Tankovic schiet AZ langs Qabala FC

Gepubliceerd op 20 juli 14, 17:09
EPE- AZ heeft zondag het trainingskamp in Epe afgesloten met de gewonnen oefenwedstrijd tegen Qabala FC. Op het veld van SV Wissel werd het 2-0 dankzij treffers van Muamer Tankovic, de topscorer (7 goals) van de voorbereiding.

In iets betere weeromstandigheden dan een dag eerder, de temperatuur was ruim vijf graden lager, startte AZ zondag met een compleet andere ploeg tegen Qabala FC. Bij de nummer drie van de hoogste divisie van Azerbeidzjan, waar Stanley Brard hoofd van de jeugdopleiding is, was de hoofdtrainer het bekendste gezicht: 134-voudig Roemeens international Dorinel Munteanu.

Fel
De wedstrijd ging fel van start en beide teams lieten zien dat deze wedstrijd serieus werd benaderd. De gelijk opgaande openingsfase bracht de keepers echter niet in de problemen. De eerste die in actie moest komen was Yves De Winter die een inzet van Victor Mendy makkelijk opving en een laag schot van Nizami Hajiyev eenvoudig pareerde.

Tankovic: 1-0
Aan de andere kant duurde het even voordat AZ het vizier op scherp had staan. Op schoten van Guus Hupperts (voorlangs) en Steven Berghuis (geblokt) hoefde doelman Kamran Agayev niet gestrekt te gaan. Dat moest hij wel nadat Markus Henriksen werd gevloerd in het strafschopgebied. Muamer Tankovic liet de doelman van Qabala FC kansloos: 1-0.

Heft
Zonder wissels in het team begon AZ sterk aan de tweede helft en nam het heft in handen. Een schot van Nemanja Gudelj was bijna goed voor het verdubbelen van de score, maar hobbelde net naast het doel. Qabala FC kreeg een gouden kans om terug te komen in de wedstrijd, maar Javid Huseynov miste de goal op een haar alleen voor De Winter.

Tankovic: 2-0
AZ bleef de bovenliggende partij tegen Qabala, dat het grootste deel van het team gedurende de tweede helft wisselde. Henriksen – die ook nog op de paal schoot - was met een knalhard schot op de vuisten van Agayev dichtbij het tweede AZ-doelpunt. Het slotwoord was echter aan Tankovic, die toesloeg nadat Agayev een schot van Hupperts losliet: 2-0.

Van Basten: ‘Goede dagen’
“We hebben goede dagen gehad”, vatte trainer Marco van Basten het trainingskamp van de afgelopen vijf dagen samen. “De sfeer onder de spelers was goed, de bereidheid ook. In de wedstrijden was het niet altijd even briljant, maar de organisatie was goed. Qabala was een fysiek sterk team, wat ik ook had verwacht. We hebben weinig kansen weggegeven, daarop moeten we verder bouwen.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - Qabala FC 2-0 (1-0)
Oefenduel

Opstelling AZ: Yves De Winter; Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Jan Wuytens, Simon Poulsen; Markus Henriksen, Nemanja Gudelj (73.Celso Ortiz), Viktor Elm; Steven Berghuis, Muamer Tankovic, Guus Hupperts
Opstelling Qabala FC: Kamran Agayev; Volodimir Levin (70. Rafael Santos), Pavol Farkas, Shiri Mammadov (53. Ruslan Tagizadj), Urfan Abbasov; Ruslan Abishov (26. Dodo), Adrian Ropotan, Javid Huseynov, Nizami Hajiyev (75. Elnur Allahverdiyev); Victor Mendy (70. Andrei Cristea), Marquinhos (58. Elvin Jamalov)
Doelpunten: 37. Tankovic 1-0 (pen.), 70. Tankovic 2-0.
Gele kaarten: Marquinhos, Ropotan, Abbasov (Qabala FC)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Toeschouwers: 250