Supporter Sunday: Privé-rondleiding door het AFAS Stadion

Gepubliceerd op 23 juni 19, 09:16

ALKMAAR- In de rubriek Supporter Sunday spreken we AZ-supporters die jaarlijks duizenden kilometers afleggen om hun club in actie te zien. Ruben de Hoog (20) woont in Bleiswijk en is van kleins af aan fan van AZ. Zo kreeg hij een privé-rondleiding en had hij een aantal jaar toegang tot de bestuurskamer, waar hij al zijn helden ontmoette.

Ruben legt voor elke wedstrijd die hij in het AFAS Stadion bezoekt, bijna 200 kilometer af en hij is drie uur onderweg.

Buitenbeentje
“Ik woon in Bleiswijk en ik ben tweedejaars HALO-student. De opleiding tot gymdocent. Ik ben mijn hele leven al AZ-supporter. Ik ben twee weken voor Feyenoord geweest, maar mijn vader is van oorsprong Ajacied en hij wilde geen Feyenoorder in huis. Ik was een jaar of vijf toen ik voor AZ koos. Gewoon uit het niets, maar ik heb het altijd vastgehouden. Er is niemand in mijn omgeving die uit Alkmaar komt of voor AZ is, ik ben echt de enige. Ik heb alleen maar Feyenoorders en Ajacieden om mij heen. Ik ben een beetje het buitenbeentje. Maar ik kan ze er ook altijd mee pesten als AZ wint. Toen AZ van Ajax won hebben ze het ook zeker allemaal te horen gekregen.”

Heerenveen-uit
Net nadat hij besloot voor AZ te zijn bezocht Ruben zijn eerste wedstrijd: Uit bij sc Heerenveen. “Ik heb kennissen in Friesland wonen en zij hebben een seizoenkaart. Hier ga ik nu ieder jaar naartoe. Ik zit dan altijd op de thuistribune en ik ben in de loop der jaren ook een bekend persoon in het vak geworden. Vanaf zesjarig ventje zit ik daar, met alle seizoenkaarthouders er omheen. ''Hey daar heb je die AZ’er weer'', roepen zij weleens. Ik sta als AZ scoort, dus dan als enige supporter rechtovereind in het vak. Bij Heerenveen kan dit, omdat ik daar al zo lang kom kunnen ze het wel hebben.”

Privé-rondleiding
“De eerste keer dat ik in het AFAS Stadion was, was in de zomerstop van het seizoen 2010-2011. Mijn opa en oma waren op vakantie in de buurt van Alkmaar. Dus toen besloot ik om langs het stadion te gaan. Hier ging ik samen met mijn ouders en zusje naartoe. Een groep mensen voor ons in het AZ Fancentrum vroeg of zij een rondleiding konden krijgen. Dit kon die dag echter niet, alleen de volgende dag. Dit was voor hen geen probleem, maar ik zou die dag gewoon weer thuis zijn. Dus heeft de club speciaal voor ons iemand geregeld die mij een rondleiding kwam geven.”

Bestuurskamer
“Dit was Petra van Hallem. Met haar heb ik altijd contact gehouden. Iedere keer als ik bij AZ was, ging ik ook even bij haar langs en wij hebben de nodige mailtjes en WhatsApp-berichtjes naar elkaar gestuurd. Dat was altijd super leuk. Wat ik ook ten opzichte van andere supporters wel had, is dat zij na de wedstrijd altijd kaartjes voor de bestuurskamer of de Kees Kist Lounge regelde. Hier werkte zij op wedstrijddagen. Daar mochten wij dan dus langskomen. Dan stond ik daar in mijn AZ-shirtje tussen alle bekende spelers, trainers en directeuren en babbeltje te maken.”

Ruben en Petra van Hallem

Stadions ontdekken
Het aantal thuis- en uitwedstrijden die Ruben bezoekt is nagenoeg gelijk. “Ik pak sowieso alle wedstrijden bij mij in de buurt mee, dit zijn er toch wel wat. Naar sc Heerenveen ga ik dan standaard. Ik ga altijd met mijn vader naar de wedstrijden en wij proberen ieder jaar weer een of meerdere nieuwe stadions te ontdekken. We zitten nu op twee-derde. Nog een aantal te gaan, dit zijn vooral de ploegen die vaak switchen tussen de Eredivisie en Eerste Divisie.”

Ultieme droom
Ruben heeft geen seizoenkaart, maar ziet dit later zeker gebeuren. “Ik ben op dit moment druk met de studie en het is elke keer ook wel een stuk op en neer pendelen van en naar AZ. Maar het is zeker iets wat ik in de toekomst graag zou willen. Ik zou ook ooit nog eens een jaar naar alle thuis- en uitwedstrijden meegaan, ook Europees. Ik ben namelijk nog nooit naar een Europese uitwedstrijd geweest. Dus dit is wel de ultieme droom.

Paar duizend man
“Op het moment dat AZ speelt ben ik net op vakantie. Dus ik hoop dat ze de eerste ronde overleven. Ik heb liever een uitwedstrijd redelijk in de buurt, omdat er dan ook meer AZ’ers meekomen en het dan nog gezelliger wordt. In Kazachstan zaten vorig jaar maar iets van 18 mensen. Super vet dat zij dit ervoor over hebben, maar het is natuurlijk het mooiste als je met een paar duizend man naar zo’n stad gaat.”

Hoogtepunt
“De bekerfinale in 2013 tegen PSV. Dit is dan toch een echte prijs die je pakt. In 2009 toen AZ kampioen werd was ik nog niet zo fanatiek met de club bezig. Als je er dan een paar jaar later bij die finale ook echt zelf bij bent, dan is dat toch wel echt een hoogtepunt om ze te zien winnen in De Kuip.”

Klasgenoten
“Ik ben aan het begin van het seizoen bij Heracles geweest, waar wij helaas met 3-2 verloren. Daarnaast ben ik naar Feyenoord - AZ geweest, toen ben ik met een klasgenoot gegaan, want mijn vader kon toen niet. Een andere klasgenoot ging mee naar de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Galgenwaard. Dus zo nu en dan neem ik ook wat andere mensen mee. Ik ken eigenlijk niemand die een hekel aan AZ heeft, de meesten vinden het eigenlijk wel een mooie club. Ze vinden het allemaal leuk om een keer een wedstrijd mee te maken. Iedereen die hier in de omgeving aan AZ denkt, moet gelijk aan mij denken, dus dat is altijd wel iets grappigs.”

Voorspellingen
“Vincent Janssen is een van mijn favoriete spelers. In de voorbereiding van zijn eerste seizoen bij de club, zei ik ook al tegen mijn vader dat hij een speler was die het bij AZ zou gaan maken. Ik vond het altijd mooi om te zien hoeveel energie hij in een wedstrijd legde, er echt volle bak voor gaan. Ditzelfde zeg ik ook over Myron Boadu. Techniek, snelheid, oogje voor de goal. Dat gaat wel een goede spits worden.”

Ruben bij de prijzenkast

Derde plek
“Ik hoop dit seizoen voor de competitie op een derde plek. Dat we Feyenoord weer een keer voor kunnen blijven. Dan kan ik hier in de omgeving aardig wat mensen gek maken.”

AZ-dekbed
“Van kleins af aan heb ik onder een AZ-dekbed geslapen. Die is ondertussen wel weg, maar ik heb overal in mijn kamer wel wat AZ-spullen, zoals een aantal sjaaltjes.”

Seizoenkaart 2019-2020
Enthousiast geworden van dit verhaal? En wil jij aankomend seizoen ook geen thuiswedstrijd missen? Schaf nu hier jouw seizoenkaart aan!


Supporter Sunday
Ken jij ook een fan van ver? Stuur je tip naar d.vanderbij@az.nl
Lees hieronder de vorige edities van Supporter Sunday.

Deel 1 - Bakker uit Hoogeveen
Deel 2 - Fans uit Limburg
Deel 3 - Fan in België
Deel 4 - Marco uit Flevoland
Deel 5 - Friese fan
Deel 6 - Hoteleigenaar uit Leuven
Deel 7 - Op de motor vanuit Breda
Deel 8 - AZ’er uit Gelderland

Tekst: Denise van der Bij / AZ Media
Foto's: Ruben de Hoog & Ed van de Pol / www.edvandepol.nl