Toernooien bezoeken AZ: ‘Superinitiatief’

Toernooien bezoeken AZ: ‘Superinitiatief’

Gepubliceerd op 14 maart 20, 15:21

ZAANSTAD- Voor even waren de rollen omgedraaid. Waar de AZ Jeugd door het jaar heen op allerlei internationale toptoernooien speelt, werd vorige week het AFAS Trainingscomplex bezocht door de organisatoren daarvan. Zij kwamen samen op een dag in het teken van kennisuitwisseling.

De AZ Jeugd neemt het op internationale toernooien op tegen de wereldtop.


Meer dan veertig vertegenwoordigers van 22 toernooien uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland verzamelden zich vorige week zaterdag in Zaanstad. Op het AFAS Trainingscomplex werden zij ontvangen door Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg en kregen zij een rondleiding van Onder 12-trainer Dico Blei, die vanuit AZ ook de contacten met toernooi-organisaties onderhoudt.

Koopmeiners & Wijndal
De dag werd besloten in het AFAS Stadion, waar na een diner de wedstrijd AZ - ADO (4-0) werd bekeken. “AZ doet al veertien jaar op rij mee bij ons in Maasbree”, zegt Jip Cox van het MVC Top Onder 12 Toernooi. “Voor jongens als Owen Wijndal en Teun Koopmeiners was dat toen hun eerste toernooi als AZ’er. En juist zij verschenen nu in het duel met ADO op het scorebord. Toch wel mooi.”

Heimwee
Koopmeiners zat destijds in een team met onder anderen Calvin Stengs. De captain droeg ook toen al de aanvoerdersband, maar moest op zijn eerste toernooi wel nog flink wennen. Cox: “Ik heb begrepen dat Teun toen de hele nacht wakker heeft gelegen. Hij was ver van huis en had heimwee. Maar dit soort toernooien zijn geweldig voor jonge talenten. Daar vind je de weerstand die topclubs zoeken voor hun jeugd en dat levert misschien toch dat extra procentje in hun ontwikkeling op.”

Teun Koopmeiners en Calvin Stengs speelden in 2009 op het MVC Top Onder 12 Toernooi.


Waardering
De toptoernooien in binnen- en buitenland zijn een waardevolle aanvulling op het programma dat de AZ Jeugd wordt aangeboden. “Het is belangrijk om internationale ervaringen op te doen en op het hoogste niveau te worden uitgedaagd”, legt Blei uit. “Spelen tegen clubs uit anderen landen en voetbalculturen is onwijs leerzaam. De toernooien waaraan wij meedoen maken dat mogelijk. Als blijk van waardering nodigden wij die organisaties nu bij ons uit.”

‘Boost voor netwerk’
Dat bezoek viel in de smaak bij de genodigden, vertelt Marco Frank. Hij is voorzitter van het Marveld Toernooi, waar Ernest Poku vorig jaar nog tot Beste Speler werd verkozen. “Een heel gezellige, goed verzorgde en leerzame dag. Het was leuk om een kijkje in de AZ-keuken te krijgen en organisatoren van andere toernooien te ontmoeten. Ons netwerk en de relatie met AZ hebben weer een boost gekregen.”

Ernest Poku werd vorig jaar topscorer en verkozen tot beste speler op het Marveld Toernooi.


Coronavirus
De aanwezigen deelden ervaringen en inzichten, ook omtrent het coronavirus. “Hoe ga je daarmee om als toernooi?”, memoreert Frank een vraag die onderling werd besproken. “Het Marc Overmars Paastoernooi is bijvoorbeeld al afgelast. Voor ons is dat nog niet aan de orde, want het Marveld Toernooi is pas in juni. Maar het is goed om daar gedachten over uit te wisselen. We hebben ook een appgroep waarin we elkaar op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.”

Elkaar versterken
Blei: “Wij vinden het belangrijk om met de toernooien waar onze teams spelen samen te komen. Voor hen een mooie gelegenheid om contact te onderhouden en kennis uit te wisselen. Als zij elkaar verder kunnen versterken, is dat voor AZ ook alleen maar mooi. Wij zijn super blij dat die toernooien het voor onze talenten – met de steun van hardwerkende vrijwilligers – elk jaar weer mogelijk maken internationaal ervaring op te doen.”

Op de kaart
“Dit is een super initiatief en ik ben blij dat we zijn gekomen”, knikt Cox. “Voor ons heeft het een absolute meerwaarde om de band met andere toernooien te versterken en elkaar te helpen. Het was dus een ontzettend mooie dag, volgens mij ook voor AZ. Alle toernooien waren heel enthousiast en AZ zet zichzelf zo positief op de kaart. Door heel simpel een bijeenkomst te organiseren, bereiken zij iets groots.”

Foto's: Barathi van Elst