Supporter Sunday: Op de motor vanuit Breda

Gepubliceerd op 09 juni 19, 09:01

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Ron Huiberts (41) woont in Noord-Brabant en komt om de week op de motor naar het AFAS Stadion. 

Vanaf zijn huis in Breda naar het AFAS Stadion in Alkmaar en weer terug, is Ron per keer zo’n 300 kilometer en vier uur onderweg. Per seizoen komt dit neer op 68 uur aan reistijd over 5100 kilometers. 

Voetbalminded
“Het is bij mij eigenlijk niet zo spannend. Ik ben opgegroeid in Heerhugowaard. In 1997 ben ik voor mijn studie Verkeerskunde naar Breda verhuisd en ik ben er nooit meer weggegaan. Mijn familie is eigenlijk niet heel erg voetbalminded, maar ik voetbalde zelf vroeger altijd wel op straat.

Middenstip
“Een vriendje van mij kreeg op een dag via zijn voetbalvereniging kaarten om naar AZ te gaan. Dit was in 1991, net na mijn veertiende verjaardag. Toen ben ik mee geweest naar de wedstrijd AZ - Telstar die in 1-1 eindigde. Hier zat ook een rondleiding door het stadion bij. De eerste keer dat ik naar een voetbalwedstrijd toeging stond ik meteen voor de aftrap op de middenstip. Dat was heel bijzonder natuurlijk. Een jaar later kreeg ik weer kaarten waarna ik heb besloten om vaker te gaan en zelf maar tickets te gaan kopen. Als tieners vonden wij het leuk, erg interessant. Op die manier ben ik verslaafd geraakt aan AZ.”

Jubileum
Ron vierde dit seizoen een jubileum. Hij zat voor het 25e jaar op rij als seizoenkaarthouder op de tribune. “Sinds het seizoen 1994-1995 zit ik bijna elke twee weken in het stadion. En ik heb ook dit jaar weer verlengd. Ik zit al zo lang bij de club. Vroeger waren we blij met een periodetitel zodat wij mee konden doen aan de nacompetitie. Nu hebben we alweer een kampioenschap en de beker gewonnen.”

800 wedstrijden
Dit waren ook wel Ron’s hoogtepunten als supporter. “Het kampioenschap in 2009 en qua wedstrijd was de gewonnen bekerfinale tegen PSV het mooist. Dit was natuurlijk heel tastbaar. Één wedstrijd in De Kuip en die wonnen we. Dat is pure euforie, blijdschap. Maar er zijn zoveel hoogtepunten geweest. Wat mij ook nog heel levendig bijstaat is de wedstrijd tegen ADO Den Haag om het kampioenschap. De eerste keer dat we kampioen werden. Maar ook dat wij naar Emmen toe gingen met vijftien bussen en dat Inia scoorde en dat hij als een vliegtuigje over het hele veld rende om zijn goal bij het uitvak te vieren. En natuurlijk Bevrijdingsdag 2005 in De Hout de halve finale tegen Sporting. Er zijn zoveel mooie momenten in de bijna 800 wedstrijden die ik van AZ heb gezien.”

Rood-wit bloed
“Ik ben allereerst verslaafd geraakt aan het spelletje en daarna ontmoet je mensen, maak je vrienden, die je elke keer weer in het stadion ziet. Ergens is het ook een gewoonte geworden. AZ was mijn eerste voetballiefde. Mensen vragen weleens: ‘Waarom ben je dan niet voor NAC?’ Het rood-witte bloed stroomt door mijn aderen. Ik kan niet zomaar van club wisselen. Ook al zal er een moment komen dat ik niet meer naar het stadion ga of kan gaan, ik zal altijd supporter blijven.”

Op de motor
“Ik reis altijd in mijn eentje naar het stadion toe en kom de bekenden daar tegen. Ik heb helaas geen reisgenoot, maar ik ben het na al die tijd wel gewend. Ik kom altijd op de motor of met de trein naar het stadion. Je moet wat als je geen auto hebt.” 

Mister Jong AZ
Ook bij uitwedstrijden is Ron er zoveel mogelijk bij. “Natuurlijk laat ik weleens een wedstrijdje schieten. Groningen is voor mij bijvoorbeeld wel erg ver. Maar ik ben dit jaar wel in Heerenveen geweest. Dus ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden te kijken. Zowel van het eerste als van Jong AZ. “Ik sta ook wel bekend als Mister Jong AZ, qua fan zijn. Ik ben degene die de afgelopen twee seizoenen de meeste wedstrijden uit en thuis heeft bezocht.”

Nostalgie
“Jong AZ speelt natuurlijk op niveau. Vorig seizoen was het voor mij weer even een rondje nostalgie om langs alle stadionnetjes van de Eerste Divisie te gaan, waar ik zal zo lang niet meer was geweest. En het is ook altijd leuk om te zien wat er achter het eerste elftal zit, hoe doet de jeugdopleiding het. Een aantal jongens die ik de afgelopen anderhalf à twee jaar in actie heb gezien zie je dan ook bij het eerste aansluiten en daar doorbreken.”

Doorbreken
Huiberts zag ook dit jaar bij Jong AZ spelers rondlopen die hij volgend seizoen bij het eerste verwacht. “Ferdy Druijf was natuurlijk verhuurd, maar die zie ik volgend jaar volledig met het eerste meedraaien. En Kenzo Goudmijn zou ook wel eens kunnen gaan aansluiten en het broertje van Teun Koopmeiners, Peer.” Al eerder zag hij grote spelers van Jong AZ in het eerste doorbreken. “Ik heb Teun Koopmeiners, Pantelis Hatzidiakos in actie gezien. Maar zeker ook Calvin Stengs en Myron Boadu.”

Europese campagne
Thuis- en uitwedstrijden van zowel AZ als Jong AZ in Nederland zijn voor Ron niet genoeg. “Ik heb twee-derde van de Europese campagne sinds 2005 gezien. Een fantastische ervaring. In Noorwegen en Kazachstan met ongeveer achttien man aanwezig zijn, maar ook met 7000 man bij Arsenal. Iedere wedstrijd heeft wel iets bijzonders. Is het qua locatie, de tegenstander, het reizen maakt het gewoon ongelofelijk leuk.”

Ron vindt het moeilijk in te schatten wat hij van de aankomende Europese wedstrijden kan verwachten. “Ik hoop gewoon op een leuke tegenstander. We zijn geplaatst dus we zouden een tegenstander moeten treffen die we zouden moeten kunnen verslaan. Het is heel afhankelijk van de tegenstander en hoe ver wij zijn in de voorbereiding.”

IJsland
Hij weet wel waar hij het liefst naartoe zou gaan voor een wedstrijdje. “IJsland. Dat is puur, omdat ik dat een prachtig vakantieland vind. Maar alles wat maar op een beetje normale manier te bereizen is vind ik prima. Liever niet meer achterin Kazachstan. Maar ik ga er hoogstwaarschijnlijk sowieso naartoe, ongeacht de locatie. Op mijn werk weten ze al in welke periode het Europees voetbal weer begint en daar proberen ze mij dan ook in mee te helpen. De loting is op tijd, dus ik heb genoeg tijd om mij voor te bereiden. Op het werk vinden zij het machtig mooi dat er iemand voor AZ is en ook zo fanatiek als ik. Er zijn ook wel mensen die andere clubs supporten, dus we hebben regelmatig leuke discussies in de kantine.”

Fanatiek
Huiberts heeft een seizoenkaart op Vak X1. Één van de fanatieke vakken in het stadion. “Ik ben een fanatiek supporter die zoveel mogelijk aanwezig is. Ik sta niet voorop als het gaat om zang en dergelijke. Die tijd is echt voorbij. Dat deed ik ergens jaren ’90, begin deze eeuw. Maar ik ben er wel, ik doe ook mee wanneer de sfeer goed is. Ik kom echt voor het voetbal, het randgebeuren er omheen dat mag mij op sommige momenten echt gestolen worden.”

Leuk voetbal
“Ik kom voor het shirt, ik kom voor het logo om het zo maar te zeggen. Ik denk dat het niet nodig is om spelers te vereren. Zolang degenen die de shirtjes allemaal hun best doen, dan zijn het mijn grootste vrienden. Ik kom in eerste instantie voor een heel leuke wedstrijd. De laatste jaren eindigden wij in de top zes. Ik heb dan liever dat je met leuk voetbal zesde wordt, dan dat je met heel matig spel derde wordt. Natuurlijk, ik baal als AZ verliest, maar ik ben allang blij dat AZ is uitgegroeid tot een mooie, stabiele subtopper met de wens om veel eigen jeugd in te brengen. Het is een organisatie die niet in paniek raakt. Dat siert de club ook heel erg.”

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil jij aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan!


Supporter Sunday
Ken jij ook een fan van ver? Stuur je tip naar d.vanderbij@az.nl
Lees hieronder de vorige edities van Supporter Sunday.
Deel 1 - Bakker uit Hoogeveen
Deel 2 - Fans uit Limburg
Deel 3 - Fan in België
Deel 4 - Marco uit Flevoland
Deel 5 - Friese fan
Deel 6 - Hoteleigenaar uit Leuven

Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl & Ron Huiberts