Swingend AZ alleen op kop in Eredivisie

Gepubliceerd op 02 november 13, 21:33
ALKMAAR- AZ heeft zaterdag door een 2-0 thuiszege op ADO Den Haag en puntenverlies van de concurrentie de koppositie in de Eredivisie gepakt. Met swingend voetbal troefden de Alkmaarders de Haagse opponent volledig af. Nemanja Gudelj en Johann Berg Gudmundsson waren trefzeker.

Dick Advocaat koos voor de competitiewedstrijd tegen ADO voor dezelfde elf spelers die vorige week met 0-2 van PEC Zwolle wonnen. Dit betekende dat alleen Esteban, Jeffrey Gouweleeuw en Jan Wuytens hun basisplaatsen behielden ten opzichte van de gewonnen bekerwedstrijd tegen Achilles ’29.

Ricksen
De wedstrijd tegen ADO begon met een indrukwekkende (2e) minuut van applaus, ter ere van de ernstig zieke oud-AZ’er Fernando Ricksen. Het elftal van Advocaat leek door dit kippenvelmoment nog meer te worden gemotiveerd. Direct werd ADO afgebluft met goed combinatiespel en veel druk naar voren. Veel kansen leverde dit in de openingsfase echter nog niet op.

Gudelj: 1-0
De eerste grote kans kwam op naam van uitblinker Roy Beerens, die Gino Coutinho van heel dichtbij op zijn pad vond. Vlak voor de rust was het wel raak voor AZ. Beerens gaf de bal laag voor op Gudelj, die met een bekeken schot in de verre hoek trefzeker was: 1-0.

Gudmundsson: 2-0
In de tweede helft bleef AZ attractief en gretig voetballen. Het leek slechts een kwestie van tijd voor de volgende Alkmaarse treffer zou vallen. Na ruim een uur spelen was dit het geval, en hoe. Gudmundsson pikte de bal op 25 meter afstand van het doel op, waarna hij ongenadig hard in de kruising pegelde. Zijn handelsmerk.

Jóhannsson
Met swingend combinatievoetbal werd de bal bijna continu in de ploeg gehouden. De meest ongelukkige schakel in het geheel was Aron Jóhannsson. De anders zo messcherpe spits hielp drie goede kansen om zeep. De grootste was in de slotfase, toen de clubtopscorer een stiftje verkoos boven een droge schuiver. De enige kans voor de bezoekers kwam op naam van Michiel Kramer, die zijn kopbal gekeerd zag worden door Esteban.

Koppositie
Door de 2-0 zege van AZ en het puntenverlies van FC Twente (2-2 tegen NEC), PSV (1-1 tegen PEC Zwolle) en Ajax (0-1 tegen Vitesse) staan de Alkmaarders alleen aan kop van de Eredivisie. Misschien wel het belangrijkste voor de liefhebbers in het AFAS Stadion: het gebeurde met goed voetbal.

Advocaat: ‘Trots op mijn elftal’
“Ik ben trots op mijn elftal, vooral vanwege de manier waarop we gespeeld hebben”, zei Advocaat na afloop. “Bepaalde fases speelden we echt heel goed voetbal. We kwamen met wat geluk op 1-0, maar die voorsprong was zeker verdiend. Ook op de uiteindelijke zege valt niets af te dingen. Het plezier straalt van dit elftal af. We spelen herkenbaar, proberen met attractief voetbal het publiek naar het stadion te krijgen. We zijn heel gelukkig dat we momenteel bovenaan staan in de Eredivisie. Hopelijk staan we na de laatste wedstrijd nog steeds op deze plek.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - ADO Den Haag 2-0 (1-0)


Opstelling AZ: Esteban; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Nick Viergever; Nemanja Gudelj, Celso Ortiz, Maarten Martens (88. Viktor Elm); Roy Beerens, Aron Jóhannsson, Johann Berg Gudmundsson.
Opstelling ADO Den Haag: Gino Coutinho; Gianni Zuiverloon (80. Ricky van Haaren), Danny Bakker, Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers; Dion Malone, Danny Holla, Mathias Gehrt; Mike van Duinen, Michiel Kramer, Jerson Cabral.

Scoreverloop: 42. Gudelj 1-0, 65. Gudmundsson 2-0.
Gele kaarten: Kramer (ADO Den Haag)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Björn Kuipers
Toeschouwers: 15.379

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl