Tachtig nieuwe AZ’ers: ‘Zin in!’

Tachtig nieuwe AZ’ers: ‘Zin in!’

Gepubliceerd op 11 januari 19, 14:11

ALKMAAR- “Spelen met andere kinderen die heel goed zijn. Daar heb ik zin in!” Fender Baltus (9) is een van de tachtig kinderen die vanaf zondag in de AZ Voetbalschool in de Regio spelen. Donderdag werden zij bij de kick-off in Alkmaar welkom geheten bij AZ.

Thijs Holleman kan een trotse lach niet onderdrukken. De jonge voetballer heeft in de Georg Kessler Lounge van het AFAS Stadion net zijn AZ-kleding ontvangen en aangetrokken. Het zit hem als gegoten, zijn voldane blik laat zich eenvoudig verklaren. “Ik ben al heel lang voor AZ”, vertelt Holleman trots. “Al sinds mijn vijfde, dus dit is heel leuk!”

Beter worden
De negenjarige aanvaller speelt bij AFC’34 en viel daar op bij de scouts van AZ. Nu mag hij zich een jaar lang laten zien in de AZ Voetbalschool in de Regio. “Ik heb zin om alle andere kinderen te ontmoeten en op een hoger niveau te gaan voetballen. Dan kan ik nog beter worden en misschien wel bij AZ komen spelen.”

Voortraject
De AZ Voetbalschool in de Regio is het voortraject van de AZ Jeugdopleiding. Spelers met potentie trainen iedere zondag bij een club in de eigen regio onder leiding van AZ-trainers. Spelers die zich in positieve zin laten gelden, stromen mogelijk door naar AZ Onder 12 of AZ Onder 11. De anderen nemen een tas vol nieuwe ervaringen mee terug naar hun amateurvereniging.

Extra prikkel
Spelers krijgen in de AZ Voetbalschool in de Regio de ruimte zich verder te ontwikkelen, zonder dat zij uit hun eigen leefomgeving worden gehaald en vele uren kwijt zijn aan reizen. “Wij vinden het belangrijk om die jongens ondertussen wel al te laten trainen en spelen met en tegen andere goede voetballers en ze in een vroeg stadium van hun ontwikkeling een extra prikkel te bieden”, vertelt AZ Voetbalschool-coördinator Michael van Zijtveld. “Daarom komen wij naar ze toe. Dat gebeurt heel bewust op zondag, een dag die zo min mogelijk conflicteert met het sociale leven van de spelers.”

Visie op talent
Tijdens de kick-off neemt Paul Brandenburg het woord. De Hoofd Jeugdopleiding vertelt de kinderen en hun ouders alles over het traject dat ze te wachten staat en gaat in op de visie van AZ op talent, leren en opleiden. Verder zijn op grote schermen filmpjes te zien, onder meer van de spelers uit de AZ Jeugdopleiding die nu in het eerste spelen, zoals Calvin Stengs, Teun Koopmeiners, Guus Til en Myron Boadu. Voor de nieuwbakken AZ’ertjes is de ultieme droom ooit in hun voetsporen te treden.

‘Zelf voor AZ’
Na een warm welkom door Brandenburg – die ook alle trainers van de AZ Voetbalscholen Alkmaar, Zaanstad, Haarlem, Heiloo en West-Friesland voorstelt – is het tijd om kleding te passen. “Ik ben zelf voor AZ, dus dit is heel leuk”, zegt de achtjarige Nordin Bakni. Fender Baltus (9) heeft al zin in de eerste training, aanstaande zondag: “Spelen met andere kinderen die heel goed zijn. Daar heb ik zin in!”

Niveau gaat omhoog
Ook Van Zijtveld kijkt ernaar uit. “Het was heel leuk om onze nieuwe spelers vandaag zo enthousiast te zien en ik kijk enorm uit naar zondag, als de eerste trainingen plaatsvinden. De kinderen krijgen tijdens de AZ Voetbalschool in de Regio de kans wekelijks op zondag te trainen onder leiding van AZ-trainers en zich zo verder te ontwikkelen als voetballer. Hierdoor gaat het niveau van het jeugdvoetbal in Noord-Holland omhoog.”

Weloverwogen keuze
Voor AZ is de AZ Voetbalschool in de Regio een perfecte manier om de spelers langere tijd te volgen en zo goed te leren kennen. “Dat helpt ons een weloverwogen keuze te maken in welke spelers wij uiteindelijk vragen om voor de AZ Jeugdopleiding te komen spelen. De spelers met de meeste potentie halen we ook elke woensdag naar het AFAS Trainingscomplex. Zij komen dan al meespelen in AZ Onder 12 of AZ Onder 11. Dat zijn altijd maar een paar jongens, want alleen de allerbesten komen in aanmerking.”

Dertig zondagen
De nieuwe AZ Voetbalschool in de Regio-lichting draait van januari tot en met mei het voorjaarsprogramma. Dat bestaat uit veertien trainingen en het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi, dat tweemaal per jaar op het AFAS Trainingscomplex in Zaanstad wordt georganiseerd. De tweede editie van het jaar vindt plaats in het najaar, wanneer ook weer veertien trainingen bij samenwerkende amateurverenigingen in de regio op de rol staan.

Tekst en foto’s: AZ Media / Sven Bersee