Update dak stadion (7)

Gepubliceerd op 30 augustus 19, 16:54

ALKMAAR- In de persruimte van het AFAS Stadion heeft AZ vrijdagmiddag de bevindingen gedeeld van het tussenrapport van Royal HaskoningDHV. Het onafhankelijke ingenieursbedrijf deed de afgelopen weken in opdracht van AZ onderzoek naar de dakconstructie van het AFAS Stadion.

Royal HaskoningDHV kwam met een aantal conclusies naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting van het dak van het AFAS Stadion op 10 augustus.

Conclusies
-  Door neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, is het dak ingestort.
-  De verbindingen van de spanten, zowel onder als boven, zijn niet goed ontworpen.
-  De lassen zijn niet sterk genoeg, waarschijnlijk zijn ze te dun uitgevoerd.
-  Door eerdere stormen was de constructie al verzwakt.
-  Nader onderzoek moet leiden tot de definitieve conclusie. Dit onderzoek zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 afgerond zijn

Zonnepanelen
Royal HaskoningDHV constateert verder dat de aangebrachte zonnepanelen een beperkt effect hebben gehad.

Eenhoorn: ‘Veiligheid voorop’
“We verwelkomen het rapport van Royal HaskoningDHV en zijn opgelucht dat er duidelijkheid is over de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak”, reageert AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. “Maar meer nog zijn we opgelucht dat er bij het instorten van het dakdeel geen gewonden zijn gevallen. Voor AZ staat veiligheid en vertrouwen van onze supporters en medewerkers voorop. Mede daarom is besloten om zo snel mogelijk driekwart van het bestaande dak eraf te halen om zo snel mogelijk een veilige situatie te creëren. Dit doen we uiteraard in samenspraak met alle relevante partijen. Hierna gaan we werken aan het ontwerp van het nieuwe dak.”

Vertrouwen
Eenhoorn: “Bovendien maken we van de gelegenheid gebruik om een aantal zaken met betrekking tot comfort en eventuele uitbreiding van het stadion tegelijkertijd aan te pakken, zodat we met vertrouwen de toekomst in kunnen. Alles is er nu eerst op gericht om zo snel mogelijk weer veilig in ons eigen stadion te kunnen voetballen.”

Foto's: Ed van de Pol / www.edvandepol.nl