkmaar en hier ook opgegroeid. Op school was iedereen natuurlijk voor AZ zodoende kwam ik bij de club terecht.”

Eerste stadionbezoek
Toch heeft het nog een tijdje geduurd voordat hij voor het eerst naar het stadion ging. “Mijn eerste stadionbezoek was in 2007, toen nog in het DSB Stadion, tijdens de wedstrijd AZ - FC Groningen waar ik met mijn vader naartoe ging. Ik had via-via kaartjes kunnen regelen. Het weer was mooi, de sfeer was goed. De wedstrijd eindigde alleen wel in 2-2.”

Seizoenkaart
Bakker is vanaf 2010 te vinden in Vak S van het AFAS Stadion. “Al drie jaar voor het kampioenschap in 2009 stonden mijn vader en ik op de wachtlijst voor een seizoenkaart.” Maikel was nog nooit bij een wedstrijd van AZ geweest, maar schafte gelijk een seizoenkaart aan. “Er was op dat moment een erg lange wachtlijst. Ik was al fan, ik wilde graag naar het stadion, dus wij dachten: dan regelen we meteen een seizoenkaart.”

Vrouw als medesupporter
De eerste jaren in het stadion bracht Maikel door met zijn vader, een AZ-supporter die tot vandaag de dag in Alkmaar woont. “Maar hij kan niet zo vaak meer naar de wedstrijden toe. Toen heb ik mijn vrouw Elise in zijn laatste jaar een keertje meegenomen naar een duel. AZ - FC Twente was dat geloof ik. Vanaf dat moment was ze om en heeft zij de seizoenkaart van mijn vader overgenomen. Voorheen hield ze helemaal niet van voetbal, maar ze is echt fan geworden en gaat ook bijna elke wedstrijd mee.”

Wisselend seizoen
Bakker kijkt terug op een wisselend seizoen. “Er hebben hele mooie wedstrijden tussen gezeten. Als hoogtepunt natuurlijk de overwinning op Ajax. Maar ook wedstrijden zoals laatst tegen ADO Den Haag dat je je zit te verbijten op de tribune, omdat ze de bal er gewoon niet inschieten. Het had bij die wedstrijd gewoon 8-2 kunnen en moeten zijn en toch verlies je. Het rendement is denk ik het grootste probleem dit seizoen.”

Toekomst
Toch ziet Maikel veel positieve punten voor de toekomst. Met name wat betreft de ontwikkeling van spelers. Zo is de Noorse rechtsback Jonas Svensson iemand waar hij graag naar kijkt. “Svensson is een speler die altijd dáár opduikt waar je hem nodig hebt. Precies op het moment dat je jezelf gaat afvragen waar hij is, komt hij weer tevoorschijn. Dat vind ik een kracht.”

Kwartfinale Europa League
Maikel heeft in zijn tijd als seizoenkaarthouder veel memorabele momenten meegemaakt en grote spelers zien komen en gaan. “Ik heb eigenlijk twee favoriete wedstrijden van de afgelopen jaren. Allereerst de competitiewedstrijd AZ - FC Twente in het seizoen 2011-2012 waarin de Braziliaanse verdediger Douglas van FC Twente rood kreeg en een kopstoot aan de scheidsrechter gaf, Twente maakte gelijk in de laatste minuten en toch wisten wij in de extra tijd nog te winnen. Die wedstrijd zal altijd bijblijven. Maar ook de kwartfinale in de Europa League tegen Valencia. Dat is toch wel de wedstrijd waar ik met het meeste plezier op terugkijk, die 2-1 overwinning. Al was de uitschakeling die later volgde natuurlijk heel jammer.”

Jozy Altidore
Maikels favoriete speler die hij in actie heeft gezien, is dan ook van deze periode: spits Jozy Altidore. “Het is een echte Amerikaan, hij gaat altijd door, geeft niet op. Het is een speler die alleen maar voor de winst gaat en niets anders. Iemand met teamgeest en oog voor zijn ploeggenoten. Hij was toentertijd zeker één van de belangrijkste spelers én een van mijn favorieten.”

Drenthe
Bakker is tegenwoordig woonachtig in Hoogeveen. Hier werkt hij als verpleegkundige in de ouderenzorg. “Ik heb een aantal jaar geleden mijn vriendin leren kennen. Zij woonde in Hoogeveen. We hebben toen de keuze gemaakt om hier te gaan wonen. Het is nu wat langer reizen naar AZ, maar ik heb het er zeker voor over. Ik ben er elke thuiswedstrijd bij.” Uitwedstrijden bezoekt Bakker wat minder regelmatig. In het werk dat hij doet heeft hij ook vaak avond- en weekenddiensten. “Maar bij de bekerwedstrijd tegen Alcides in Meppel ben ik dit seizoen wel geweest. Dat is ook praktisch om de hoek, dus die kon ik niet overslaan.”

Supporters
Veel AZ-support is er in zijn nieuwe woonplaats niet vertelt Bakker: “Ik ken nog twee medesupporters hier uit de buurt. Die heb ik onlangs via een collega ontmoet. Ook zij zeggen dat wij de enige supporters uit de omgeving zijn. De meeste mensen hier zijn voor Feyenoord of Ajax. We zitten precies tussen Groningen en Zwolle in, maar fans van die clubs zie je hier weinig. Iedereen beweert voor FC Emmen te zijn, maar meer óók voor Emmen. Dus naast Ajax of Feyenoord.”

In blijde verwachting
Maikel en Elise verwachten in oktober hun eerste kindje. De bedoeling is ook dat hij of zij een echte AZ’er wordt. De voorbereidingen hiervoor zijn al getroffen. “Ja, we hebben onze slag geslagen in de fanshop. AZ-rompertjes, slabbetjes, noem maar op. De bedoeling is, indien hij of zij het leuk vindt, waar we natuurlijk wel voor gaan, dat hij of zij op termijn meegaat naar de wedstrijden van AZ. Maar voorlopig nog niet, anders krijg ik ruzie met mijn vrouw.”


Laatste fase
Ondanks de spannende tijd zijn Maikel en Elise in de laatste thuiswedstrijd tegen PSV weer van de partij. Maikel verwacht een lastige laatste fase van het seizoen. “Maar ook al mocht het dit seizoen niet lukken om Europees voetbal te halen, AZ durft omhoog te kijken en ik merk ook dat ze steeds iets hoger gaan spelen. We zijn de afgelopen tien jaar opgeklommen van de subtop naar de top-vier en ik denk dat we op termijn zeker kunnen gaan aanhaken bij PSV en Ajax. We moeten volgend seizoen alleen wel op zoek naar afmakers voor de goal en een meevoetballende spits.”

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil je aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan


Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto's: Maikel Bakker