‘Uitblinken in alles wat je doet’

Gepubliceerd op 20 september 18, 14:39
ZAANSTAD- AZ Onder 12 is anderhalve maand onderweg en speelde zaterdag de eerste officiële duels van het seizoen. Met succes, maar er valt voor de jeugdige AZ’ers nog veel te verbeteren. Trainers Dijar Kasim en Dico Blei vertellen over de mentaliteit die zij van hun spelers verwachten.

AZ Onder 12 speelt in de eerste weken van het seizoen kwalificatiedrieluiken om te bepalen op welk competitieniveau het wordt ingedeeld. Het eerste werd al zeer overtuigend gewonnen, zaterdag wachten NEC en PSV. Volgende week wordt nog een derde drieluik gespeeld, gevolgd door play-offs. Op basis van de resultaten wordt vervolgens bepaald welke teams ingedeeld worden in Eredivisie-Hoog en Eredivisie-Laag.

Doorzetten
In het eerste drieluik maakte AZ Onder 12 zaterdag direct een goede indruk. Op Haagse bodem werd het Twin Games-duel (2x 8 vs. 8) met ADO met 10-1 gewonnen, dat met de Limburgers zelfs met 19-1. “We bleven alsmaar doorzetten”, constateerde Blei. “Zelfs bij een 10-0 voorsprong – toen de wedstrijd qua resultaat al gespeeld was – bleven wij heel gretig op zoek gaan naar meer goals. Doorzetten, ook als het goed gaat.”

Het uiterste
In iedere situatie het uiterste uit jezelf halen om je maximaal te ontwikkelen; het is wat binnen elke geleding van de AZ Jeugdopleiding verlangd wordt. Blei en Kasim waren dan ook tevreden over het optreden in het eerste drieluik. Toch zijn er vanzelfsprekend ook voldoende ontwikkelpunten. “Het team loopt best aardig en we zijn blij dat iedereen fit is nu de competitie begint”, zegt Kasim. “Het gaat dus goed, maar tegelijkertijd kan het op veel vlakken beter.”

Intensiteit
“Wij merken dat de spelers na een goed resultaat rustiger trainen”, geeft Blei een voorbeeld bij het voorgaande. “Zo waren de eerstvolgende trainingen na het halen van de finale op het MVC Top Onder 12 Toernooi van een veel lagere intensiteit dan wat de spelers kunnen. Hetzelfde zagen we deze week na ons goede drieluik met ADO en Fortuna. Bij succes hebben wij nog veel moeite om de lat hoger te leggen. Wij moeten leren in elke situatie onszelf steeds weer opnieuw uit te dagen. Daar valt nog veel in te verbeteren.”

Noodzaak
“We proberen de jongens ervan bewust te maken dat zij op zoek moeten gaan naar het uiterste van zichzelf en dat zij de baas worden over hun eigen ontwikkeling”, vervolgt Blei. “Zij moeten ervan doordrongen raken dat het noodzaak is altijd uit te willen blinken en daar alles voor te doen, ongeacht de situatie. Het maakt niet uit of je een training, een oefenwedstrijd of een finale speelt: je moet altijd lef en doorzettingsvermogen tonen. Uitblinken in alles wat je doet, dat moet het streven zijn.”

Speurtocht
“Bij voorspoed en tegenspoed”, vult Kasim aan. “Ondertussen zijn we ook hard bezig met het werken aan technische vaardigheden, zodat onze spelers completere voetballers worden. Dat moet op een gegeven moment rendement opleveren, tot die tijd is het voor iedere speler een speurtocht naar wat voor hem interessante vaardigheden zijn. Deze speurtocht verschilt dus per speler, gaat met vallen en opstaan, maar moet er uiteindelijk toe leiden dat je het uiterste uit jezelf en je mogelijkheden weet te halen.”

Programma AZ Jeugdopleiding
Het kwalificatiedrieluik met PSV en NEC wordt om 10:00 uur afgetrapt op Sportcomplex De Eendracht in Nijmegen. Ook op het AFAS Trainingscomplex valt zaterdag volop te genieten van fraaie jeugdaffiches. Zo speelt AZ Onder 19 in Zaanstad tegen Vitesse. Klik hier voor het volledige programma.

Headerfoto: Bart Stoutjesdijk Fotografie
Foto onder: Barathi van Elst