Haye: 'Mooi moment was dat'

Gepubliceerd op 21 november 14, 13:36
ALKMAAR- ‘Thom, jouw tijd komt volgend seizoen’, zei Dick Advocaat hem in de lente van 2014. Inmiddels is het geduld van eigen jeugdspeler Thom Haye (19) bekroond met een basisplaats. Over Advocaat, zijn positie en de tegenstander van zaterdag: Vitesse.

“Vanaf het begin was het duidelijk dat de jongens met ervaring het blok in het elftal vormden”, blikt het AZ-jeugdexponent terug op vorig seizoen. “Daar vertrouwde Advocaat volledig op. Ondanks dat heb ik de tijd onder hem wel als positief ervaren. Sowieso maakten we meer plezier dan onder Gertjan Verbeek. In eerste instantie werd ik nog teruggezet naar Jong AZ, maar daarna mocht ik mee op het winterse trainingskamp. Daar heb ik mezelf bewezen. Advocaat haalde me weer bij de selectie en later dat seizoen debuteerde ik en zat ik regelmatig bij de wedstrijdselectie. Toen Dick afscheid nam, zei hij nog: ‘Thom, jouw tijd komt volgend seizoen’. Mooi moment was dat.”

Tien
“Van origine ben ik een ‘nummer tien’, in de rug van de diepe spits”, verklaart Haye. “Mijn huidige positie, hangend vanaf links, bevalt me ook uitstekend. Ik speel als een valse middenvelder. Onder Marco van Basten kreeg ik een basisplaats, net zoals later onder John van den Brom. Zijn eerste wedstrijd was thuis tegen FC Twente. Toen speelde ik direct heel sterk. Hangend op links krijg ik de ruimte om op zoek te gaan naar de bal; wat naar binnen zwervend. Ik merk dat er nog wordt gezocht naar de ideale formatie en samenstelling. De komende tijd komen er ook weer spelers terug van blessures. Het wordt dus keihard strijden voor mijn plek.”

Vitesse
Haye: “Vitesse heeft dit seizoen al laten zien over een sterk voetballende ploeg te beschikken. Ze zijn alleen vergeten sommige wedstrijden in het slot te gooien. Daardoor staan ze op de ranglijst niet waar ze horen te staan. We zijn ook zeker bekend met de zwakke plekken van Vitesse. Aanvallende, voetballende teams zijn kwetsbaar in de omschakeling. Daar kunnen we van profiteren. Het belangrijkste voor ons is het afmaken van kansen. Tegen NAC hadden we een hogere uitslag kunnen neerzetten, maar misten we veel kansen. Tegen een ploeg als Vitesse kan dat puntenverlies opleveren. Hoe dan ook, wij hebben een heel goed gevoel overgehouden aan NAC-uit. We hebben daar een prima teamprestatie neergezet.”

AZ Speelt
Lees meer over Haye in AZ Speelt, het programmamagazine dat zaterdag wordt uitgedeeld aan de bezoekers van AZ - Vitesse.