Svensson: 'Gun hem alles'

Gepubliceerd op 08 februari 20, 10:06

ALKMAAR- Als één van de onmisbare schakels is hij dit seizoen niet weg te denken uit het goed draaiende AZ: Jonas Svensson. De 26-jarige Noor over de eerste seizoenhelft, topwedstrijden en het zijn van een goede ploeggenoot. “Hij is zo’n aardige jongen.”

Hoe kijk je terug op de eerste seizoenshelft?
“Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat het een sterk halfjaar is geweest. Natuurlijk zaten er wedstrijden tussen die beter konden, maar als ons deze plek in de competitie en de overwintering in de KNVB Beker en de Europa League vooraf was voorspeld, dan had ik ervoor getekend. Op dit moment hebben we niets. Onze uitgangspositie is wel goed, alleen de komende wedstrijden gaan bepalen wat voor seizoen dit wordt.”

Is het gevoel anders dan eerdere seizoenen?
“Ja, ik denk het wel. Vorig jaar ging het veel te veel op en neer qua resultaten. Dit seizoen ga ik het veld op met het gevoel dat als wij ons eigen spel spelen, we van iedereen kunnen winnen. Toch weten we dat als we niet top spelen, we van iedereen kunnen verliezen. We spelen leuk en attractief voetbal en daarnaast incasseren we weinig tegendoelpunten. We zijn stabieler.”

Welke wedstrijd blijft je het meest bij?
“De overwinning op Ajax (1-0). Dan gaat het meer om het geheel. We keerden terug in ons eigen stadion en maakte in de laatste minuut de winnende, dat is altijd lekker. De wedstrijd zelf was niet fantastisch, want er waren twee teams die niet wilden verliezen. Het was een echte topwedstrijd met een goede sfeer. Er werden ook harde, maar faire duels uitgevochten.”

Yukinari Sugawara noemde jouw in een interview met de Japanse voetbalbond een broer en mentor. Hoe is jullie relatie?
“Ik probeer hem zo goed mogelijk op te vangen. Dat doe ik eigenlijk bij alle nieuwe spelers, maar bij hem misschien wat meer. Mijn ouders hadden een Japanse uitwisselingsstudent in huis in Noorwegen. Ik weet dus een beetje hoe moeilijk het is voor een Japanner om naar Europa te komen. Het voelde voor hem alsof hij van de maan was gevallen in een compleet andere wereld. Voor mij is het profvoetballer zijn meer dan alleen trainen en wedstrijden. Ik wil ook een goed mens en een goede teamgenoot zijn. Elkaar helpen hoort daarbij. Natuurlijk helpt het ook dat we allebei rechtsback zijn, want daardoor doen we veel dezelfde trainingsprogramma’s. Maar los van dat alles: hij is zo’n aardige jongen. Ik gun hem alles. Of ik al Japans spreek? Nee, alleen bedankt: arigato.”

Zondag staat de wedstrijd met Feyenoord op het programma. Wat verwacht je?
“Dit is een ander Feyenoord dan in de eerste seizoenhelft. Wij hebben veel zelfvertrouwen in de topwedstrijden, want we hebben er veel gewonnen: vijf op rij. Natuurlijk hebben we nog steeds respect voor ze, maar we zijn niet bang. We gaan voor de drie punten, zeker thuis. Het wordt in ieder geval een belangrijk duel.”

AZ Speelt
Benieuwd wat Svensson zegt over de komst van landgenoot Håkon Evjen, zijn rol in het team en welke Nederlandse gewoonten hij heeft overgenomen?Lees het complete interview in AZ Speelt, het gratis wedstrijdmagazine.


Wedstrijd

Eredivisie
AZ - Feyenoord
woensdag 8 apr 2020, 18:45
Wedstrijd informatie