Supporter Sunday: Marco uit Flevoland

Gepubliceerd op 19 mei 19, 09:11

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Marco Hoogervorst (52) reist voor zijn werk de wereld rond, maar is om de week in het AFAS Stadion te vinden.

Vijftien jaar geleden verhuisde Marco met zijn gezin naar Dronten in Flevoland. En AZ verhuisde mee. Iedere thuiswedstrijd wordt trouw bezocht. Dit betekent 200 kilometer per wedstrijd, 3400 kilometer per seizoen en ongeveer 43 uur aan reistijd.

Middelbare school
“Ik kom oorspronkelijk uit de Zuid-Hollandse Bollenstreek. Daar had je als mogelijke clubs eigenlijk alleen Feyenoord of Ajax. En daar had ik allebei niks mee. Op een gegeven moment raakte ik op de middelbare school bevriend met twee jongens. Één daarvan kwam oorspronkelijk uit Heiloo en was verhuisd naar de Bollenstreek. Op een dag kwam AZ ter sprake en of we een keer naar een wedstrijd zouden gaan. Maar dit was al ná het moment dat ik zelf voor AZ gekozen had.”

Olympisch Stadion
“In 1981, direct na het kampioensjaar van AZ, ging ik met mijn vader voor het eerst naar een wedstrijd. Dat was het Europa Cup I-duel tussen AZ en Liverpool in het Olympisch Stadion. Het was best wel bizar eigenlijk, want het is een heel groot stadion en het was bijlange na niet vol. In die tijd koos men voor het Olympisch Stadion wanneer er Europese wedstrijden gespeeld moesten worden, vanwege de grotere capaciteit. Ik heb die wedstrijd dus meegemaakt, in een sfeerloos stadion en het was ook nog eens de laatste ronde. We werden uitgeschakeld,maar AZ werd mijn club!”

Molenaar Tribune
“Het jaar hierna ben ik met die twee vrienden van mij regelmatig naar wedstrijden geweest. In de Hout, want daar was het wel gezellig. Op de Molenaar Tribune, heel de wedstrijd schreeuwen en halve bakstenen en andere voorwerpen die de tegenstander gooide ontwijken. Want in die tijd stond de fanatieke AZ-aanhang naast de aanhang van de bezoekers, op dezelfde tribune. De ME stond er dan altijd tussenin, dat was heel dynamisch. Hoogervorst bleef AZ steunen, zowel in goede als in slechte tijden. Ook toen AZ in de Eerste Divisie speelde zijn wij ze gewoon blijven volgen.”

Europese wedstrijden
Marco heeft veel bijzondere momenten meegemaakt. “Wat heel mooi was, wat ik mij nog kan herinneren, was de reeks van AZ in de UEFA Cup in 2004-2005 onder Co Adriaanse. Dit was voor het eerst weer in heel lange tijd dat wij Europa in gingen. Toen zijn wij een aantal uitwedstrijden mee geweest. Voor altijd op het netvlies: de gruwelijke wedstrijd tegen Sporting Lissabon. Wij stonden in de tweede helft recht achter Henk Timmer, dus wij zagen de goal van Sporting in de laatste minuut van dichtbij. Maar goed, we waren er ook bij in mooie tijden, zoals een ronde eerder tegen Villarreal in Spanje. Ik herinner mij ook nog dat we twee keer in Sevilla zijn geweest. De ene keer voor de wedstrijd van AZ tegen Real Betis en daarna voor de wedstrijd tegen Sevilla FC. Altijd was de sfeer top en positief.”

Marco Hoogervorst en zijn vriend Jules Rood voorafgaand aan de kwartfinale UEFA Cup: Villarreal - AZ (1-2) in 2005.

Van Galen
De favoriete wedstrijden van Marco waren toch vooral Europees. “Dit is toch altijd een mooi moment om je te meten. Een van mijn favoriete wedstrijden was de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe SK. Dat was wel heel mooi.” AZ speelde in 2007 in Turkije met 3-3 gelijk, maar na een achterstand van 0-2 in Alkmaar slaagde de ploeg van Louis van Gaal er toch in om een 2-2 gelijkspel uit het vuur te slepen, wat genoeg was om door te stoten naar de achtste finales. De beslissende treffer toentertijd kwam op naam van Barry van Galen, één van de favoriete spelers van Hoogervorst. “Hij was geniaal. Een echt clubmens. En dat is hij natuurlijk nog steeds.”

‘Spaarpotje zit vol’
Onder trainer John van den Brom is Marco de laatste paar jaren Europees niet meer meegegaan. “Het trekt mij iedere keer niet. Het zijn allemaal Oost-Europese clubs die we loten en dat vind ik dan niet aantrekkelijk om naartoe te gaan. Het spaarpotje zit nu vol om in het aankomende seizoen weer eens naar een leuke club te gaan.”

AZ als ontmoetingsplaats
In alle jaren dat Hoogervorst AZ volgt is hij dat blijven doen samen met Jules Rood, zijn vriend van het eerste uur. “En dat blijven we doen. Daarnaast is de opvolging geregeld. Mijn jongste zoon Vincent gaat bijna elke wedstrijd mee en ook mijn oudste zoon Menno en Jules' zoon Max gaan af en toe mee. Het is eigenlijk altijd gezellig. We blijven ook achteraf even hangen. Voor mij is AZ naast een heel sympathieke club, ook een competitieve club. Er wordt altijd ergens voor gevoetbald. De club staat dicht bij de mensen. En daarnaast heb ik die vriendschap met Jules vanaf de middelbare school en hij woont nog steeds in de Bollenstreek en ik in Dronten, dus AZ is ook altijd een ontmoetingsplaats voor ons.”

AFAS Stadion
Marco heeft een seizoenkaart sinds de opening van het AFAS Stadion in 2006. “De jaren hiervoor was hier geen mogelijkheid voor. In De Alkmaarder Hout was het stadion vaak uitverkocht, het was veel te klein. Maar sinds de opening van het nieuwe stadion heb ik dus meteen een seizoenkaart genomen en ik heb er nu dus twee.”

Bitterballen
De seizoenkaarten van Hoogervorst bevinden zich in Vak O op de Molenaar Tribune. “Hier zitten we sinds we een seizoenkaart hebben. Het is ook de kant waar de bezoekers zitten, dus daar heb je dan ook nog een beetje zicht op.” Marco mist echter één ding. “De bitterballen. Ik heb vorig jaar hierover ook naar horeca geschreven, want vroeger waren ze er altijd wel. Dick Advocaat was altijd gek van de bitterballen, maar sinds Dick weg is, zijn de bitterballen ook weg. Dus dat is alweer een poosje.”

Dronten
Vijftien jaar geleden is Marco voor zijn werk van de bollenstreek naar Dronten verhuisd. “Maar het AZ’er zijn is altijd gebleven. Ik weet ook dat waar ik woon in Flevoland, er meer mensen voor AZ zijn. Ik weet niet of ze ook allemaal een seizoenkaart hebben, maar er zijn wel mensen die af en toe naar het stadion gaan.”

Internationale bekendheid
Hij is dus niet de enige. En dat blijkt ook wel in zijn werk. Voor het werk dat Marco doet reist hij regelmatig naar het Midden-Oosten, Afrika en India. Tijdens het reizen is Hoogervorst iets opgevallen met betrekking tot AZ. “Er wordt gekeken naar de Nederlandse competitie. In veel landen wordt de Eredivisie in ieder geval herhaald, soms ook complete wedstrijden. Dus dan zie ik nog wel eens wat voorbij komen. Maar met name de internationale wedstrijden van Nederlandse clubs worden uitgezonden en dan kom je er ook achter dat AZ bij veel mensen toch wel een bekende naam is.”

Alkmaar
“De laatste jaren is het een beetje opgedroogd, maar hiervoor heeft AZ jaren gekend waarin het natuurlijk goed presteerde in Europa en dat zien mensen. Ze zien de naam terugkomen in de lijstjes en kijken af en toe een wedstrijd. Dan leg je uit dat je supporter bent en zo komt het ter sprake. Dit is met name in het Midden-Oosten. Ze hebben het hier eigenlijk altijd over Alkmaar, nooit over AZ. Ik denk dat ze ‘AZ’ zien als ‘FC’ in de naam. Ook bij de commentatoren hoor je dit namelijk terug.”

Vechtersmentaliteit
In het stadion zag Hoogervorst dit seizoen goede en minder goede dingen. “De absolute wil om te winnen maakt het verschil tussen klasse en topklasse. En dat ontbrak er nog wel eens aan, met name in de 'kleine' wedstrijden, die uiteindelijk het verschil maken als het gaat om de stand op de ranglijst. Het talent is er, de conditionele fitheid is er, de omstandigheden zijn fantastisch. Alles om optimaal te presteren is aanwezig. Het mentale vlak, dat is de volgende stap. Hardheid en meedogenloosheid.” Iets wat Ron Vlaar bezit. “Dat is het mooie aan Ron. Hij werkt keihard en heeft een over-mijn-lijk-mentaliteit, zoekt de simpele oplossing en trekt aan de noodrem wanneer nodig. Ook Jonas Svensson is zo’n speler. Uiteindelijk gaat het om het winnen en niet om het meedoen.”

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil jij aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan!


Supporter Sunday
Ken jij ook een fan van ver? Stuur je tip naar d.vanderbij@az.nl
Lees hieronder de vorige edities van deze rubriek.
Deel 1 - Bakker uit Hoogeveen
Deel 2 - Fans uit Limburg
Deel 3 - Fan in België

Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto’s: Marco Hoogervorst